Vad är Split Tunneling i VPN?

Spread the love

Split Tunneling i VPN är en funktion som ger dig flexibiliteten att dirigera din internettrafik via separata tunnlar.

Du kan välja vilken tunnel din internettrafik dirigeras på app-för-app eller webbplats-för-webbplats. Tänk till exempel på en situation där du vill interagera med enheter på det lokala nätverket samtidigt som du håller din internettrafik krypterad. Ett ännu mer relaterbart problem är när du behöver mer bandbredd för några appar men vill kryptera internettrafik för resten av apparna.

Delad tunneling ger dig i princip mer makt över hur din data överförs. Du kan antingen välja den relativt långsammare, säkrare tunneln eller den snabbare, inte så säkra tunneln. För att förstå varför krypterade tunnlar är långsammare måste du veta hur delad tunnling fungerar i VPN.

Hur fungerar Split Tunneling i VPN?

När du ansluter till internet och försöker komma åt en webbplats upprättar din enhet en anslutning direkt till webbplatsens server. Det finns inga mellanhänder, och din anslutningshastighet är vad din internetleverantör tillhandahåller baserat på din internetplan.

När du ansluter till ett VPN ansluter din enhet först till en VPN-server, som sedan upprättar en anslutning till webbplatsens server. VPN-servern krypterar data innan den överförs vidare. Eftersom din data nu måste passera en mellanhand, saktar det upp din anslutningshastighet.

Det är här delad tunneling ger mycket värde. Det hjälper dig att hitta den söta punkten mellan säkerhet och hastighet eftersom den låter dig överföra en del av trafiken genom en säker och långsammare tunnel och annan data genom en okrypterad tunnel.

Bästa Split Tunneling VPN

Inte alla VPN har en delad tunnelfunktion, men här är några av de bästa som gör det.

  Hur man installerar ett VPN på en router [All Major Brands]

#1. ExpressVPN: Delad tunneling baserad på appar

ExpressVPN är ett av få VPN som stöder delad tunnling i appen. Det är ganska lätt att ställa in. Du öppnar fönstret Alternativ, och den delade tunnlingen finns längst ner på fliken Allmänt.

Du kan välja vilka appar du vill utesluta från VPN-tunneln, och det är allt. För ett så dyrt VPN som ExpressVPN är avsaknaden av en webbplatsbaserad delad tunnelfunktion en nackdel.

#2. NordVPN: Split Tunneling Baserat på appar och webbplatser

Det finns flera anledningar till att du bör överväga NordVPN om du vill ha delad tunnel. För det första erbjuder den delad tunnling baserat på appar såväl som webbplatser. Appbaserad delad tunneling är lätt tillgänglig på VPN:s app.

Den enda varningen är dock att webbplatsbaserad delad tunnling endast är tillgänglig via NordVPNs Chrome-tillägg, som har CyberSec (en lättviktsfunktion som tillåter delad tunnel). Oavsett så har du det här alternativet, till skillnad från ExpressVPN. Dessutom kostar det betydligt mindre än ExpressVPN – något att tänka på om du har en budget.

Typer av Split Tunneling

Lägg märke till hur båda VPN tillåter dig att välja appar som du vill använda VPN för och appar som du vill inaktivera VPN för.

Även om det kan se ut som att du kan välja endera och gå vidare, skulle du ha det bättre med ett val än det andra. Låt oss få lite sammanhang om typer av delad tunneling när vi pratar om vilket alternativ du ska välja.

Invers Split Tunneling

Detta är metoden du helst bör använda. Omvänd delad tunneling, i enklare termer, innebär att du använder VPN för alla appar eller webbplatser utom för de som du lägger till ett undantag för. Se det som att vitlista appar och webbplatser som du vill ansluta direkt till internet. Du kan ansluta appar som kräver mer bandbredd direkt till internet samtidigt som du håller resten av trafiken krypterad.

App- eller webbplatsbaserad Split Tunneling

Detta är raka motsatsen till omvänd delad tunnel. Istället för att vitlista appar eller webbplatser ställer du in din VPN-app så att den bara fokuserar på ett fåtal appar, till exempel onlinebankappar eller torrentklienter. Resten av din trafik går via din vanliga internetanslutning osäkrad.

  Varning för VPN, antivirus och dataintrång

Medan du väljer mellan de två ovanstående typerna handlar det mer om att vara säker än ledsen. Eftersom du kan vitlista appar som kräver mer bandbredd är det bäst att använda omvänd delad tunnling, lägga till undantag och kryptera resten av trafiken.

När ska du använda VPN Split Tunneling?

Split tunneling är en användbar funktion och kan ge stor nytta i flera fall.

Här är några användningsfall för delad tunnel:

#1. När du gör något som inte kräver mycket säkerhet, kommer delad tunnel att hjälpa dig att få saker gjorda snabbare. Säg till exempel att du skickar över känslig information för jobbet, och medan den laddas upp vill du luta dig tillbaka med några marker och titta på Netflix. Du kan använda delad tunnel så att du kan använda den osäkrade tunneln för att streama Netflix i HD även när din känsliga data fortsätter att passera genom en krypterad tunnel.

#2. När du vill komma åt geoblockerat innehåll utan att sakta ner någon av dina andra onlineaktiviteter. Om du är i Kina kan den stora brandväggen hindra dig från att komma åt många webbplatser. Även om du är någon annanstans i världen kan du använda ett VPN för att komma åt innehållsbibliotek i andra länder på vilken streamingplattform som helst. Till exempel är vissa program bara tillgängliga på Netflix USA, men du kan komma åt dem var som helst med hjälp av ett VPN. Du kan använda delad tunneling för att komma åt geoblockerat innehåll samtidigt som du får bra anslutningshastigheter för andra aktiviteter.

#3. Åtkomst till nätverksenheter kan ibland vara ett problem om du är ansluten till ett VPN. Om du har en arbetsgrupp inrättad eller vill interagera med andra enheter på ditt lokala nätverk, måste du koppla från VPN. Split tunneling kan hjälpa dig att komma åt dessa enheter utan att behöva koppla från VPN.

  Vilket är det bästa VPN-protokollet?

#4. Ställ in omvänd delad tunneling om du har en lista med appar som du tror inte kräver mycket säkerhet. Det är en engångsinstallation som tar några minuter. Du kommer att fortsätta att få bra anslutningshastigheter på utvalda appar samtidigt som du skyddar all annan data som överförs från ditt system.

Är Split Tunneling säkert?

Ingenting är i sig osäkert med delad tunnel, förutsatt att du vet vad du gör. Vissa hävdar att delad tunnel kan äventyra den övergripande säkerheten som en VPN erbjuder, men detta är ett grundlöst argument.

Även om all trafik som går genom en VPN-tunnel alltid är säker, beror missöden med delad tunnel ofta på felaktiga inställningar. Om delad tunnel till exempel inte har ställts in korrekt kan det öppna dörrar för cyberbrottslingar att få tillgång till din information.

Tunneldilemmat 🤔

Det behöver inte vara som Sophies val. Förstå att split tunneling är ett verktyg som hjälper dig att få det bästa av två världar. Det låter dig överföra känslig data genom en krypterad tunnel samtidigt som resten av data kan överföras direkt över internet.

Använd helst omvänd delad tunnling och fall inte offer för felinformerade rådgivare på internet som hävdar att delad tunnling försvagar VPN:s övergripande säkerhet. All data som överförs genom den krypterade tunneln är säker – förutsatt att du inte registrerar dig hos en skumma VPN-tjänsteleverantör.