Vad är trådlös HDMI och bör du använda den?

By rik

Trådlös HDMI: Ett alternativ till kablar, men inte utan begränsningar

Trådlösa HDMI-lösningar har funnits på marknaden i nästan tio år, men de har inte fått något stort genomslag. Men hur fungerar egentligen denna teknologi, och är det en bra idé att investera i trådlös HDMI för ditt hem?

En kabelersättning med möjligheter och begränsningar

HDMI-kablar har i över ett decennium varit den dominerande metoden för att överföra högupplöst video. Trots sin popularitet har de också vissa uppenbara nackdelar. Ett gäng trassliga HDMI-kablar kan lätt skapa kaos i ditt mediautrymme, och begränsa dina enheter till ett och samma rum.

Trådlös HDMI är, som namnet antyder, en metod för att överföra högupplöst video utan kablar, och kan därmed lösa många av problemen med traditionella HDMI-kablar. Du får inte bara ett mer ordnat mediautrymme, utan kan även skicka en videokälla till flera TV-apparater i hemmet eller spegla din telefon eller dator till TV-skärmen.

Det finns ett flertal trådlösa HDMI-produkter tillgängliga, och de är generellt enkla att installera. Du kopplar en sändare till videokällans HDMI-port och en mottagare till TV:ns HDMI-port, och sedan är det klart.

Som Bluetooth, fast för video

Till skillnad från skärmspeglingsfunktioner som Apple AirPlay, kräver inte trådlös HDMI någon Wi-Fi-anslutning. Sändaren skickar ut mikrovågor som mottagaren, kopplad till skärmen, omvandlar till högupplöst video. Tänk på det som Bluetooth, fast för videoöverföring.

Vissa, men inte alla, trådlösa HDMI-produkter har även inbyggda IR-sändare. Dessa låter dig styra enheter på distans med din TV-fjärrkontroll. Detta är nödvändigt i många situationer, eftersom det blir opraktiskt att springa mellan rum för att byta kanal.

Trådlös HDMI, liksom annan trådlös teknik, är känslig för störningar. De flesta produkter använder 5 GHz-bandet, som kan vara överbelastat av Wi-Fi och mobilsignaler. Många moderna produkter har dock dynamisk frekvensval, som automatiskt anpassar sig till den minst belastade frekvensen i ditt hem.

En annan oundviklig faktor är latens. Eftersom videosignalen måste kodas, sändas, tas emot och avkodas, uppstår en liten fördröjning. Denna latens brukar öka med sändningsavståndet. Produkter som J-Tech Digital HDbitT med en räckvidd på 200 meter, har oftast en fördröjning på några millisekunder, medan Nyrius ARIES NPCS549 med en räckvidd på 9 meter bara har en obetydlig fördröjning på mikrosekunder.

För spelare är det viktigt att notera att trådlösa HDMI-lösningar kanske inte är det bästa valet för att sända spel, men de kan vara praktiska för att minimera kabeltrassel.

Varför inte en global standard?

Om trådlös HDMI är så bra, varför har den inte ersatt HDMI-kablar helt? Ett problem är att det saknas enhetliga standarder. De olika trådlösa produkterna som finns på marknaden är inte kompatibla med varandra. Tillverkare skulle kunna samarbeta för att göra trådlös HDMI till en standard, men det finns begränsade incitament att utveckla teknik som kan komma att ersättas av snabbare dataöverföringsmetoder som USB-C.

WHDI är just nu det mest framträdande alternativet för trådlös HDMI. Den använder 5 GHz-bandet, stöder 1080p och 3D-video, men saknar 4K-stöd och är känslig för störningar från routrar och mobiltelefoner. För ett decennium sedan gjordes försök att införa WHDI som en global standard, och företag som Sharp och Philips byggde in WHDI-mottagare i vissa TV-modeller. Dessa TV-modeller blev dock inte någon succé, och WHDI fick en begränsad roll.

Andra trådlösa format, som WiGig som stödde 4K, och WirelessHD med höga överföringshastigheter, har också fallit bort. Det finns inga nya produkter som använder dessa format, vilket innebär att de sannolikt kommer att glömmas bort.

En nischprodukt med sina användningsområden

Trots att trådlös HDMI kan vara användbart för vissa, är den inte lämpad för bred användning. Det finns flera nackdelar, och om du inte specifikt behöver lösa kabeltrassel eller skicka en signal till ett annat rum, finns det oftast inget större behov av denna teknik.

Det största problemet med trådlös HDMI är priset. De flesta kit kostar runt 2000 kronor och innehåller endast en sändare och en mottagare. Att bygga ett system med flera sändare och mottagare skulle snabbt kosta över 10 000 kronor. Dessutom saknar de flesta produkter stöd för 4K, vilket gör att videokvaliteten kan försämras. Många trådlösa HDMI-produkter kan dessutom bara kommunicera med en sändare eller mottagare åt gången, vilket gör det svårt att skicka en videokälla till flera TV-apparater.

Latens är också ett problem. Även om några millisekunders fördröjning inte påverkar normal TV-tittande nämnvärt, kan fördröjningen i trådlös HDMI göra spelupplevelsen dålig. Det finns vissa latensfria trådlösa HDMI-produkter för spelare, men dessa har oftast en begränsad räckvidd på cirka 9 meter, och fungerar bäst för att reducera kablar i mediautrymmet.

Det finns dock situationer där trådlös HDMI kan vara en bra lösning. Istället för att betala en kabelleverantör för en extra digitalbox i varje rum kan du använda ett trådlöst system för att skicka signalen från en box till flera TV-apparater. Dessa system är hållbara och flexibla för framtida bruk.

Trådlös HDMI är också en bra lösning för att minska kabeltrassel i mediautrymmet. Om du inte vill investera i ett dyrt system, kan du använda en sändare tillsammans med en HDMI-switch för att effektivt ta bort kablarna. Trådlös HDMI är också smidigt för projektorer, eftersom du slipper kablar från taket.

Kommer trådlös HDMI att bli den nya standarden för videoöverföring? Förmodligen inte, men det kan ersätta kablar i ditt hem om du hittar ett användningsområde.

Källor: ActionTec, Wikipedia