Vad, hur, när – alla frågor om uppsägningstid besvarade

By rik

Avgångstiden kan kännas som en gåta, man är osäker på vad som väntar. När en medarbetare befinner sig i en uppsägningsperiod uppstår ofta många frågor och osäkerheter. Dessvärre får man sällan de svar man söker.😔

Men du har kommit rätt! I detta inlägg kommer vi att reda ut alla dina frågetecken angående uppsägningstiden.

Först behöver vi dock förstå vad en uppsägningstid innebär, både från den anställdes och HR-avdelningens perspektiv.

Vad är en uppsägningstid?

I varje anställds yrkesliv kommer det en tidpunkt då man vill byta arbetsplats. Orsakerna kan vara flera, som bättre möjligheter, orättvis lönesättning, nya roller, nya platser, med mera. Men man kan inte bara lämna en organisation från en dag till en annan.

Innan man börjar på en arbetsplats ingås ett avtal mellan den anställde och arbetsgivaren. Avtalet innebär att om den anställde vill sluta, måste hen stanna kvar en viss tid (som man kommit överens om) innan hen slutar.

Denna extra tid kallas för uppsägningstid och räknas från det datum då uppsägningsbrevet lämnas in.

PS: Om du behöver hjälp med att skriva ett uppsägningsbrev, testa dessa AI-baserade verktyg för inspiration!

Uppsägningstid ur en anställds perspektiv

Låt oss säga att du som anställd fått ett bättre jobberbjudande. Du har dock en uppsägningstid på 30 dagar (till exempel) hos din nuvarande arbetsgivare. Hur bör du tänka och agera under denna tid?

Först och främst, slutför alla viktiga projekt och uppgifter som du har ansvar för. Se också till att samla in alla nödvändiga dokument som du fått under din anställning, såsom intyg, rekommendationsbrev med mera.

Det är även viktigt att förbereda dig inför din nya roll. Börja undersöka och studera dina nya arbetsuppgifter och ansvarsområden.

Jag anser också att du bör undersöka företagskulturen och arbetsmiljön på ditt nya jobb. Att komma in i ett nytt sammanhang är alltid en utmaning, så det är bra att vara förberedd.

Använd uppsägningstiden som en chans att samla dina resurser, prestationer och erkännanden, samtidigt som du lämnar din nuvarande arbetsplats på ett bra sätt, istället för att se den som ett hinder.

💡Tips: Ta kontakt med dina blivande kollegor under uppsägningstiden för att få en känsla av företagskulturen.

Uppsägningstid ur HR-perspektiv

När en anställd lämnar in sin uppsägning aktiveras HR-avdelningen. Beroende på den anställdes roll och ansvar måste de börja leta efter en ersättare.

Ju högre position, desto svårare är det att hitta en lämplig ersättare, vilket understryker vikten av en bra rekryteringsprocess. Ibland kan den anställde få ett motbud från sin nuvarande arbetsgivare, i form av en löneförhöjning eller befordran, som ett sätt att erkänna medarbetarens värde.

Beroende på hur viktig personen är, kommer HR-teamet att försöka behålla hen. Detta kan ge dig ett bra förhandlingsläge. Men om personen ändå vill sluta kommer HR att leta efter en ny person och eventuellt be om rekommendationer från andra anställda.

Sedan börjar hela rekryteringsprocessen. Det tar tid, men HR måste anställa någon innan den anställde slutar så att den nya personen hinner sätta sig in i arbetet.

Läs också: Letar du efter ditt drömjobb? Slipp nervositeten med dessa AI-baserade verktyg för intervjuförberedelse! länk till AI-verktyg

Uppsägningstiden kan variera beroende på vilken roll det gäller. Låt oss titta på några vanliga frågor:

Vanliga frågor om uppsägningstid

#1. Hur bestäms längden på uppsägningstiden?

En enkel tumregel är att ju högre position, desto längre uppsägningstid. Men det kan variera. Se till att gå igenom och diskutera alla villkor med rekryteringschefen innan du börjar på ett nytt jobb.

Uppsägningstiden kan variera från 15 till 90 dagar. Om du är provanställd eller deltidsanställd är uppsägningstiden oftast kortare än om du är fast anställd.

Uppsägningstiden kan också variera mellan olika branscher. Inom IT-branschen kan uppsägningstiden vara upp till 90 dagar.

💡Tips: Ta reda på vad som gäller för uppsägningstid innan du tackar ja till ett nytt jobb. Prata med rekryteringschefen och försök få klarhet i detaljerna.

#2. Hur lämnar man in sin uppsägning på rätt sätt?

Detta är en mycket vanlig fråga. Det är inte så lätt som det låter. Arbetsgivare vill helst inte tappa en potentiell medarbetare, så du kan få svåra frågor från din chef eller HR-ansvarig.

Så, hur går man bäst tillväga? Följ dessa steg:

Steg 1: Gör en plan och skriv ett e-postmeddelande
Skapa en plan och formulera ett e-postmeddelande. Bestäm vilket datum som blir din sista arbetsdag. Hur ska du berätta för dina kollegor? Vad har du för framtidsplaner? Det kan låta enkelt, men det kan vara svårt att ge bra svar.

Planera i förväg så att du inte lämnar ett dåligt eller förvirrat intryck.

