Vilken MacBook passar dig?

Viktiga takeaways

  • 13-tums M2 MacBook Air rekommenderas för studenter och tillfälliga användare, med sitt överkomliga pris och förmåga att hantera dagliga uppgifter.
  • 15-tums M2 MacBook Air erbjuder en större skärm och bättre högtalare än 13-tumsmodellen, vilket gör den lämplig för användare som vill ha en större skärm i en tunn och lätt bärbar dator.
  • 14-tums M3 MacBook Pro är ett budgetvänligt alternativ med ett snabbare chip, höguppdaterad mini-LED-skärm, HDMI-port och SDXC-kortplats, vilket gör den till ett utmärkt val för användare som vill ha fler funktioner utan att tappa pengar.

Med Apple som erbjuder flera MacBook-datorer i olika konfigurationer kan det vara tidskrävande att avgöra vilken modell som är perfekt för dina behov. För att hjälpa dig kommer vi att dela upp varje MacBook så att du bättre kan förstå vilken som är rätt för dig.

13-tums M2 MacBook Air: Perfekt för studenter och tillfälliga användare

Först har vi M2 MacBook Air, som Apple lanserade i mitten av 2022. M2-versionen introducerade en designöversyn som liknar 14-tums- och 16-tums MacBook Pro-modellerna, vilket för första gången tappade den kilformade formfaktorn. Som namnet antyder, innehåller den andra generationens M2-chip, som erbjuder måttliga förbättringar jämfört med den ursprungliga Apple-kiselprocessorn, M1.

Även om chippet är kraftfullare får M2 MacBook Air fortfarande upp till 18 timmars batteritid, enligt Apple. Prislappen är också en av de bästa anledningarna till att köpa M2 MacBook Air. Det börjar på 1 099 $ för basmodellen, och du kan få en version med ett bättre chip och mer lagringsutrymme för 1 399 $. Det är en övertygande prisnivå för många användare som behöver en MacBook för skolan eller personligt bruk.

Vi rekommenderar varmt M2 MacBook Air om du vill ha en modern bärbar dator som enkelt kan hantera dina dagliga uppgifter och skolarbete. Men om du vill att din maskin ska tåla tunga arbetsbelastningar under lång tid kan du behöva gå upp till de avancerade MacBook Pro-modellerna.

15-tums M2 MacBook Air: Den bästa allroundaren

Bildkredit: Apple/Youtube

Därefter har vi 15-tums M2 MacBook Air. Förutom att vara en större bärbar dator har 15-tums MacBook Air samma kapabla interna delar som den mindre 13-tumsmodellen.

Den innehåller samma M2-chip och 18 timmars batteritid. M2-chippet med 8-kärnig CPU och 10-kärnig GPU kommer dock som standard på den större bärbara datorn, så du får en liten stöt i antalet GPU-kärnor i 15-tums basmodellen jämfört med 13-tums startkonfigurationen. Den erbjuder också samma mängd RAM och lagringsalternativ som den mindre modellen, med max 24 GB minne och 2 TB SSD-lagring.

15-tums MacBook Air börjar på $1 299 för basmodellen med 256 GB lagringsutrymme. Apple erbjuder också ett 512GB-alternativ för $1 499, vilket kan vara värt att överväga eftersom 256GB kanske inte är tillräckligt för många användare.

Precis som 13-tumsmodellen kan den enkelt hantera lätta till måttliga uppgifter som webbsurfning, programmering, fotoredigering etc. Den största skillnaden du kommer att märka när du väljer 15-tums MacBook Air framför 13-tumsmodellen är att den har fler skärmfastigheter att arbeta med. Dessutom kommer den större bärbara datorn inte att få dig att känna dig så trång eller begränsad som en 13-tums bärbar dator. Förutom den större skärmen får du även sex högtalare istället för fyra, vilket gör den bättre för att titta på film.

15-tums MacBook Air är utmärkt för dem som inte behöver kraften i 14-tums eller 16-tums MacBook Pro men vill ha en stor skärm i en lagom tunn och lätt bärbar dator. Det är den perfekta blandningen av storlek och kapacitet för vanliga användare.

14-tums M3 MacBook Pro: Ett budgetkraftpaket

Bildkredit: Apple/Youtube

När Apple tillkännagav de förnyade 14-tums- och 16-tums MacBook Pro-modellerna i oktober 2023, blev vi förvånade över att se en variant med basen M3-chip. Även om det kan verka som ett förvirrande drag av Apple, är denna MacBook Pro-variant lämplig för många människor med en budget. Men varför skulle du köpa M3 MacBook Pro över M3 Pro-konfigurationen eller till och med de billigare MacBook Air-modellerna?

