Varför är min skrivare offline? Hur man får det tillbaka online i Windows

Viktiga takeaways

 • Kontrollera dina skrivarkabelanslutningar, se till att ditt internet är stabilt och byt skrivaranslutningsmetod (Wi-Fi till Ethernet eller vice versa).
 • Slå på strömmen till skrivaren och datorn genom att stänga av båda, koppla ur skrivaren, vänta 30 sekunder och sedan slå på dem igen.
 • Använd den inbyggda Windows-skrivarfelsökaren för att upptäcka och lösa problemet automatiskt.

Skrivare är ibland besvärliga, men ett av de mest irriterande felen är när din skrivare säger att den är offline och vägrar skriva ut. Vi kommer att visa dig hur du får din skrivare online igen om du ser det här felet i Windows 10 eller 11.

1. Kontrollera dator- och skrivaranslutningarna

Kontrollera först alla skrivarkablar. Se till att de är ordentligt anslutna till både skrivaren och datorn. Om du har en reservkabel, byt ut den eftersom problemet kan vara en trasig kabel.

För det andra, kontrollera att ditt nätverk fungerar. Om du har problem med att ansluta till internet är det inte ett problem lokaliserat till skrivaren. I det här fallet, använd vår guide om hur du fixar Windows 11 Wi-Fi-problem. Se också till att din skrivare är ansluten till samma nätverk som din dator – se skrivarens manual för instruktioner om hur du gör detta.

För det tredje, använd en annan metod för att ansluta din dator till skrivaren om möjligt. Om du använder Wi-Fi byter du till Ethernet och vice versa.

2. Starta om skrivaren och datorn

Power cycling är handlingen att stänga av något och slå på det igen. Det är det urgamla tekniska rådet, men du skulle bli förvånad över hur ofta det fungerar.

Stäng först av datorn och skrivaren. Koppla sedan ur skrivarens strömkabel, vänta 30 sekunder och anslut den igen. Vänta tills skrivaren startar upp helt – den kommer inte tillbaka från vänteläge, så det kan ta längre tid än vanligt.

När skrivaren är påslagen slår du på datorn igen och ser om skrivaren nu är online.

3. Kör felsökaren för skrivare

Windows innehåller olika felsökare som syftar till att upptäcka och automatiskt lösa eventuella problem. Så prova skrivarens felsökare och hoppas att det fixar skrivarens offlinefel.

Microsoft avskriver Windows 11-felsökarna någon gång under 2024, så det här steget kanske inte är möjligt för dig om du inte kör Windows 10 eller Windows 11 version 22H2 och äldre.

 • Windows 11: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar och klicka på Bluetooth och enheter > Skrivare och skannrar. I huvudfönstret, under Relaterade inställningar, klicka på Felsök.
 • Windows 10: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar och klicka på Enheter > Skrivare och skannrar. På menyn till höger, under Relaterade inställningar, klicka på Kör felsökaren.

När felsökaren öppnas följer du dess instruktioner – den kan till exempel be dig välja din felaktiga skrivare. Efter att ha kört sina kontroller berättar felsökaren om det har stött på några problem och vilka åtgärder som vidtogs för att lösa dem. För en fullständig uppdelning, klicka på Visa detaljerad information.

4. Inaktivera läget ”Använd skrivare offline”.

Du bör kontrollera att läget ”Använd skrivare offline” inte är aktiverat. Du kan ha gjort detta av misstag, eller så kan din skrivare eller någon programvara ha slagit på den.

 • Windows 11: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar. Gå till Bluetooth och enheter > Skrivare och skannrar. Välj din skrivare, klicka på Fler enheter och skrivarinställningar och dubbelklicka sedan på offlineskrivaren. Klicka på Skrivare i verktygsfältet och se till att Använd skrivare offline inte har en bock bredvid. Om den gör det, klicka för att inaktivera den.
 • Windows 10: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar. Gå till Enheter > Skrivare och skannrar. Välj din skrivare och klicka på Öppna kö. Klicka på Skrivare i verktygsfältet och se till att Använd skrivare offline inte har en bock bredvid. Om den gör det, klicka för att inaktivera den.

