Vad är ”Screen Door Effect” i VR?

”Skärmdörrseffekten” uppstår ofta när man använder moderna virtual reality-headset. Det ser ut som att du tittar på världen genom en nätskärm och är ett resultat av de svarta, tomma utrymmena mellan pixlar när de ses på nära håll.

Hur ser skärmdörrseffekten ut?

Skärmdörrar har nätskärmar, och det ser ut som att du ser världen genom ett rutnät när du tittar igenom dem. Det är precis så skärmdörrseffekten kan se ut i ett virtual reality-headset.

Skärmdörrseffekten ser inte alltid likadan ut. Den visuella effekten beror på det specifika headsetet du har på dig och innehållet du tittar på. Olika människors ögon och hjärnor kan också uppfatta skärmdörrseffekten på olika sätt. Och även om två personer kan se samma visuella effekt, kan det irritera vissa människor mer än andra.

Heck, en person på Reddit hävdar till och med att skärmdörrseffekten är mindre märkbar när man använder ett VR-headset när man är berusad – kanske på grund av något suddigare syn än normalt.

Vad orsakar skärmdörrseffekten?

Skärmdörrseffekten (SDE) är en visuell artefakt som orsakas av displayen inuti headsetet. Moderna platta skärmar använder pixlar, som är små individuella element som läggs ut på panelen. Det finns lite utrymme mellan varje pixel. Det utrymmet är inte upplyst och är svart, och det resulterar i det svarta visuella rutnätet du ibland ser. Det är skärmdörrseffekten.

Denna effekt är inte ny för VR-headset, och den kan förekomma för andra typer av skärmar. Det är värre på VR-headset än andra moderna skärmar eftersom våra ögon är så nära och tittar på panelen genom linser som förstorar den. Med andra ord, du tittar på skärmen riktigt nära, så att du kan se de enskilda pixlarna och mellanrummen mellan dem.

Men om du får ansiktet rakt upp mot en annan skärm – förutsatt att skärmen har tillräckligt låg upplösning – kanske du kan se de enskilda pixlarna och rutnätet mellan dem på den skärmen också.

Hur kan skärmdörrseffekten fixas?

Det här problemet är mindre märkbart på skärmar med högre upplösning, som har högre pixlar per kvadrattum (PPI.) Det betyder att pixlarna packas tätare ihop och det finns mindre utrymme mellan dem. När utrymmet mellan bildpunkterna krymper blir skärmdörrseffekten mindre märkbar och kan praktiskt taget elimineras.

Med andra ord behöver VR-headset paneler med högre upplösning, och detta problem kommer att försvinna när tekniken förbättras. Framtida VR-headset kommer att lösa detta problem.

Problemet är värre på de första konsument-VR-headseten. Till exempel den första konsumenten Oculus Rift och HTC Vive har paneler med 2160×1200 upplösning. Den dyrare HTC Vive Pro ökar det till en 2880×1600 panel. Det gör pixlarna mycket tätare. Vissa recensenter proklamerade att Vive Pro eliminerade skärmdörrseffekten, medan PCWorld säger att det är en ”anmärkningsvärd förbättring” som gör effekten mycket mindre synlig.

Headset kan använda andra knep. Samsungs HMD Odyssey+ är ett Windows Mixed Reality-headset på 500 $ med en ”anti-SDE AMOLED-skärm.” Samsung säger att det ”löser SDE genom att använda ett rutnät som sprider ljuset som kommer från varje pixel och replikerar bilden till områden runt varje pixel. Detta gör mellanrummen mellan pixlar nästan omöjliga att se.”

Andra möjliga förbättringar kan inkludera visuella filtereffekter som gör skärmdörrseffekten mindre märkbar och headsetlinser som använder mindre förstoring.

Hur man minskar skärmdörrseffekten idag

Skärmdörrseffekten är bara en del av att använda ett nuvarande generations VR-headset. Inget knep kommer att eliminera det, men här är några råd:

Fokusera inte på det. Allvarligt talat, det är en visuell effekt, och det kommer att märkas mer om du uppmärksammar det och aktivt letar efter det. Var uppmärksam på spelet du spelar eller upplevelsen du har och försök att få bort de visuella artefakterna ur ditt sinne. Människor som försöker VR för första gången kanske inte ens märker detta problem om det inte påpekas för dem. Detta är det viktigaste tipset.

Du kan också prova att spela spel med högre grafisk detalj. Skärmdörrseffekten är mest märkbar när du stirrar på en vägg som är enfärgad, eftersom du kan se det svarta nätet som bryter upp den platta färgen. Däremot kan en detaljerad bild med många färger, inklusive svarta, ha en mindre märkbar skärmdörrseffekt. Skärmdörrseffekten kommer att vara mer märkbar i vissa upplevelser än andra. Om det är särskilt märkbart i ett spel kan du vara säker på att det inte kommer att märkas i alla.

Om det stör dig enormt kan du alltid uppgradera ditt headset till något med en panel med högre upplösning. Det kan betyda att du handlar med 500 $ HTC Vive för $1400 HTC Vive Pro, till exempel. Skärmdörrseffekten kommer endast att lösas genom förbättrad hårdvara. Framtida headset bör ge paneler med högre upplösning till ett lägre pris och förbättra upplevelsen för alla.

Även om det inte fixar skärmdörrseffekten, är det också värt att kalibrera ditt headset korrekt för att säkerställa att du har bästa möjliga bild. Detta innebär att du flyttar headsetet upp och ner i ansiktet och justerar linsavståndet så att det matchar dina ögon. Bilden kommer åtminstone inte att se suddig ut. Läs dokumentationen för ditt VR-headset för mer information.

Men egentligen rekommenderar vi att du tar bort skärmdörrseffekten och andra visuella brister. Fördjupa dig i VR-upplevelsen och fokusera på det. VR-headset är fortfarande en ny konsumentprodukt och med tanke på den inblandade tekniken är det bara fantastiskt att de fungerar så bra som de gör. Det är imponerande att skärmdörrseffekten inte ser ännu värre ut!