Vad är fakturabedrägeri och hur kan du vara säker?

By rik

Där det finns pengar på internet, finns det också bedragare som är ute efter att skaffa sig olagliga inkomster. Fakturabedrägeri är en av många metoder som kriminella använder för att lura människor på deras välförtjänta pengar.

I den här texten ska vi gå igenom de olika sätten som fakturabedrägerier kan gå till och hur du kan skydda dig mot dem.

Vad innebär fakturabedrägeri?

Fakturabedrägeri är ett brett begrepp som omfattar olika typer av bedrägerier som riktar sig mot faktureringsprocessen. Bedrägerier kan ske åt båda hållen, både om du är ett företag som skickar en faktura till en kund och om du är den som betalar fakturan.

Oavsett vilken roll du har så är resultatet likartat. Bedragare manipulerar eller utnyttjar systemet för att få betalt själva. Därför är det viktigt att upptäcka fakturabedrägerier i tid, innan pengarna hamnar i fel händer.

Olika former av fakturabedrägeri

Fakturabedrägeri kan påverka både kunder och företagare. Därför är det värdefullt att förstå hur bedragare kan agera på båda sidor för att öka säkerheten online.

1. Utskick av falska fakturor

Det kan verka osannolikt, men bedragare skickar ibland ut helt påhittade fakturor och får betalt för dem. Detta kan ske om en bedragare skickar fakturan vid rätt tidpunkt.

Ibland kan företag få in så många fakturor att de som ansvarar för betalningarna inte alltid kontrollerar att de är legitima. Om kommunikationen mellan det utförda arbetet och faktureringsprocessen är bristfällig kan det vara svårt att verifiera att faktureraren verkligen utfört det arbete som fakturan avser.

Vissa bedragare använder till och med officiella PayPal-fakturor i bedrägerisyfte. Ett exempel är PayPal Bitcoin-fakturabedrägerier, där bedragare försöker lura dig att betala för en vara som du aldrig har köpt och som bedragaren aldrig tänker leverera.

2. Utskick av dubbla fakturor

Det händer att bedragare, trots att de utfört ett uppdrag för en klient, försöker få ut mer betalt för samma jobb. De kan till exempel ”av misstag” skicka samma faktura en andra gång, i hopp om att klienten ska betala för samma tjänst två gånger.

3. Utskick av överdrivna fakturor

Ibland är fakturan som en bedragare skickar baserad på en faktisk tjänst som utförts, men den är inte helt legitim. Om ett företag skickar en faktura till en kund kan de manipulera den överenskomna ersättningen så att kunden får betala mer.

Detta kan innebära att kostnaderna för vissa tjänster justeras, så att kunden betalar mer än vad som avtalats. Bedragaren kan också ta betalt för en tjänst som aldrig har utförts, i hopp om att kunden inte ska upptäcka det bland de andra kostnaderna.

4. Bedrägerier genom att utge sig för att vara företaget och begära ändrade bankuppgifter

Om en bedragare lyckats ta sig in i företagets system kan de ha tillgång till e-postmeddelanden. Eller, om de är skickliga, kan de skapa ett mycket trovärdigt e-postmeddelande som ser ut att komma från företaget som utför jobbet åt kunden.

Därefter kan bedragaren utge sig för att vara personen som utfört arbetet och informera kunden om att bankuppgifterna ändrats, och be dem att istället göra betalningarna till de nya uppgifterna. Bedragaren skickar sedan sina egna bankuppgifter som ersättare.

När det är dags att betala hamnar pengarna på bedragarens konto. Och när kunden får ett argt meddelande från företaget som undrar var pengarna tagit vägen, har bedragaren redan försvunnit med pengarna.

5. Omdirigering och omformulering av fakturor med bedragarens kontouppgifter

Om bedragaren får tillgång till fakturan kan de justera den så att det gynnar dem. De kan antingen göra det genom att ändra fakturan på företagets dator eller genom att ändra den när den når kundens inkorg, förutsatt att de hinner innan fakturan behandlas.

Oftast handlar det om att ändra betalningsinformationen på fakturan så att kunden betalar till bedragarens konto istället för företagets. Om det görs rätt kommer varken företaget eller kunden att märka att bankuppgifterna ändrats under faktureringsprocessen.

Hur du skyddar dig mot fakturabedrägerier

Som du har sett kan fakturabedrägerier drabba både den som skickar och den som betalar fakturan. Dina metoder för att skydda dig beror på vilken sida av transaktionen du befinner dig på.

Hur företag skyddar sig mot fakturabedrägerier

Om det är du som skickar fakturor, kontrollera att alla uppgifter på fakturan stämmer. Se till att ingen har ändrat mottagarens kontouppgifter innan du skickar fakturan till kunden.

Skydda också dina onlinekonton med ett starkt, unikt lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering om det finns. Om en hackare får tillgång till dina konton kan de utge sig för att vara du och be kunder att omdirigera sina betalningar.

Undvik också misstag som kan få dig att framstå som en bedragare inför dina kunder. Skicka aldrig samma faktura två gånger och kontrollera att de tjänster som du fakturerat stämmer. Om du inte gör det kan dina kunder tro att du försöker lura dem.

Hur kunder skyddar sig mot fakturabedrägerier

Om du är den som betalar fakturor, kontrollera varje faktura noggrant. Se till att du betalar för de tjänster du har beställt, att priset är rätt och att du inte har betalat för samma faktura tidigare.

Om något av detta inträffar, kom ihåg att de som arbetar för dig är människor och kan göra fel på sina fakturor. Oavsett vilket är det bra att vara extra uppmärksam på sina fakturor. Oavsett om felet var avsiktligt eller inte kan du undvika att betala för mycket genom att vara noggrann.

Du bör också skydda dina företagskonton med bra lösenord och säkerhetsåtgärder för att förhindra att hackare orsakar kaos i dina system. Om någon annan hanterar dina fakturor, se till att de håller sina konton säkra och känner till grunderna i hur social ingenjörskonst fungerar, så att de inte blir lurade av officiellt utseende e-postmeddelanden.

Skydda dig mot fakturabedrägeri

Oavsett om du är enskild näringsidkare eller ägare till ett stort företag kan fakturabedrägerier drabba dig när du minst anar det. Var försiktig när du hanterar och skapar fakturor och se till att ingens löner hamnar i fel händer.