Viktiga Slutsatser
- GPTZero fungerar som ett verktyg för AI-analys, avsett att underlätta för lärare att särskilja originaltexter från de som alstrats artificiellt, genom att granska förvirring och ”burstiness” i texten.
- GPTZero erbjuder både gratis- och betalversioner, med skillnader i funktionalitet och kapacitet, vilket tillåter användare att bearbeta betydande mängder text varje månad.
- Trots GPTZeros strävan att minska felaktiga resultat, bör pedagoger vara försiktiga och inte helt förlita sig på verktygets utslag för att förhindra felaktig bedömning.
Efter lanseringen har OpenAI:s ChatGPT vuxit till en betydande oro för utbildningsinstitutioner globalt, då studenter alltmer använder den för att skapa uppsatser och fuska vid examinationer. På grund av det naturliga flödet i texter genererade av denna chattbot, har det blivit mer utmanande för lärare att identifiera om en elevs arbete är genuint.
För att bistå lärare i deras utvärdering av elevers inlämningsuppgifter, har en datavetenskapsexaminerad utvecklat GPTZero, ett AI-kontrollverktyg som analyserar om en text är maskinellt genererad.
Detta låter lovande, men frågan är, kan GPTZero effektivt identifiera AI-genererat material, och hur exakt fungerar det?
Vad är GPTZero och hur fungerar det?
GPTZero är ett verktyg för AI-textanalys, skapat av Edward Tian, en akademiker inom datavetenskap. Dess syfte är att hjälpa lärare att skilja mellan plagierat material och originalarbeten. Verktyget analyserar begreppen ”förvirring” och ”burstiness” i en text för att avgöra om den är maskinellt genererad eller skapad av en människa.
Utan att fördjupa oss alltför mycket i de tekniska aspekterna, låt oss förklara vad dessa begrepp innebär:
- ”Förvirring” mäter textens slumpmässighet inom området för bearbetning av naturligt språk (NLP). Text som är skriven av en människa tenderar att vara mindre strukturerad och mer oförutsägbar, vilket resulterar i ett högre ”förvirringsvärde”. Däremot har AI-genererad text vanligtvis en lägre ”förvirringspoäng”.
- ”Burstiness” tar hänsyn till andra faktorer som inte fångas upp i analysen av förvirring, för att ge en mer noggrann textanalys. Detta avser förekomsten av ovanliga ord eller fraser i oregelbundna mönster. AI-genererad text har ofta en mer konsekvent struktur jämfört med text skriven av människor, och ”burstiness” hjälper oss att upptäcka detta.
GPTZero Classic har varit tillgänglig för allmänheten sedan början av 2023 och är gratis att använda. Den kostnadsfria versionen har dock en begränsning på 5000 tecken per dokument och tillåter endast batchanalys av tre dokument åt gången.
GPTZero erbjuder tre premiumalternativ för att möta behoven hos användare som behöver analysera stora mängder text: Essential (10 USD per månad), Premium (16 USD per månad) och Professional (23 USD per månad). Dessa betalversioner har högre teckengränser per dokument och tillåter fler genomsökningar per timme, bland andra fördelar.
För att prenumerera på en premiumversion, följ dessa steg:

Alternativt kan du på GPTZeros webbplats klicka på knappen ”Uppgradera” längst ner i textrutan för att se, jämföra och köpa en betald plan.
Hur man använder GPTZero för att upptäcka AI-genererad text
Till skillnad från ChatGPT kräver GPTZero ingen registrering. Verktyget är tillgängligt direkt via deras webbplats.

Efter att analysen är klar kommer GPTZero att rapportera om texten sannolikt är skriven av en människa eller om den genererats av artificiell intelligens.
Hur man använder GPTZeros Origin Extension för att upptäcka AI-genererad text
Genom att ladda ner GPTZeros kostnadsfria Origin-tillägg till din Chrome-webbläsare, kan du skanna webbsidor och Google Dokument för AI-genererad text. Denna funktion underlättar verifieringen av information online.

