Viktiga Slutsatser
- Att behärska vitbalansen är fundamentalt för att ta imponerande bilder. Den påverkar tonen och färgkänslan i dina fotografier.
- Automatisk vitbalans kan vara ett bra verktyg för nybörjare, men manuell justering med Kelvin-skalan ger dig större kontroll.
- Olika ljusförhållanden fordrar skilda vitbalansinställningar. Till exempel, använd varmare toner under den gyllene timmen och svalare toner i snöiga miljöer. Efterbearbetning i Adobe Lightroom kan ytterligare förfina resultatet.
Förståelsen för vitbalans är avgörande för att ta fantastiska bilder. En korrekt ton gör färgkorrigeringen i efterhand betydligt enklare och säkerställer att bilderna ser realistiska ut. Men vad är egentligen vitbalans inom fotografering? Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta.
Vad är vitbalans?
Vitbalans är ett begrepp som används för att definiera ”temperaturen” i dina bilder, eller, enklare uttryckt, hur blå eller gula de vita nyanserna i ditt foto framstår. Om du någonsin noterat att interiörbilder kan ha ett gulaktigt sken, beror det ofta på vitbalansen.
För att illustrera detta, se en bild med felaktig vitbalans:
Och här är samma bild med korrekt vitbalans:
Lägg märke till hur det första fotot har ett orange sken, med en onaturlig färgton på objektivfästets undersida. Även om bilden kan behöva ytterligare justeringar, har den redan förbättrats avsevärt genom enbart vitbalanskorrigering.
Du kan använda vitbalans kreativt. Till exempel, när du redigerar bilder från gyllene timmen i Lightroom, kan du experimentera med en varmare ton. Men som nybörjare är det bra att sträva efter att få vita nyanser, silver och liknande färger att se korrekta ut innan du experimenterar.
Är det värt att använda automatiskt vitbalansläge?
När du skaffar din första kamera ser du att vitbalansen kan ställas in på automatiskt läge. Med automatiskt vitbalansläge avgör kameran själv vilken vitbalansinställning som ska användas, oavsett vilket kameraläge du använder. Utomhus fungerar detta ofta bra, men inomhusbilder eller komplexa scener kan ibland förvirra kameran, vilket leder till felaktig vitbalans.
Om du är nybörjare inom vitbalans eller fotografering i allmänhet, kan det automatiska vitbalansläget hjälpa dig att förstå hur funktionen verkar under olika ljusförhållanden. Genom att lära dig några tips kan du ytterligare förbättra dina kunskaper och uppnå perfekt vitbalans i dina bilder.
Vitbalans: Färg enligt Kelvin
När du använt automatiskt vitbalansläge ett tag, kan du vara redo att manuellt justera funktionen. Kelvin-färgskalan är en utmärkt utgångspunkt. Jag använder den fortfarande varje gång jag fotograferar, trots mina sju års erfarenhet av fotografering.
När du använder Kelvin-skalan, kom ihåg att vissa kameror ger dig mer kontroll än andra. Mina första kameror lät mig justera talen i hundratals (t.ex. 5700, 5600). Min nuvarande kamera däremot, tillåter justeringar i tiotal (5590, 5580). Rätt Kelvin-värde kan också variera beroende på kameramärke, så det kan kräva lite experimenterande.
För att hjälpa dig uppnå en mer exakt vitbalans i dina bilder, kommer vi att dela upp de olika Kelvin-intervallen för olika scenarier du kan stöta på som fotograf. Tänk på att du ibland kan behöva gå utanför dessa intervall, men de ger dig en bra grund.
1. Snölandskap
Vinterfotografering ställer krav på flera aspekter, och vitbalansen är en av de viktigaste. Har du någonsin fotograferat en snöig dag och märkt att färgerna inte verkar helt korrekta? Kanske är tonen för blå? I så fall orsakades det nästan säkert av felaktig vitbalans.
