Vad är skillnaden mellan dessa Apple Silicon Chips?

Apple tillkännagav M3-familjen av chips vid sitt ”Scary Fast” Mac-evenemang den 30 oktober 2023. Liksom tidigare generationer erbjuder Apple tre varianter av M3-chippet: M3, M3 Pro och M3 Max. Men om du vill lära dig skillnaden mellan dem så att du kan köpa rätt Mac, fortsätt att läsa.

Specjämförelse för M3, M3 Pro och M3 Max

Bildkredit: Äpple

Basen M3-chip har en 8-kärnig CPU och en 10-kärnig GPU med stöd för upp till 24 GB enhetligt minne. M3 Pro är en uppgradering från M3-chippet, med upp till en 12-kärnig CPU och en 18-kärnig GPU, med stöd för upp till 36 GB enhetligt minne.

M3 Max är dock den viktigaste uppgraderingen av dem alla. M3 Max kan packa upp till 16 CPU- och 40 GPU-kärnor med stöd för upp till 128 GB enhetligt minne.

M3-familjen av chips är byggd på en 3nm-process och stöder funktioner som Dynamic Caching och hårdvaruaccelererad strålspårning. Dynamisk cachelagring använder inte standardminnestilldelning. Istället använder den exakt hur mycket minne varje uppgift kräver, vilket förbättrar prestandan.

Prestandaskillnad mellan M3, M3 Pro och M3 Max

Bildkredit: Äpple

Basen M3 är det minsta chipet i sortimentet, medan M3 Max är det största av de tre. Ju större chip, desto mer minnesbehandlingskapacitet. Det beror på att de större chipsen har fler transistorer och kan hantera en högre arbetsbelastning.

För att sätta saker i perspektiv är M3-baskretsen det minst kraftfulla chippet, men det är fortfarande en avsevärd förbättring jämfört med M2-chippet i samma klass. De som vill köpa en Mac för skolan, jobbet och till och med lätta spel och kreativa projekt skulle vara nöjda med prestandan hos M3-baskretsen.

Med fler CPU- och GPU-kärnor är M3 Pro definitivt en uppgradering från M3. Även om de flesta tillfälliga användare kanske inte märker någon större skillnad här – spelare, musiker och kreativa proffs skulle kunna köra mer krävande applikationer på sina Mac-datorer utan problem.

M3 Max-chippet är din bästa insats – tills M3 Ultra kommer ut – om prestanda är din högsta prioritet. Med mer än dubbelt så många GPU-kärnor kan M3 Max hantera grafiskt krävande arbetsflöden utan att svettas.

Hur står sig M3-familjen av chips jämfört med tidigare generationer?

Bildkredit: Äpple

M3-chippen är definitivt en förbättring jämfört med föregående generation, men prestandagapet är ännu större när du jämför dem med M1-chipsfamiljen. M3-chippens prestandakärnor är cirka 15 procent snabbare än de på M2 och 30 procent snabbare än de på M1.

När det kommer till effektivitetskärnor är M3-chippet 30 procent snabbare än M2 och 50 procent snabbare än M1. M3-familjen av chips har också mer renderingskraft, den är 1,8 gånger snabbare än M2 och 2,5 gånger snabbare än M1.

Slutligen hävdar Apple att de 3nm-baserade M3-kretsarna kan leverera samma flertrådiga CPU och GPU-prestanda som M1 samtidigt som de förbrukar bara hälften av strömmen.

Ska du uppgradera till en Mac med ett M3-chip?

Apple hävdar att M3-chippet är det mest avancerade chippet för en persondator på marknaden just nu. Det kan vara sant i vissa avseenden, men om du redan äger en Mac med ett M2-chip kommer du inte att märka någon större skillnad om du inte är en avancerad användare.

Men om du äger en äldre M1 eller Intel-baserad Mac, skulle en M3-driven Mac vara en betydande uppgradering som även tillfälliga användare kan lägga märke till.