Vad du ska titta efter när du köper programvara för videoredigering

By rik

Viktiga punkter att beakta

  • Fundera över dina redigeringsmål för att hitta det mest lämpliga videoredigeringsprogrammet. Olika verktyg är avsedda för olika typer av användning, så avgör om du behöver något för en hobby eller en professionell karriär.
  • Sök efter gränssnitt som är lätta att använda och fundera över hur mycket anpassning du önskar. Vissa verktyg erbjuder enklare gränssnitt med grundläggande funktioner, medan andra har mer avancerade möjligheter.
  • Ta hänsyn till kompatibilitet med ditt operativsystem och de videoformat du föredrar. Tänk också på de hårdvarukrav som programvaran ställer, för att undvika oplanerade uppgraderingar.

Det kan verka som att alla videoredigeringsprogram konkurrerar med varandra, men så är inte riktigt fallet. Program som Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Filmora och Lightworks är skapade för att tillgodose olika behov och användningsområden.

Innan du investerar i ett program, tänk på vad du vill åstadkomma med din redigering. Är det en hobby eller vill du kanske göra det till ditt yrke? Ska du producera en film eller bara förbereda material för en kurs?

Ditt redigeringsmål hjälper dig att välja rätt verktyg. Om du tvekar mellan olika alternativ i samma kategori, som iMovie och Filmora, bör du beakta följande aspekter.

1. Användarvänlighet

Eftersom du kommer att använda gränssnittet för videoredigeringsprogrammet hela tiden, bör användarvänlighet vara din prioritet. Som nybörjare behöver du något med en tydlig och lättförståelig layout.

Det är viktigt att komma ihåg att videoredigeringsprogram är komplexa verktyg. De har många funktioner, vilket naturligtvis ger en viss komplexitet. Om gränssnittet är för enkelt, som i iMovie, kan det innebära att du får mindre funktionalitet och färre redigeringsmöjligheter.

Vissa program erbjuder dock liknande funktionalitet med ett bättre eller enklare gränssnitt. Till exempel har Final Cut Pro ett enklare gränssnitt än Adobe Premiere Pro, men båda erbjuder liknande funktioner. Samtidigt kan man i Premiere Pro anpassa gränssnittet mer genom att dra och släppa sektioner för att skapa en arbetsyta som passar just dig.

Titta på videorecensioner på YouTube för att få en uppfattning om gränssnittet och anpassningsmöjligheterna i de program du överväger.

2. Funktioner

Det är också viktigt att kolla vilka funktioner som programmet erbjuder. Ett bra videoredigeringsprogram bör ha grundläggande funktioner som tidslinjeredigering, övergångar, textverktyg och export av video i hög kvalitet.

Dessutom bör det finnas mer avancerade funktioner som färgkorrigering, maskering, spårning, nyckelbilder, ljudmixning och kapslade sekvenser. Ju fler funktioner, desto bättre.

Om du behöver ett mycket enkelt gränssnitt med bara grundläggande funktioner kan iMovie vara ett alternativ. Om du vill ha mer avancerade funktioner, men fortfarande uppskattar enkelhet och ett bra pris, kan Final Cut Pro vara lämpligt. Adobe Premiere Pro är ett bra val om du vill ha ännu fler funktioner och möjlighet att anpassa arbetsytan.

Om du siktar på filmproduktion och vill ha ett allt-i-ett-program med nästan alla tänkbara videoredigeringsfunktioner kan du överväga avancerade program som Avid Media Composer.

3. Kompatibilitet

Vissa videoredigeringsprogram fungerar bättre på Mac, medan andra presterar bättre på Windows. Kompatibilitet är viktigt, då det kan påverka din arbetsinsats och hur snabbt du kan jobba. De flesta videoredigeringsprogram är kompatibla med flera operativsystem, men vissa, som Final Cut Pro och iMovie, fungerar bara på Mac.

Se också till att programvaran stöder de videoformat som du brukar använda. De flesta program fungerar med vanliga format som MP4, MOV och AVI, men det finns undantag. Om du spelar in ProRes-video med din iPhone kan du få bättre prestanda genom att redigera den i Final Cut Pro.

Det är också viktigt att tänka på hårdvarukraven. Många avancerade program som Premiere Pro behöver mer RAM och snabbare SSD-diskar och processorer. Verktyg som DaVinci Resolve och Lightworks är bättre för enklare hårdvara.

Undvik att köpa programvara baserat enbart på gränssnitt och funktioner, för att sedan upptäcka att du behöver uppgradera datorn för att kunna utnyttja vissa funktioner.

4. Prestanda och hastighet

Prestanda handlar om hur snabbt programmet reagerar på dina kommandon, till exempel uppspelning av video och effekttillämpning. Det handlar också om hur lång tid det tar att rendera och exportera filer i hög kvalitet.

Ditt system (processor, RAM-minne och grafikkort) påverkar prestandan, men även programvaruoptimering är viktigt. Sök efter program med funktioner som GPU-acceleration och proxyredigering.

GPU-acceleration låter grafikkortet ta en del av belastningen för att öka prestandan, medan proxyredigering gör det enklare att redigera högupplösta videor, särskilt 4K-video eller högre.

De flesta videoredigeringsprogram stöder GPU-acceleration och proxyredigering, samt andra prestandahöjande funktioner. Men optimeringen och hur processorkraften används kan påverka prestandan mycket. Att läsa recensioner kan hjälpa dig att få en uppfattning om detta.

5. Kostnader

De flesta videoredigeringsprogram, som Adobe Premiere Pro, Filmora och Avid Media Composer, har gått över till prenumerationsmodellen (Software-as-a-Service). Endast ett fåtal, som DaVinci Resolve Studio och Final Cut Pro, erbjuder fortfarande engångsköp.

Om du inte är intresserad av DaVinci Resolve eller Final Cut Pro får du räkna med en månadsprenumeration, som kan kosta upp till 20 dollar per månad. Kostnaden varierar beroende på vilka funktioner du vill ha.

Kom ihåg att du kan använda gratisprogram som Filmora eller iMovie för enkel videoredigering. Investera i ett betalprogram om du verkligen vill arbeta professionellt med videoredigering och behöver redigera högupplöst video.

6. Licenser och dolda avgifter

Om du använder en gratisversion av ett videoredigeringsprogram har du troligen bara licens för privat bruk. Dina videor kommer då att ha en vattenstämpel, som till exempel ”Filmora” i hörnet. För att ta bort vattenstämpeln och få en kommersiell licens måste du betala för en prenumeration.

Det är viktigt att tänka på vad du får för pengarna. Filmoras ”Perpetual Plan” ger dig till exempel bara tillgång till en specifik version av Filmora. För att uppgradera till en nyare version måste du betala en extra avgift, troligen med en högre månadskostnad.

Dessa avgifter är dolda på så sätt att de inte anges tydligt i prislistan. Andra program kan också ha liknande villkor. Du kan bara ta reda på det genom att läsa vanliga frågor eller villkor som är länkade i prislistan.

Ditt slutmål avgör valet av programvara

Att välja rätt videoredigeringsprogram kan kännas svårt i början. Beroende på vilken typ av video du ska skapa kan ditt val av program vara enkelt eller komplext.

Reklam, kortfilmer och spelfilm är olika typer av videoproduktioner som kräver programvara som passar just deras behov. I alla lägen avgör ditt slutmål vilket verktyg du bör investera i.