Vad är ”Föreslagen för dig” innehåll på Facebook, och varför kan du inte inaktivera det?

Hatar du att se irrelevant föreslaget innehåll i ditt Facebook-flöde? Skulle du föredra att den inte dyker upp där? Tyvärr kan du inte direkt inaktivera innehållsförslag, och Facebook tillåter dig inte att göra det.

Ändå kan du anpassa avsnittet ”Föreslagen för dig” i ditt Facebook-nyhetsflöde så att du ser innehåll som är relevant för dig.

Nedan kommer vi att undersöka vad ”Föreslagen för dig”-innehåll är, varför Facebook inte låter dig inaktivera det permanent och vilka alternativ du har för att säkerställa att du bara får relevanta förslag.

Hur fungerar Facebooks ”Föreslagen för dig”-funktion?

”Föreslagen för dig” är en Facebook-funktion som föreslår relevant innehåll baserat på användarens aktivitet. Användare kan se videor som liknar en de har kommenterat, ett foto de just har laddat ner eller en artikel som de har ägnat flera minuter åt att läsa.

Facebook föreslår sådant innehåll för att hålla användarna limmade vid appen längre, men hur avgör det vilket innehåll som ska föreslås? Enligt Metas hjälpcenterföreslaget innehåll på Facebook påverkas av tre huvudfaktorer: relaterat innehåll, relaterade ämnen och plats.

Därför är innehållet du ser som förslag baserat på följande:

 • Ämnen du har sysslat med tidigare.
 • Innehåll med högre engagemang från andra medlemmar på sidan eller gruppen du också ofta pratar med.
 • Typen av innehåll personer på samma plats som du för närvarande är engagerad med.

Skapare av Facebook-innehåll kan dra stor nytta av dessa förslag, som ökar räckvidden och engagemanget för Facebook-inlägg. Men dessa kan ibland vara irriterande för användarna – särskilt om innehållet de ser är irrelevant. Tyvärr tillåter inte Facebook användare att inaktivera dessa förslag. Frågan är varför?

Varför kan du inte stänga av ”Föreslagen för dig” innehåll på Facebook?

Facebooks algoritm syftar till att hålla användarna engagerade så länge som möjligt. Ju större engagemang, desto mer intäkter kommer verksamheten att generera. Så innehållsförslag introducerades för att hjälpa algoritmen att visa användarna mer relevant innehåll och uppmuntra dem att spendera mer tid på att scrolla.

Eftersom innehållsförslag kan leda användare ner i ett kaninhål från vilket det är svårt att fly – något som alla sociala medieplattformar vill ha – varför skulle Facebook tillåta användare att inaktivera dem? Detta skulle förneka hela syftet med funktionen. Som sådan låter Facebook dig anpassa dessa förslag baserat på dina preferenser.

Enkelt uttryckt vill Facebook inte att du ska stoppa dessa förslag utan skräddarsy dem efter ditt tycke. På så sätt kan dess algoritm hålla dig kvar på appen längre, och du kan njuta av relevant innehåll som du kanske inte har märkt annars. Låt oss ta en titt på hur du kan anpassa dessa förslag.

Hur man skräddarsyr innehållet ”Föreslagen för dig” på Facebook

Det finns inget direkt sätt att anpassa vad du ser som föreslaget innehåll på Facebook. Istället måste du dölja eller snooze alla inlägg som innehåller irrelevant innehåll separat. Du kan låta Facebook veta vad du inte vill se som förslag, så det kommer bara att föreslå relevant innehåll.