M3 MacBook Pro är en utmärkt mellanväg i Apples sortiment av bärbara datorer. Företaget hävdar att dess M3-chip är upp till 20 procent snabbare än den redan kraftfulla M2. Och eftersom MacBook Pro har en fläkt kan den behålla sin prestanda längre, till skillnad från MacBook Air-modellerna. Även om du inte får de avancerade Apple-kiselchipsen, är M3:s prestanda tillräcklig för de flesta användare.

Dessutom innehåller M3 MacBook Pro tre anmärkningsvärda funktioner som M2 MacBook Air saknar: en höguppdaterad mini-LED-skärm, en HDMI-port och en SDXC-kortplats. Så om du vill ha MacBook Pros fantastiska skärm och ytterligare portar men inte behöver M3 Pro- eller M3 Max-processorerna, erbjuder 14-tums M3 MacBook Pro mycket för sin prislapp på $1 599.

14-tums M3 Pro MacBook Pro: Den bästa valutan för pengarna

Bildkredit: Äpple

Om du behöver en mångsidig avancerad maskin som fortfarande är rimligt bärbar och inte alltför dyr, behöver du inte leta längre än 14-tums M3 Pro MacBook Pro. Med den avancerade M3 Pro-processen kan du förvänta dig ännu bättre CPU- och GPU-prestanda. Du kan till och med konfigurera den med M3 Max-chippet om du vill ta det upp ett snäpp.

Denna MacBook Pro stöder upp till 8 TB SSD-lagring och 128 GB RAM om du behöver flexibiliteten, även om dessa konfigurationer kräver M3 Max. På mjukvarusidan låter 14-tums MacBook Pro med M3 Max dig aktivera High Power Mode, som låter fläktarna gå snabbare för att kyla ner maskinen under CPU- och GPU-intensiva uppgifter.

M3 Pros prestanda räcker för att göra den här modellen till en av de bästa bärbara datorerna för videoredigering, så om du är en innehållsskapare som är prismedveten behöver du inte leta längre. Dessutom erbjuder 14-tums MacBook Pro ett gediget urval av portar: MagSafe, tre Thunderbolt 4-aktiverade portar, en SDXC-kortplats och HDMI 2.1.

Slutligen, precis som M3-versionen, har M3 Pro 14-tums MacBook Pro en av de bästa skärmarna på bärbara datorer: Liquid Retina XDR-skärmen. Sammantaget kan du lita på 14-tums M3 Pro MacBook Pro för att få ditt arbete gjort, och för $2 000 får du mycket prestanda och mångsidighet i en kompakt, bärbar bärbar dator.

16-tums MacBook Pro: För den kreativa proffsen

Bildkredit: Äpple

Även om 14-tumsmodellerna erbjuder utmärkt prestanda, finns det ett dyrare alternativ för kreativa proffs som vill ha maximal prestanda, en stor skärm och utmärkt batteritid när du är på språng: 16-tums MacBook Pro.

16-tums MacBook Pros startkonfiguration har liknande specifikationer som den mindre 14-tumsmodellen. Men 16-tums MacBook Pro har en större skärm, vilket kan vara till hjälp genom att du kan se mer av ditt innehåll. Förutom den stora skärmen erbjuder 16-tums MacBook Pro bättre batteritid än 14-tums M3 Pro MacBook Pro—upp till 22 timmar.

Så om du inte har något emot att bära en större bärbar dator är den perfekt att arbeta med när du reser. Om tid är pengar är 16-tums MacBook Pro en enastående bärbar dator som kan vara ett viktigt verktyg för att hjälpa dig att få ditt arbete gjort effektivt. Och om du konfigurerar den med M3 Max-chippet i toppklass, behöver du inte ifrågasätta dess prestanda under flera år framöver.

Välj en MacBook som passar dina behov

Det är lätt att bli galen och spendera för mycket på en MacBook, för att sedan sluta använda all sin kraft. Men du behöver inte spendera alltför mycket pengar för att få en kapabel MacBook nu för tiden, tack vare Apples kisel. Om du är student ska du inte leta längre än till 13-tums MacBook Air, medan innehållsskapare med en strikt budget kan se efter 14-tums M3 MacBook Pro.

Men för dem som behöver den bästa prestandan för att arbeta effektivt, skulle 14 och 16-tums MacBook Pro-modellerna med de avancerade M3 Pro- och M3 Max-kretsarna passa bättre för dina arbetsflöden. Nu när du känner till alla dessa modeller kan du äntligen fatta ett välgrundat beslut.