5. Rensa utskriftskön

En igensatt utskriftskö kan orsaka många problem, inklusive skrivarens offlinefel.

 • Windows 11: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar, gå till Bluetooth och enheter > Skrivare och skannrar, välj din skrivare och klicka på Öppna utskriftskö. Bredvid namnet på din skrivare klickar du på ellipsen och väljer Avbryt alla.
 • Windows 10: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar, gå till Enheter > Skrivare och skannrar, välj din skrivare och klicka på Öppna kö. I det övre verktygsfältet, gå till Skrivare > Avbryt alla dokument.

6. Ställ in skrivaren som standard

Windows kan automatiskt ställa in den senaste skrivaren du använde som standardskrivare. Detta kan vara till hjälp, men det kan vara anledningen till att skrivaren du vill använda är offline. Så det är bäst att stoppa Windows från att göra detta och ställa in din standardskrivare manuellt.

 • Windows 11: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar och klicka på Bluetooth och enheter > Skrivare och skannrar. Stäng av under Skrivarinställningar. Tillåt Windows att hantera min standardskrivare, om den inte redan är det. Välj sedan din skrivare och klicka på Ange som standard.
 • Windows 10: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar och klicka på Enheter > Skrivare och skannrar. Avmarkera Tillåt Windows att hantera min standardskrivare, om den inte redan är det. Välj sedan din skrivare och klicka på Hantera. Klicka slutligen på Ange som standard.

7. Starta om Print Spooler-tjänsten

Print spoolern är en tjänst som hanterar interaktion med skrivaren. Om du startar om den här tjänsten kan du få din skrivare online igen.

För att göra detta på Windows 10 och 11:

 • Öppna Start-menyn.
 • Sök efter och öppna tjänster.
 • Hitta Print Spooler i kolumnen Namn.
 • När du har hittat den högerklickar du på den och väljer Starta om.
 • 8. Uppdatera skrivardrivrutinerna

  Ibland måste du hitta och ersätta föråldrade Windows-drivrutiner, och problemet med skrivaren offline är en sådan situation där uppdatering av drivrutinerna kan hjälpa.

  För att säkerställa att du kör den senaste skrivardrivrutinen, gå till skrivartillverkarens webbplats, ladda ner drivrutinen och kör den körbara filen. Detta tar vanligtvis formen av en användarvänlig guide som guidar dig genom installationen.

  Om drivrutinsfilen inte är körbar, använd Enhetshanteraren. För att göra detta på Windows 10 och 11:

 • Tryck på Windows-tangenten + X och välj Enhetshanteraren.
 • Dubbelklicka på kategorin Skrivare.
 • Högerklicka på din skrivare och klicka på Uppdatera drivrutin.
 • Välj Bläddra på min dator efter drivrutiner.
 • Klicka på Bläddra, välj den mapp du laddade ner drivrutinen till och klicka sedan på OK.
 • Klicka på Nästa och följ guiden.
 • 9. Använd skrivarprogramvaran

  Många skrivartillverkare har programvara som hjälper dig att hantera och felsöka din skrivare (som HP:s Smart-app). Om så är fallet och du inte redan har det, besök tillverkarens webbplats, ladda ner programvaran och installera den.

  Öppna nu programvaran och leta efter någon sektion som låter dig starta om, felsöka eller fixa skrivaren.

  10. Ta bort och installera om skrivaren

  Fortfarande ingen tur? Ta bort skrivaren från din dator och lägg sedan till den igen.

  • Windows 11: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar. Gå till Bluetooth och enheter > Skrivare och skannrar. Välj din skrivare och klicka på Ta bort.
  • Windows 10: Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna Inställningar. Gå till Enheter > Skrivare och skannrar. Välj din skrivare, klicka på Ta bort enhet och klicka sedan på Ja.

  För att lägga till den igen, klicka på Lägg till enhet (Windows 11) eller Lägg till en skrivare eller skanner (Windows 10) och följ guiden igenom.

  Förhoppningsvis har du löst problemet med skrivaren offline och din skrivare är nu igång igen. Om inte, kontakta skrivartillverkaren för ytterligare support, eftersom din skrivare kan vara felaktig och behöver bytas ut.