8 Raspberry Pi 5-tillbehör för att frigöra kraften i din Pi

Viktiga takeaways

  • Skaffa den officiella 27W USB-C-strömförsörjningen för optimal prestanda med högeffekts kringutrustning som hårddiskar. Den kan även användas med andra USB-C-enheter.
  • Investera i Raspberry Pi 5-fodralet för förbättrad användbarhet och värmehantering. Den har en modulär design och integrerad kylfläkt.
  • Överväg att skaffa Raspberry Pi 5 Active Cooler för tunga arbetsbelastningar. Det är en clip-on kylfläns av aluminium med en temperaturkontrollerad fläkt för bättre kylning.

Raspberry Pi 5 lanserades äntligen mot slutet av 2023, och den uppgraderade SBC:n flyger från hyllorna. Om du skyndar dig att hämta nya Raspberry Pi 5, snåla inte med tillbehören som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din Pi.

Låt oss ta en titt på åtta Raspberry Pi 5-tillbehör som kan hjälpa dig att frigöra din minidators fulla potential.

Bildkredit: Raspberry Pi

Raspberry Pi-företaget har släppt en ny 27W USB-C-strömförsörjning som kan leverera tillräckligt med ström för att hålla Pi:n igång smidigt, även när den är ansluten till högeffekts kringutrustning som hårddiskar och solid-state-enheter.

Denna nya strömförsörjning kan också användas för att driva andra USB-C Power Delivery-kompatibla enheter på grund av närvaron av andra inbyggda strömprofiler som 9V, 3A; 12V, 2,25A; och 15V, 1,8A, alla begränsade till maximalt 27W.

Den officiella strömförsörjningen är för närvarande tillgänglig för försäljning eller förbeställning från alla godkända återförsäljare för cirka $10. Om du hellre inte vill skaffa en ny strömförsörjning kan du använda din gamla Pi 4-strömadapter så länge ditt strömbehov förblir minimalt.

Bildkredit: Raspberry Pi

Raspberry Pi 5 förblir i kreditkortsfaktorn från tidigare Pis men har en något tweakad port och gränssnittsarrangemang som gör gamla Raspberry Pi 4-fodral inkompatibla. Det helt nya fodralet för Raspberry Pi 5 kostar 10 $ och använder samma färgschema som det officiella Raspberry Pi 4-fodralet.

Den erbjuder vissa förbättringar av användbarhet och värmehantering jämfört med sin föregångare, såsom en integrerad kylfläktenhet och en modulär, fyrdelad design som gör den stapelbar och gör det möjligt att montera HATs ovanpå fläktenheten med hjälp av avstånd och header-förlängare.

Bildkredit: Raspberry Pi

Raspberry Pi 5 har en mycket kraftfullare processor än Raspberry Pi 4 men kräver fortfarande ingen aktiv kylning för normala arbetsbelastningar. Enligt Raspberry Pi webbplats kommer Raspberry Pi 5 att köras svalare än en liknande laddad Raspberry Pi 4 under typiska belastningar. Dessutom kommer en strypt Raspberry Pi 5 fortfarande att köras snabbare än en Raspberry Pi 4!

Att köra tunga belastningar under längre perioder kan dock leda till gaspåverkan eftersom processorns hastigheter är begränsade för att förhindra överskottsvärme. I det här fallet måste du skaffa en aktiv kylare för Raspberry Pi 5. Som tur är har Raspberry Pi en officiell, dedikerad kyllösning för Pi 5.

Den officiella Active Cooler är en clip-on, anodiserad aluminium kylfläns i kombination med en temperaturkontrollerad fläktfläkt, och den har förapplicerade termiska kuddar för värmeöverföring. Två fjäderbelastade tryckstift finns på Raspberry Pi 5 för montering av kylfläkten. Kylfläkten är tillgänglig för $5 och är mycket bättre lämpad för överklockning än fallfläkten på grund av dess överlägsna kylprestanda.