Resultaten kommer nu att visa om innehållet troligen är skapat av en människa eller en AI.
Använda GPTZero för att analysera ditt eget skrivande
En funktion som särskiljer GPTZero från många andra AI-detektionsverktyg är dess förmåga att analysera användarens skrivstil. Plattformen erbjuder en historik över tidigare skanningar, som du kan använda för att granska alla texter du har analyserat med verktyget.
Du får också mer detaljerad information om ditt skrivande genom att klicka på ett specifikt sökresultat. Det ger dig insikt i varför din text bedömdes som antingen mänsklig eller AI-genererad.
Om GPTZero exempelvis flaggar en text du har skrivit som AI-genererad, kommer analysen att förklara orsakerna, exempelvis låg förvirring och hög ”burstiness”. Du kan sedan justera dessa aspekter för att förbättra kvaliteten, läsbarheten och äktheten i ditt innehåll.
Kan GPTZero korrekt identifiera AI-genererad text?
För att undersöka GPTZeros noggrannhet när det gäller att detektera AI-genererad text, kommer vi att analysera tre olika texter med verktyget: en text som är skapad av AI, en text skriven av en människa, samt en AI-genererad text som har omarbetats med ett annat verktyg. Låt oss se hur GPTZero reagerar på varje text.
1. Analys av AI-genererad text i GPTZero
För att analysera AI-genererad text, ska vi först skapa en text med hjälp av ChatGPT, en AI-chattbot baserad på GPT-teknik. För att göra det, följ dessa steg:
Under detta test uppvisade GPTZero varierande resultat på ett flertal AI-skrivna texter. Ibland misslyckades verktyget med att identifiera att texten var AI-genererad, medan det ibland korrekt bedömde att majoriteten av texten var maskinellt skapad.
Du kan även använda andra AI-skrivverktyg för att skapa texten som ska analyseras.
2. Analys av parafraserad AI-genererad text i GPTZero
Det finns hundratals parafraseringsverktyg att välja mellan. I detta fall använde vi Scribbr. Om du vill använda samma verktyg, följ dessa steg:

Vi fann att en lätt omskrivning gjorde det något svårare för GPTZero att avgöra om texten var AI-genererad, men överlag var resultaten varierande. Dessutom var den parafraserade texten av låg kvalitet. Texten till vänster var originalet, medan texten till höger var den omskrivna versionen.
3. Analys av mänskligt skriven text i GPTZero
I vissa situationer kan verktyg som GPTZero ge falska positiva resultat, vilket innebär att de felaktigt identifierar något som felaktigt. För att undersöka om GPTZero också genererar falska positiva resultat, utförde vi flera tester med olika mänskligt skrivna texter.
GPTZeros resultat var för det mesta korrekta, även om en enskild mening identifierades som potentiellt AI-skriven.
Ska man lita på GPTZeros resultat?
Baserat på våra tester är det riskabelt att enbart förlita sig på resultaten från detta verktyg. Faktum är att en ansvarsfriskrivning visas varje gång ett resultat genereras av verktyget, vilket uppmanar lärare att inte helt lita på GPTZeros utslag.
Så om inte verktygets utvecklare kan garantera att dess resultat är helt säkra, bör pedagoger vara försiktiga. Detta beror på att det vore orättvist om en elev fick ett dåligt betyg enbart baserat på ett falskt positivt resultat från GPTZero.
GPTZeros ansträngningar för att minimera falska positiva resultat
Även om det fortfarande återstår en del arbete, har GPTZero gjort betydande framsteg i att minska antalet falska positiva resultat. En ny modell för djupinlärning, som implementerats av företaget, har bidragit till dessa framsteg och gör verktyget mer tillförlitligt än många av dess konkurrenter.
Den nya modellen för djupinlärning använder en mer diversifierad datamängd för validering, bestående av material från akademiska texter, nyhetsartiklar, sociala medieinlägg samt fråge- och svarsinnehåll. Denna omfattande datamängd gör att GPTZero bättre kan skilja mellan mänskligt skriven text och AI-genererat material. Dessutom hävdar företaget att GPTZeros förutsägelser är mer ”säkra” än tidigare.
Lita inte alltid på resultat från AI-detektorer
Som ett potentiellt motmedel mot OpenAI:s GPT-teknik har GPTZero potential, men det är ännu inte helt tillförlitligt. Frågan är om den slutgiltiga versionen av GPTZero kommer att övervinna alla begränsningar och identifiera AI-innehåll med exakthet? Det får vi se i framtiden.