5 Linux Lite-tips för Windows-användare

Det är inte lätt att byta från Windows till Linux. Även om Linux Lite är utformad för att göra övergången enklare, är det inte ovanligt att du fortfarande har några frågor om hur Linux fungerar.

Med rätt vägledning kan du börja din resa mot att bli en avancerad Linuxanvändare. Här är några av de bästa tipsen för att komma igång med Linux Lite.

1. Lär dig att använda terminalen

Du kan inte njuta fullt ut av Linux utan att använda terminalen. Även om det kan se skrämmande ut, är de grundläggande kommandona du kommer att använda dagligen mycket lätta att lära sig.

Om du vill installera ett nytt program, använd följande kommandon för att uppdatera dina paket (programvaruarkivfiler) och installera det angivna programmet:

 sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install programname

Du kan också använda kommandon som cd och ls när du börjar navigera och hantera dina filer genom terminalen – även om det inte är något fel med att använda det inbyggda Files-programmet för att starta. Du kommer att dra nytta av att använda en guide för att lära dig grundläggande terminalkommandon under dina första veckor med Linux Lite.

Terminalen är inte bara till för att arbeta med filer – den är också otroligt användbar för att lära dig mer om ditt system. Behöver du veta vilka aktiva processer som förbrukar mest CPU-resurser? Det översta kommandot kan hjälpa. tcpdump låter dig se paket som går in och ut ur ditt nätverk, medan netstat låter dig lära dig mer om ditt nätverk.

Otroliga kommandoradsverktyg finns för nästan alla ändamål du kan tänka dig – och du är bara en Google-sökning ifrån att upptäcka dem. Det finns verktyg för att visa innehållet i filer, verktyg för att övervaka ditt systems prestanda och till och med roliga kommandoradsprogram.

3. Installera hårdvara och enhetsdrivrutiner

Om du märker att Linux Lite inte verkar fungera effektivt direkt, kan du behöva installera rätt hårdvara och enhetsdrivrutiner. Som standard är proprietära drivrutiner inte installerade på Ubuntu och dess derivator—Linux Lite ingår. Du kan kontrollera om några proprietära drivrutiner är tillgängliga genom att öppna menyn och navigera till Inställningar > Installera drivrutiner.

AMDGPU proprietära drivrutiner stöds inte av Linux Lite så du rekommenderas att använda standarddrivrutinerna.

4. Förstå Linux-katalogstrukturen

Katalogstrukturen som används i Linux är drastiskt annorlunda än den i Windows. Själva OS-katalogen finns i rotkatalogen (/) snarare än C:-enheten.

Systemfiler lagras i kataloger som boot (för bootloader), dev (för hårdvarurelaterade filer) och etc (för systemkonfigurationsfiler). Dina kontofiler lagras i hemkatalogen.

5. Installera din favoritprogramvara

Linux Lite innehåller som standard en imponerande uppsättning mjukvara. Några av applikationerna som är förinstallerade på Linux Lite inkluderar:

  • LibreOffice Suite, ett imponerande och gratis alternativ till Microsoft Office
  • Lite Themes, som erbjuder ett lättanvänt GUI för att anpassa ditt system
  • GIMP Image Editor, ett alternativ för Photoshop med öppen källkod
  • TimeShift, ett program som automatiskt kan skapa ögonblicksbilder av systemet

Dessa applikationer kommer dock inte alltid att klippa det. Du kan prova att ladda ner snaps om du vill ha en sömlös installationsupplevelse, eller använd Linux Lites inbyggda Lite-programvara för att ladda ner nya program. Du kan till och med prova att ladda ner nya program via terminalen om du står inför en mindre utmaning.

Gör det bästa av ditt nya Linux Lite-system

Det är inte lätt att byta till ett nytt operativsystem, men du kan vara säker på att användningen av Linux Lite kommer att göra processen mycket enklare.

Experimentera med terminalen, ladda ner ny programvara och justera dina drivrutiner och systemkonfigurationer tills du är nöjd med ditt nya system. Känn dig inte skrämd, eftersom det bästa sättet att lära sig är att prova nya saker.