Facebook låter dig inaktivera specifika typer av inlägg som du har sett i förslag, tillfälligt inaktivera inlägg från en viss sida eller permanent sluta se dem. För att tillämpa dessa inställningar på irrelevant innehåll som visas i dina förslag på Facebooks webbplats och följ stegen nedan:

 • Gå till det föreslagna inlägget du vill skicka feedback om.
 • Klicka på de tre horisontella prickarna i det övre högra hörnet av det föreslagna inlägget.
 • Om du vill dölja liknande inlägg från dina förslag klickar du på Dölj inlägg.
 • Välj Snooze i 30 dagar eller Dölj alla från för att sluta se inlägg från en specifik sida under 30 dagar respektive en obegränsad period.
 • Klicka på Rapportera inlägg om du hittar ett inlägg som strider mot dina standarder.
 • Facebook-appanvändare kan också skräddarsy innehållsförslag på samma sätt på sina iOS- och Android-enheter. Du hittar samma alternativ för att hantera innehållsförslag här som du gör på Facebooks webbplats.

  Tips för att se relevant innehåll i avsnittet ”Föreslagna för dig”.

  Även om du kan skräddarsy föreslaget innehåll till viss del med hjälp av stegen ovan, kan du ibland stöta på irrelevant innehåll i ditt flöde. Det beror också på din Facebook-aktivitet. Så för att se till att avsnittet ”Föreslagna för dig” är fullt av relevant innehåll, här är några bör- och inte-får att komma ihåg:

  • Engagera dig inte med Facebook-innehåll som du inte vill se som förslag, inte ens negativt. Om du till exempel kommenterar ett störande inlägg och uttrycker en motsatt åsikt kan Facebook fortfarande visa dig liknande innehåll baserat på ditt engagemang. Det är samma sak för reaktioner, delningar och andra interaktioner.
  • Om irrelevant innehåll förekommer flera gånger i förslag, även efter att du har gömt det, är det bäst att sluta följa eller blockera den Facebook-sidan. För att sluta följa en Facebook-sida, klicka på dess namn i det föreslagna inlägget och klicka på knappen Följer. För att blockera Facebook-sidan, klicka på dess namn från det föreslagna inlägget, klicka på de tre horisontella prickarna och klicka sedan på Blockera.
  • Lämna gruppen du är en del av om den delar innehåll som strider mot dina värderingar. För att lämna gruppen, klicka på Joined under gruppnamnet och klicka sedan på Lämna grupp.

  Ta en titt på några andra sätt att anpassa ditt Facebook-flöde. När du låter Facebook veta att du inte gillar att se irrelevanta inlägg och bara engagerar dig med önskade, kommer det alltid att behålla relevanta inlägg i innehållsförslag.

  Men finns det något alternativ att sluta se alla innehållsförslag på Facebooks nyhetsflöde och rensa upp det? Det finns, och det är att använda tredjepartstillägg. Men med tanke på dess säkerhetsrisker avråder vi starkt från det.

  Använd inte tillägg från tredje part

  Många tredjepartstillägg kan hjälpa dig att kontrollera vilken typ av innehåll du ser på Facebook och ta bort onödigt innehåll. Vi avråder dock starkt från att använda opålitliga webbläsartillägg av säkerhetsskäl. Här är några anledningar till varför:

  • Att använda ett tredjepartstillägg bryter mot Facebooks villkor och om ditt konto upptäcks för sådan aktivitet kan Facebook blockera dig.
  • Även om tillägg från tredje part hävdar att de inte samlar in användardata finns det ingen garanti för att de kommer att följa deras sekretesspolicyer. De kan samla in känslig information från dig som skulle utgöra ett allvarligt säkerhetshot.
  • Användningen av tredjepartstillägg kan störa Facebooks källkod, vilket kan resultera i att du upplever otaliga problem när du använder plattformen.

  Anpassa Facebook-innehållsförslag

  Att se irrelevant innehåll som förslag på Facebook kan vara irriterande. Och om det strider mot våra värderingar är det ännu värre.

  Förhoppningsvis förstår du nu bättre hur Facebooks innehållsförslag fungerar och hur du kan skräddarsy dem. Om du följer tipsen som diskuterats ovan kommer innehållet du hittar i dina förslag att vara mer relevant.