Var sparas skärmdumpar i Windows?

Viktiga takeaways

  • Skärmbilder tagna med Prt Sc-tangenten sparas i klippbordet och måste sparas manuellt på din enhet med hjälp av en bildredigerare.
  • Skärmbilder tagna med Win + Prt Sc genväg och Snipping Tool sparas i mappen Bilder > Skärmbilder.
  • Tredjepartsverktyg kan spara skärmdumpar på olika standardplatser. Du bör kontrollera mapparna Bilder och dokument, samt installationsplatsen för programmet.

Du har tagit en skärmdump och nu undrar du ”vart tar mina skärmdumpar vägen på Windows?” Det kan vara svårt att veta var man kan hitta skärmdumpar eftersom det beror på metoden som används för att ta dem, men det finns några vanliga ställen att kontrollera.

Var går skärmdumpar på Windows 10 och 11?

Det finns flera inbyggda verktyg för att ta skärmdumpar på Windows, inklusive Print Screen-tangenten (vanligtvis förkortad Prt Sc på ditt tangentbord) och Snipping Tool. Beroende på vilken du använder kan du behöva spara den själv efter att ha tagit den, eller navigera till en specifik mapp för att ta tag i den.

Prt Sc Key

Vart tar utskriftsskärmarna vägen? Svaret är enkelt: till klippbordet. Om du vill komma åt skärmdumpen måste du spara den manuellt i en bildredigerare som Paint. Du kan till och med klistra in skärmdumparna i program som låter dig infoga bilder, som Microsoft Word eller Google Docs.

Windows-tangent + Prt Sc

När du använder genvägen Win + Prt Sc går skärmdumpen till urklippet. Windows sparar det också på din dator; du kan komma åt den genom att gå till Bilder > Skärmdumpar i Filutforskaren.

Skärmdumpen kommer att sparas i PNG-format med ett generiskt namn som ”Skärmdump (2).”

Klippverktyg (Windows-tangent + Skift + S)

Om du använder klippverktyget istället för Prt Sc, hittar du skärmdumpen i mappen Bilder > Skärmbilder. Du kommer också att kunna hitta den på urklippet.

När du tar skärmdumpen med klippverktyget visas ett popup-fönster i det nedre högra hörnet. När du klickar på den öppnas ett förhandsgransknings- och redigeringsfönster och du kan välja var du vill spara skärmdumpen. För att göra det, klicka på spara-ikonen i det övre högra hörnet eller tryck på Ctrl + S och välj sedan en annan plats.

Se till att du väljer en plats som du lätt kan komma ihåg så att du inte glömmer var du placerade den.

Xbox Game Bar (Windows Key + G)

Du kan hitta var Xbox Game Bar sparar dina skärmbilder genom att gå till Den här datorn > Lokal disk (C:) > Användare > [your username] > Videor > Fångar.

I filsökvägen, ersätt [your username] med namnet på det användarkonto du har loggat in på. Det betyder att om kontots användarnamn är Jack, kommer filsökvägen att vara Denna PC > Lokal disk (C:) > Användare > Jack > Videor > Fångar.

Du kan också ta reda på var skärmdumparna går från spelfältet. Tryck på Win + G för att öppna appen och klicka sedan på Capture—kameraikonen—i widgeten. I Capture-widgeten klickar du på See My Captures.

I spelfältets galleri, klicka på mappikonen i det övre högra hörnet av den vänstra panelen.

I popup-fönstret klickar du på Fortsätt, så öppnas mappen med skärmbilderna.

När du använder skärmdumpsverktyg från tredje part som Snagit, Lightshot eller ShareX kommer appen vanligtvis att bestämma var skärmdumparna ska sparas. När du tar en skärmdump kan en förhandsvisning dyka upp i det nedre högra hörnet av skärmen. Klicka här kan ta dig till mappen där du hittar skärmdumpen (eller i vissa fall öppnas den för redigering genom att klicka).

Appar som Snagit öppnar istället ett förhandsgranskningsfönster, så att du kan välja var du vill spara skärmdumpen. Du kan också prova att kontrollera appens menyer och inställningar för att se om du kan hitta platsen för skärmdumpar där. Du kan till exempel ta reda på var Steam sparar skärmdumpar genom att öppna appen och klicka på Arkiv > Skärmbilder.

Om du inte kan ta reda på var appen sparade skärmbilderna öppnar du Filutforskaren och kontrollerar mapparna Bilder och Dokument. Till exempel sparar Lightshot skärmbilderna i Dokument > Lightshot.

Kan du ändra var skärmdumpar sparas på Windows?

Ja, du kan enkelt ändra platsen där Windows sparar skärmdumpar för de inbyggda verktygen. För verktyg från tredje part kan du titta i deras inställningar för att se om de tillåter dig att ändra standardlagringsplatsen.

Vad du ska göra om du inte hittar dina skärmdumpar

Om du precis har tagit en skärmdump och inte vet var den är bör du kolla i urklippet. Du kan göra detta genom att trycka på Ctrl + V med markören fokuserad i ett fönster som accepterar inklistrade bilder. Om din skärmdump visas, klistra in den i ett kompatibelt program och spara den manuellt.

Du kan också öppna File Explorer och kolla avsnittet Senaste för skärmdumpen.

En annan sak du kan göra, utöver att titta i mapparna Bilder och dokument, är att kontrollera installationsplatsen för programmet du använder för skärmdumpar. Leta efter mappar med namn som Screenshots eller Captures. Att använda Windows Search för dessa vanliga termer kan hjälpa dig att hitta dem.

När du har hittat mappen där skärmbilderna finns, kanske du vill notera filsökvägen i Sticky Notes-appen. Alternativt kan du högerklicka på mappen och välja Fäst till snabbåtkomst. Detta gör det lättare att komma ihåg var dina Windows-skärmbilder tar vägen.