Steg 2: Boka ett möte med din chef/HR
Det är bättre att prata med din chef och HR-representant direkt istället för via e-post. Var öppen med dina tankar och visa respekt för företagets bidrag till din utveckling.

Steg 3: Erbjud din hjälp under övergången
När företaget börjar leta efter din ersättare, erbjud dig att hjälpa till med intervjuer och introduktion av den nya medarbetaren.

Det är inte bara ett sätt att bidra till företaget, utan det ger dig även chansen att presentera det arbete du lämnar efter dig för den som tar över.

Steg 4: Slutför ditt arbete och säg hejdå
Använd uppsägningstiden till att avsluta dina arbetsuppgifter. När det väl är dags att sluta, se till att alla lösa trådar är utredda. Det är alltid lite känslosamt att lämna en plats där man har jobbat länge.

Avsluta med en positiv ton. Jag minns min sista dag på mitt tidigare jobb, då sa jag: ”Kom ihåg, mina vänner! Farväl betyder inte för alltid.”

Varför blir jag så rörd när jag skriver det här?😢

#3. Kan en arbetsgivare neka en uppsägning?

Detta är ett omdiskuterat ämne. Svaret är både ”ja” och ”nej”. ”Ja”, de kan neka dig att sluta. Men om du lämnat in din uppsägning har du redan visat att du inte vill jobba kvar. När uppsägningstiden är över behöver du inte längre jobba.

Men om du vill sluta direkt, utan att jobba under uppsägningstiden, kan arbetsgivaren neka och du kan drabbas av juridiska konsekvenser.

Konsekvenserna beror på vad som står i avtalet mellan dig och företaget.

💡Tips: Var noga med att diskutera allt innan du tackar ja till ett jobb, inklusive konsekvenserna av att inte jobba under uppsägningstiden.

#4. Vad är lagstadgad och avtalsenlig uppsägningstid?

Det finns flera typer av uppsägningstid. De två vanligaste är lagstadgad och avtalsenlig uppsägningstid. Låt oss titta närmare:

Lagstadgad uppsägningstid
Arbetsgivare måste ge sina anställda ett varsel innan de avslutar deras anställning. Längden på uppsägningstiden beror på hur länge den anställde har jobbat på företaget, till exempel en vecka för ett år, två veckor för två år och så vidare.

Avtalsenlig uppsägningstid
Detta är uppsägningstiden som anges i anställningsavtalet. Denna kan inte kortas ned och brukar vara längre än den lagstadgade. Enligt avtalet kan både arbetsgivare och arbetstagare behöva ha olika långa uppsägningstider.

#5. Har man rätt till semester under uppsägningstiden?

Detta är en annan intressant fråga. I teorin kan du ta ut semester under uppsägningstiden.

Men, återigen, det beror på villkoren i avtalet.

En anställd kan begära att få ta ut sin återstående lagstadgade semester. Längden på semestern kan dock begränsas utifrån hur många dagar man har kvar på jobbet.

#6. Vad är en typisk uppsägningstid?

Är du nyfiken på vad som gäller i andra länder? Här är några typiska uppsägningstider:

USA:
Uppsägningstiden här är kortare än i många andra länder. Det kan variera från 2 till 4 veckor (15-30 dagar).

Storbritannien:
Här är uppsägningstiden oftast längre än i USA. Den kan variera mellan 1 och 3 månader.

Australien:
Här är uppsägningstiden ungefär som i USA, mellan 2 och 4 veckor.

Europeiska Unionen (EU):
Uppsägningstiden kan variera från land till land beroende på landets lagar. Men den ligger oftast mellan 1 och 3 månader.

Singapore:
Singapore är känt för sin strikta arbetskultur. Här är uppsägningstiden oftast längre, mellan 1 och 3 månader.

Indien:
I Indien kan uppsägningstiden variera mellan 1 och 3 månader.

Kom ihåg att detta är genomsnittliga uppsägningstider och att det finns flera faktorer som påverkar längden.

#7. Vad är ”garden leave”?

Detta är kanske ett nytt begrepp för många. När en anställd har ”garden leave” jobbar de antingen hemifrån eller håller sig borta från kontoret under uppsägningstiden.

Personen får fortfarande lön, men hen får inte jobba eller starta ett nytt jobb under tiden. Kort sagt, du behöver inte gå till kontoret och får betalt!

#8. Vad är ”pay in lieu”?

”Pay in lieu” innebär att en anställd kan avsluta sin anställning direkt utan att behöva jobba under uppsägningstiden. Istället betalar företaget den anställde den lön som hen skulle ha tjänat om hen hade jobbat under uppsägningstiden.

Läs också: Letar du jobb och är trött på att skriva personliga brev? Låt AI skriva brevet åt dig med dessa AI-verktyg för personliga brev!länk till AI verktyg

Avslutande ord

Jag hoppas att detta inlägg har gett dig en överblick över uppsägningstider och att jag lyckats besvara dina frågor.

Även om många känner att tiden går långsamt under uppsägningstiden på grund av spänningen inför ett nytt jobb, kan det vara bra att njuta av de sista dagarna på ditt nuvarande jobb och avsluta alla påbörjade uppgifter.

Nästa steg: Ta del av Statistik och information för att förstå trender inom arbetslivet