Vad är tysta mekaniska tangentbordsbrytare och fungerar de egentligen?

Mekaniska tangentbord har ökat i popularitet de senaste åren, prisade för sin hållbarhet, anpassningsmöjligheter och responsiva tangentkänsla. Men det välbekanta, höga ”klick-klack”-ljudet av att skriva på mekaniska nyckelbrytare är inte idealiskt för alla användare och miljöer. Detta har drivit på efterfrågan på ”tysta” mekaniska omkopplare utformade för att behålla fördelarna med mekaniska tangentbord samtidigt som brusnivåerna reduceras avsevärt.

Men hur är vissa mekaniska tangentbordsbrytare tysta? Vilka designfaktorer minskar ljudet från mekanisk tangentbordsbrytare? Och är tysta switchar bra för spel?

Vad gör en mekanisk tangentbordsbrytare tyst?

Varje användare av mekaniskt tangentbord har varit där. Du tippar iväg på tangentbordet och inser sedan plötsligt att dina dånande tangenttryckningar och bullriga mekaniska strömbrytare orsakar störningar på hela kontoret. Eller biblioteket. Eller väcka dina sovande barn och så vidare. Det är där tysta mekaniska tangentbordsomkopplare kommer in.

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Tysta brytare gör faktiskt inte som de säger på plåten; de är tänkta att minska ljudet avsevärt, men du kommer aldrig att ha en riktigt tyst strömbrytare på grund av de mekaniska funktionerna och själva det faktum att du slår ner något med kraft. Det kommer alltid att skapa ett ljud. Du måste fortfarande välja mellan häftiga och klumpiga switchljud.

Flera kärndesignelement bidrar till ett tyst skrivljud på mekaniska tangentbord:

 • Integrerade ljuddämpare: Specialiserade strömbrytare som Cherry MX Silent, Gateron Silent Ink och Aliaz har gummidämpare inuti strömbrytarhuset för att absorbera ljud i nedåt- och uppåtgående. Detta är en av de mest effektiva metoderna för att minska buller vid källan. Dämparna är exakt konstruerade för att inte störa strömbrytarens känsla och prestanda.
 • Mjukare switchmaterial: Switchar tillverkade av mjukare plaster som POM (polyoximetylen) genererar mindre ljud än de som tillverkas av hårdare material som nylon. Den mjukare POM-plasten absorberar vibrationer och resonans bättre.
 • Kortare färdsträcka: Lågprofilomkopplare med reducerad total färdsträcka tenderar att producera mindre buller eftersom det är mindre övergripande nyckelrörelse. Tangenttryckningarna har en ytlig, dämpad ljudsignatur.
 • Smörjning: Smörjning av de rörliga delarna inuti strömbrytarhuset med specialoljor eller fett minskar friktionen och plast-på-plast-ljud. Både brytarstam och fjäder kan dra nytta av expertsmörjning.
 • O-ringar: Dessa mjuka gummiringar placerade under knapparna dämpar nyckeln när den bottnar vid varje knapptryckning. Detta förhindrar ett hårt slagljud av plast.
 • Fodraldesign: Mekaniska klaviaturfodral gjorda med inre ljuddämpande skum eller tjock polykarbonatplast absorberar mer ljud jämfört med ihåliga fodral med öppen design. En solid hölje minskar ekon.

Genom att kombinera flera av dessa brusreducerande designelement, uppnår de mest avancerade tysta switcharna på marknaden idag imponerande minskningar av ljudnivåer jämfört med vanliga, icke-tysta mekaniska switchar.

Men om du inte kan eller vill köpa tysta switchar finns det flera andra sätt att tysta ditt mekaniska tangentbord.

Hur tyst är ”tyst”?

Ingen enstaka decibel (dB) klassificering definierar universellt en switch som ”tyst”. Ljudnivåerna varierar beroende på den specifika switchdesignen, material som används, tangentbordsfodral, knappsats och andra faktorer. Däremot kan vi titta på ungefärliga ljudnivåer som produceras under skrivning för några populära tysta switchalternativ:

 • Cherry MX Silent Red: Runt 45dB när du skriver normalt. Detta är en av de mer populära och tillgängliga tysta linjära switcharna.
 • Gateron Silent Ink: Runt 40dB under skrivning. Den integrerade gummidämparen gör dessa till ett extremt tyst val.
 • Topre Silent: Cirka 45dB ljudnivå. Topre använder en unik elektrostatisk kapacitiv kupoldesign som är i sig tyst.
 • Zilent Switchar: Runt 43dB när du skriver med måttlig hastighet. Känd för att vara extremt tyst men ändå behålla en taktil känsla.
 • Aliaz Silent: 40dB ljudnivå. Känd för sin integrerade 60g gummidämpare inuti höljet.

