Förbättrad bild eller oönskad effekt? Vad är Motion Smoothing?
Har du nyligen investerat i en ny TV och upplever att allt du tittar på ser onaturligt snabbt och jämnt ut, nästan som en direktsändning? Det är ingen inbillning. Din nya TV kan mycket väl vara utrustad med en funktion som kallas Motion Smoothing.
Hur fungerar Motion Smoothing och vad är det egentligen?
Varje TV-tillverkare marknadsför sin egen variant av denna teknik under olika namn, som Action Smoothing, TruMotion eller Motionflow. Trots de varierande namnen handlar det om samma grundläggande funktion: att skapa en jämnare bild. Denna teknik är också känd som ”såpoperaeffekten”, med hänvisning till de lågbudget-tv-serier som tidigare använde enklare kameror som resulterade i högre bildfrekvenser och därmed mjukare bildrörelser.
Standardfrekvensen för film och TV-produktioner är 24 eller 30 bilder per sekund (fps), vilket ögat uppfattar som en jämn rörelse, snarare än en hackig bildsekvens. De flesta TV-apparater och skärmar har idag en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, medan mer avancerade skärmar kan hantera 120 Hz, eller till och med 240 Hz.
Detta skapar en diskrepans. Om filmer och TV-program huvudsakligen produceras i 30 fps, vad är då poängen med en 60 Hz-skärm? Eftersom det inte är troligt att filmindustrin kommer att ändra sin standardfrekvens, träder Motion Smoothing in. Denna funktion fyller i ”luckorna” genom att interpolera (gissa) de 30 bilder som saknas per sekund, vanligtvis genom att jämföra efterföljande bildrutor och försöka skapa en mellanliggande bild.
Varför betraktas Motion Smoothing som problematiskt?
Många upplever Motion Smoothing som oönskat. Våra hjärnor har under lång tid anpassat sig till filmer och TV-program som visas med 24 eller 30 fps, och detta har kommit att kännas som det naturliga sättet att uppleva film och TV.
TV-tillverkare försöker å andra sidan marknadsföra högre siffror till konsumenterna. ”240 Hz måste vara bättre än 120 Hz, och mycket bättre än 60 Hz”, är tanken. Det kan vara sant, särskilt om innehållet är avsett för högre uppdateringsfrekvenser.
Men det mesta innehåll som vi tittar på är inte skapat för högre frekvenser, och många konsumenter upplever att de högre bildfrekvenserna gör att innehållet ser onaturligt ut. Framförallt filmer filmade i 24 eller 30 fps kan se märkligt ut på TV-apparater som körs med 120 Hz och högre. Den jämna rörelsen skapar en nästan ”för verklig” känsla, vilket stör filmupplevelsen. Det kan ge känslan av att titta på en bakom kulisserna-dokumentär, snarare än själva filmen.
För vissa ändamål kan Motion Smoothing vara till nytta. Exempelvis direktsänd sport och videospel, där snabba rörelser kan dra nytta av ökad klarhet. Men tekniken har även sina brister i dessa användningsområden.
I sport kan händelser ibland gå så fort att algoritmen för Motion Smoothing inte hinner med. Resultatet blir en suddig bild, snarare än den önskade tydliga mellanliggande bilden. Dessa visuella fel kallas artefakter. När det gäller videospel kan den extra fördröjning som krävs för att lägga till rörelseutjämning minska spelprestandan. Fördröjningen får kontrollerna att kännas tröga, och därför erbjuder de flesta TV-apparater ett ”spelläge” som inaktiverar Motion Smoothing och andra bildeffekter.
Även kabelnyheter och reality-tv kan kännas onaturligt trots att de inte har en ”filmatisk” estetik.
Har jag Motion Smoothing aktiverat? Hur stänger jag av det?
Om din TV har Motion Smoothing aktiverat kommer du troligen att märka det. Om du har en nyare TV från ett känt märke, kan Motion Smoothing vara aktiverat som standard. Alternativet för att inaktivera det finns vanligtvis i bildinställningarna i menyn. Om du inte hittar det, finns det guider tillgängliga online för hur du inaktiverar funktionen för specifika TV-märken som Samsung, LG, Sony, Vizio och Roku.
Du kan också konsultera din TV:s manual eller tillverkarens supportsida för mer information.