Bildkredit: Raspberry Pi

Uppoffringar var tvungna att göras för att behålla kreditkortsfaktorn för den huvudsakliga Raspberry Pi-linjen, och hörlursuttaget var en nyckel. Det kommer dock knappast att missas, eftersom det aldrig var en av Raspberry Pi:s lysande funktioner. Ljudsignaler bearbetas via pulsbreddsmodulering i Raspberry Pi 4, vilket gör att uttaget är utsatt för brus och distorsion och sannolikt inte kommer att mata ut högkvalitativt ljud.

Med hörlursuttaget borta finns det mer anledning att köpa ett externt ljudkort för att mata ut ljud från kortet. Du kan välja en USB DAC eller en DAC HAT ansluten till 40-stifts GPIO-huvudet. Raspberry Pi säljer sitt eget DAC-kort känt som Raspberry Pi DAC Pro (tidigare IQaudio DAC Pro), som finns i vår lista över de bästa HAT:arna och tilläggskorten för din Raspberry Pi.

Det finns fortfarande kuddar på kortet för att mata ut kompositvideo, och HDMI-ljud är ett alternativ till en extern DAC.

5. Raspberry Pi 5 PoE+ HAT

Power over Ethernet låter dig driva din Raspberry Pi 5 och tillhandahålla nätverksanslutning via en enda Ethernet-kabel. Det förenklar kablage och är särskilt användbar för industriella applikationer på avstånd. För att använda Power over Ethernet måste din Ethernet-anslutning ha strömkälla installerad. PoE HAT tar spänningen från Ethernet-kabeln, runt 48V, och omvandlar den till 5V, som Raspberry Pi kan använda.

PoE+ HAT har en plan transformator i PCB-layouten och använder en optimerad flyback-omvandlardesign för att bibehålla hög effektivitet över hela uteffektområdet från 0W till 25W. PoE+ HAT för Raspberry Pi 5 kommer att finnas tillgänglig i början av 2024.

6. Officiella M.2-HATAR

Bildkredit: Raspberry Pi

Tidiga recensenter av Raspberry Pi 5 har noterat singel-lane PCI Express 2.0-gränssnittet, det första i sitt slag, på tavlan med stor glädje. PCIe kommer att förbättra lagringskapaciteten hos Raspberry Pi, vilket möjliggör anslutning av M.2 Solid State Drives (SSD) för snabbare dataåtkomst och lagring. Detta kan vara användbart för att bygga en NAS eller en högpresterande server.

PCIe-gränssnittet exponeras via en FPC-kontakt snarare än en kortplats, så du behöver någon av M.2-HAT:arna som ska släppas i början av 2024. Dessa adapterkort kommer att konvertera mellan kontakten och en delmängd av M. 2-standard, vilket gör att användare kan ansluta NVMe SSD:er och annan höghastighets kringutrustning.

Raspberry Pi 5 kommer med två 4-filiga MIPI-kameror/displaysändtagare som du kan använda för att ansluta antingen två CSI-kameror eller två DSI-skärmar eller en av varje. Du kan inte ansluta din Raspberry Pi 5 till en Raspberry Pi-kameramodul med dina gamla bandkablar eftersom den använder mindre MIPI-kontakter.

Det finns två olika kablar samt en dubbelfunktion som kan användas för att ansluta kameror och skärmar till Raspberry Pi 5, och de finns i längderna 200 mm, 300 mm och 500 mm för $1, $2 respektive $3. .

Raspberry Pi 5 har också blivit den första Raspberry Pi någonsin med en inbyggd realtidsklockmodul. Detta banar väg för olika applikationer som fjärrövervakningsprojekt, klockprojekt och andra exakta timingprojekt. Realtidsklockan kan drivas av antingen en extern superkondensator eller ett laddningsbart litium-mangan knappcellsbatteri.

Raspberry Pi säljer en Panasonic LMO-myntcell med en tvåstifts JST-kontakt och en självhäftande monteringsdyna för bara $5.

Din Raspberry Pi 5 kan bli ännu bättre med rätt tillbehör

Raspberry Pi 5 kan nu köpas direkt från certifierade återförsäljare, från $60 för 4GB-modellen. Ovanstående tillbehör kan hjälpa dig att låsa upp den fulla potentialen hos din Raspberry Pi 5, oavsett om det gäller förbättrad prestanda, skydd, anslutning eller funktionalitet.