Vad är YouTubes 1080p Premium-upplösning och hur använder du den?

YouTube började experimentera med 1080p Premium tidigt 2023. Det är en förbättrad bithastighetsversion av 1080p som förmodligen ger en bättre tittarupplevelse överlag.

Tyvärr har inte alla tillgång. I skrivande stund har plattformen ännu inte rullat ut den här funktionen någonstans – du kan bara aktivera den på vissa plattformar. Här är vad du behöver för att testa 1080p Premium.

Vad är YouTubes 1080p Premium-upplösning?

YouTubes komprimeringsalgoritm har blivit mer uppenbar med åren – och det av goda skäl. Plattformen är för närvarande värd för över 800 miljoner videor. Att streama all denna data kräver enorma resurser; YouTube kan krascha helt om det bortser från rigid bandbreddshantering.

Som sagt, skära bithastigheter varje gång små eller snabbrörliga element dyker upp (t.ex. konfetti, regn eller snö) skadar videokvaliteten. Även högupplösta videor kommer att se leriga ut. Kom ihåg: du behöver bitar för att förbättra klarheten och skarpheten, inte pixelstorlek.

För att ge en bättre tittarupplevelse testade YouTube en videokvalitet som heter 1080p Premium, som erbjuder förbättrade bithastigheter. Och med videor som överför fler bitar bör detaljer se skarpare och skarpare ut.

Bilden nedan visar en jämförelse sida vid sida av 1080p och 1080p Premium.

Här är en närmare titt. Lägg märke till hur den högra bildens egenskaper (t.ex. näskontur, halsband, hårstrån) är mindre suddiga.

Vad behöver du för att aktivera 1080p Premium på YouTube?

Som du kanske märker kan endast utvalda användare använda 1080p Premium-alternativet. I skrivande stund är den här funktionen inte tillgänglig på Android-enheter, och du måste uppfylla dessa villkor för att prova YouTubes experimentella förbättrade bithastighetsalternativ. Detta är allt du behöver för att njuta av en 1080p Premium-upplösning.

1. Ett YouTube Premium-konto

Bildkredit: Stot2017/Wikimedia Commons

1080p Premium-upplösningen är exklusiv för betalda prenumeranter. Återigen, värd för videor med förbättrade bithastigheter kostar enorma resurser—YouTube kommer inte att slösa bort den här tjänsten på gratisanvändare. Så om du vill prova den här funktionen måste du prenumerera på YouTubes premiumtjänst.

2. En iOS-enhet eller skrivbord

I skrivande stund är 1080p Premium tillgängligt på iOS, iPadOS och desktop. Du kommer att se alternativet på din iPhone, iPad och PC men inte på Android och andra mediaströmningsenheter.

YouTube har inte klargjort varför det från början gjorde 1080p Premium iOS-exklusivt. Företaget släppte dock funktionen för stationära användare i augusti 2023, så det kan verka som att plattformen långsamt testar den här funktionen innan den släpper den på fler plattformar efter betafasen. Tyvärr skulle Android-användare behöva vänta på ytterligare uppdateringar tills dess.

En artikel av 9to5Google hävdar att ett fåtal Android-användare såg 1080p Premium-funktionen i juni 2023. Men i skrivande stund är denna rapport obekräftad – funktionen är fortfarande inte tillgänglig på Android.

3. En video uppladdad i 1080p

Även om du har ett YouTube Premium-konto och en kompatibel enhet kommer 1080p Premium fortfarande inte att visas på varje video. Du kan bara aktivera det på videor som laddas upp i 1080p. Videor som laddas upp över eller under 1080p visar bara standardinställningarna för kvalitet.

Så här använder du 1080p Premium på YouTube Premium

Om du har en kompatibel enhet och ett YouTube Premium-konto bör du se alternativet 1080p Premium på utvalda videor. Så här kan du aktivera det:

  • Om du är på en stationär, gå till Youtube. Mobilanvändare måste öppna YouTube-appen. Se till att du är inloggad med kontot som prenumererar på YouTube Premium.
  • Leta efter videor som laddats upp i 1080p. Dubbelkolla din internetanslutning – 1080p Premium fungerar inte på långsamma nätverk.
  • För mobilanvändare, tryck på kugghjulsikonen i spelarens övre högra hörn och tryck sedan på Kvalitet > Avancerat. För datoranvändare, klicka på kugghjulsikonen i det nedre högra hörnet av spelaren och klicka sedan på Kvalitet.
  • Du kommer att se de tillgängliga videokvalitetsinställningarna. Välj 1080p Premium och vänta på att videon ska laddas. Om kvaliteten inte ändras, ladda bara om videon och upprepa stegen ovan.
  • Njut av YouTube-videor i premiumkvalitet

    Kom ihåg: YouTube letar i första hand efter sätt att lägga till värde till sin betalda prenumerationstjänst, så det är logiskt att 1080p Premium är en exklusiv funktion för YouTube Premium-prenumeranter.

    Så om du gillar nya funktioner och vill njuta av en bättre tittarupplevelse, överväg att skaffa ett abonnemang. Förutom att förbättra bithastighetskvaliteten tar en Premium-prenumeration bort annonser, möjliggör smarta nedladdningar och låter dig köa videor.