Snölandskap är ett exempel där du bör överväga ett alternativ till automatiskt vitbalansläge. Kameran kan ibland bli förvirrad och få snön att se mer blå ut. Använd istället ett Kelvin-tal på omkring 6500–8500.
2. Gyllene timmen
Det mjuka ljuset och de vackra färgerna under den gyllene timmen, precis före soluppgång och solnedgång, gör detta till en populär tid för fotografering. Många fotografer gör misstaget att öka vitbalansen för att förstärka den varma tonen, men ett för högt värde kan göra att färgerna ser onaturliga ut. Därför bör du sänka Kelvin-värdet jämfört med andra situationer.
Sikta på ett Kelvin-värde på omkring 2000–4000 för bilder tagna under gyllene timmen. När du redigerar bilderna, fundera på att använda gyllene timmen-texter i sociala medier.
3. Soliga dagar
Fotografering i soligt väder medför flera ljusutmaningar, men du kan ändå ta fantastiska bilder när solen står högt på himlen. Utöver att förstå och använda Sunny 16-regeln, kan du förbättra färgerna i dina bilder genom att välja rätt Kelvin-värde.
Ett värde mitt i Kelvin-skalan fungerar vanligtvis bra under soliga dagar. Sikta på något mellan 5000 och 6000. I vissa situationer (t.ex. om bilden innehåller mycket blått) kan du behöva öka värdet ytterligare.
4. Nattfotografering
Medan en stor del av världen sover på natten, finns det många fotomöjligheter. Om du besöker eller bor på en nordlig breddgrad kan du kanske fotografera norrsken. I storstäderna kan du fånga stadssiluetter och mycket annat efter mörkrets inbrott.
Rätt Kelvin-värde för nattfotografering varierar betydligt beroende på situation. Men i många fall är ett intervall på 2000–4000 ett bra riktmärke.
5. Molniga och regniga dagar
Om du har fotograferat på molniga, regniga eller dimmiga dagar, har du kanske märkt att bilderna ser ganska blå ut om du inte använder rätt vitbalans. När detta händer kan det vara svårt att korrigera det i efterhand. Som en allmän regel, sikta på ett Kelvin-värde mellan 6000 och 8000 i dessa ljusförhållanden.
6. Inomhus- och matfotografering
Inomhusfotografering är ett av de svåraste områdena, och interiörerna varierar ofta. Men i de flesta inomhusmiljöer vill du minska Kelvin-värdet. Börja med 1500–3000 och justera därifrån.
För matfotografering behöver du tänka på om du är inomhus eller utomhus. Du måste också ha färgerna på maten i åtanke. Det bästa sättet är att se till att allt ser ut som det gjorde i verkligheten (under specifika ljusförhållanden). Du kan hitta mer vägledning om hur du förbättrar dina matbilder online.
Kan jag ändra vitbalansen i efterbearbetningen?
Det är bäst att ställa in korrekt vitbalans i kameran. Du kan dock justera vitbalansen i Adobe Lightroom.
I Lightroom går du till WB (under kameraprofilsektionen). Här kan du justera temperatur- och nyansreglagen i valfri riktning.
När du expanderar rullgardinsmenyn kan du välja automatiskt vitbalansläge och också välja bland många förinställningar.
All nödvändig information om vitbalans inom fotografering
Att förstå vitbalansens innebörd inom fotografering kommer att göra det lättare för dig att få korrekta färger i dina bilder. Det är en av de första färdigheterna du kan lära dig, och du kan använda Kelvin-skalan i din kamera, tillsammans med automatiskt vitbalansläge, för att uppnå önskade resultat.
I andra fall kan du få dina bilder att sticka ut genom att använda förinställningar för vitbalans och/eller ditt redigeringsprogram. Du kan behöva frångå Kelvin-reglerna ibland, men det du har lärt dig idag ger dig en stabil grund att bygga vidare på.