Som jämförelse kan många vanliga mekaniska omkopplare utan brusdämpning variera från 55-70dB när man skriver normalt. Så, generellt sett, sikta på omkopplare med 50 dB eller mindre för en effektivt tyst skrivupplevelse. Fodralet, knappsatsen och stabilisatorerna påverkar också ljudet, så överväg hela tangentbordssystemet.

Tänk på följande switchljudjämförelse med en Cherry MX Red och en Cherry MX Red Silent. Det första ljudet är den vanliga röda switchen och det andra är Red Silent.

Cherry MX Red Silent är definitivt tystare än originalet, vilket minskar ljudet med flera decibel.

Smörjning minskar avsevärt ljud från mekanisk tangentbordsbrytare

Att smörja dina mekaniska tangentbordsbrytares plastskaft, fjäderspolar och kontaktpunkter inuti ett mekaniskt brytarhölje med ett specialsmörjmedel kan sänka ljudnivåerna avsevärt – vanligtvis med 5-10 dB. Smörjmedlet minimerar friktion, fjäderping och andra källor till obehagligt ljud. För linjära omkopplare kan korrekt smörjning vara den enskilt mest effektfulla modifieringen av brusreducering.

Fördelen är mindre uttalad på varianter av avsiktligt taktil och klickbrytare, eftersom smörjning kan dämpa den taktila feedback som användarna önskar. Korrekt smorda stabilisatorer (för större tangenter som mellanslag och enter) kan dock reducera skrammel och harmoniska ljud med en fast 5-7 dB, även på taktila switchar.

Är Silent Switches bra för spel och maskinskrivning?

Tysta mekaniska nyckelomkopplare erbjuder ett mångsidigt alternativ som är lämpligt för både spel- och skrivapplikationer, även om de passar särskilt bra för att skriva:

 • För spelande förhindrar den tysta och smidiga driften att störa huskamrater eller grannar i närheten samtidigt som de ger exakta och lyhörda inmatningar. Konkurrenskraftiga spelare kanske föredrar höga omkopplare för den hörbara feedbacken, men tysta omkopplare tillåter fokus på ljudsignaler i spelet.
 • För att skriva utmärker sig tysta omkopplare genom att möjliggöra bekvämt, långvarigt skrivande samtidigt som de eliminerar bullerföroreningar. Den mjuka, dämpade knapptryckningen kan minska tröttheten jämfört med styvare, klickiga strömbrytare. Däremot kan maskinskrivare som förlitar sig starkt på högljudd hörselknapptrycksfeedback uppleva att helt tysta omkopplare stör.

Att testa olika strömbrytarprover praktiskt eller att lyssna på ljudtester online kan avgöra om en tyst mekanisk brytare passar dina behov och preferenser. Sammantaget ger tysta omkopplare en utmärkt balans för blandad spel- och skrivanvändning på grund av deras mångsidighet.

Vilka är de bästa tysta mekaniska tangentbordsomkopplarna?

De bästa tysta switcharna kommer verkligen att bero på personlig känsla och ljud. Med tanke på att det finns så många variabler är det enligt min erfarenhet omöjligt att kalla en enda tyst mekanisk tangentbordsomkopplare ”bäst”. Alla gillar olika faktorer och alla vill ha olika ljud.

Som sagt, här är en tabell som beskriver några av de bästa tysta mekaniska tangentbordsomkopplarna för att få bollen att rulla i din strävan att tysta ner ditt tangentbord.

Växla

Typ

Aktiveringskraft

Funktioner

Cherry MX Silent Red

Linjär

45g

Smidig, tyst, linjär omkopplare

Gateron Silent Red

Linjär

45g

Smidig, tyst linjär omkopplare, liknande Cherry silent red

Aliaz Silent Switch

Taktil

60 g

Märkbar men dämpad taktil bula, dämpad uppåtgående

Zilent V2

Taktil

67g

Stor rundad taktil bula, mycket tyst

Healios

Linjär

60 g

Smidig linjär, exceptionellt tyst med silikondämpare

Boba U4 Silent Taktil

Taktil

62g

Stor rundad taktil bula, tysta stjälkar minskar buller kraftigt

Durock Silent Shrimp

Linjär

55g

Ljus linjär strömbrytare, ljuddämpande kuddar minskar brus

Tysta omkopplare kommer inte att störa dina grannar

Tysta mekaniska brytare använder integrerade ljuddämpare, specialiserade material, smörjtekniker och noggrann design för att avsevärt sänka ljudnivåerna jämfört med vanliga mekaniska brytare med över 50 % i vissa fall. Även om de inte är helt ljudlösa, ger de mest avancerade tysta switchdesignerna en viskande tyst skrivupplevelse för spel, arbete eller andra applikationer där brus kan vara störande.

Om du uppskattar hållbarheten, anpassningen och känslan av mekaniska tangentbord men vill ha minimalt med brus, ger tysta switchar det bästa av två världar.