Vad är ett VPN och hur fungerar det?

By rik

En utforskning av VPN-teknik, dess funktion, olika typer, fördelar, säkerhetsaspekter och mycket mer.

Enligt uppgifter från Surfshark, en framstående leverantör av VPN-tjänster, använder över 31% av internetanvändarna ett VPN. Detta motsvarar ungefär en femtedel av världens befolkning.

Det finns många skäl till detta.

För det första är det svårt att hitta ett land som är helt fritt från övervakning. Det finns många interna och externa faktorer bakom detta, varav vissa, enligt min mening, legitima i allmänintresset. Men det går inte att bortse från att vissa regeringar övervakar sina medborgare.

Dessutom är internetcensur ett annat problem som påverkar oss alla.

Lägg till risken för offentliga WiFi-bedrägerier, och internet ter sig nästan som en digital katastrof som desperat behöver en räddningslina. Och hur säker är din personliga information online? Med detta i åtanke framstår VPN som en potentiell lösning!

VPN: Räddarna!

Virtuella privata nätverk (VPN), i enkelhetens namn, skapar ett lager av integritet runt din internettrafik, vilket håller den hemlig även för din internetleverantör, myndigheter eller andra nyfikna ögon.

En VPN-server fungerar som en mellanhand mellan din enhet och resten av internet. Rent tekniskt innebär detta att alla andra ser VPN-serverns IP-adress istället för din egen, vilket ger dig anonymitet.

Kryptering sker på användarens dator med hjälp av VPN-protokoll (OpenVPN, WireGuard etc.). Bortsett från några extra funktioner, är VPN-klienter i princip ett grafiskt gränssnitt för att tillämpa dessa protokoll på våra enheter. Så när vi säger att någon använder ett VPN, menar vi i själva verket att de använder ett VPN-protokoll via en klient.

Dessa protokoll krypterar data på din enhet och skickar den till VPN-servern, där den avkrypteras och skickas vidare till de avsedda destinationerna. Svaret krypteras igen på VPN-servern innan det skickas tillbaka till användaren.

Denna ständiga cykel av kryptering och avkryptering ser till att dina internetaktiviteter förblir privata.

Faktum är att denna kryptering är så pass svår att bryta att vissa länder (som Nordkorea och Irak) helt har förbjudit VPN, medan andra (som Kina, Ryssland och Turkiet) kraftigt reglerar deras användning.

Som användare kan du verifiera om datan verkligen är krypterad med hjälp av verktyg för nätverksanalys, till exempel Wireshark. Det är intressant att det nu finns webbläsare med inbyggt VPN!

Typer av VPN

Det finns många olika typer av VPN baserat på faktorer som plattform, användningsområde etc. Exempel på detta är:

  • Fjärråtkomst-VPN
  • Webbplats-till-webbplats-VPN
  • Extranät-VPN
  • Intranät-VPN
  • Mobilt VPN
  • Mesh-VPN
  • Moln-VPN
  • SSL/TLS-VPN
  • SSH-VPN

Protokollen i sig, som OpenVPN, WireGuard och IKEv2, kan tekniskt sett ses som fristående VPN. Vi kan också dela in alla VPN i två huvudkategorier baserat på deras användning: personliga VPN och VPN för företag.

Fördelar med att använda ett VPN

Så, varför ska du använda ett VPN utöver att försöka dölja dina internetaktiviteter? Här är några anledningar:

  • Offentligt WiFi är sällan säkert. En del av de nätverk som vi anser vara ”offentliga” är i själva verket ad-hoc-nätverk skapade av cyberkriminella. Dessa kan logga internetaktivitet, inklusive lösenord eller ekonomisk information som vi anger. Genom att använda ett VPN krypteras datan och säkerheten ökar även i osäkra nätverk.
  • Tillgång till platsspecifika erbjudanden. Alla produkter kostar inte lika mycket överallt. Vissa företag tar hänsyn till köpkraftsparitet när de prissätter sina produkter på olika marknader. I dessa fall kan du använda ett VPN för att köpa varor till ett reducerat pris.
  • Obegränsad underhållning. På liknande sätt kan VPN hjälpa oss att se underhållning som är geografiskt begränsad genom att maskera vår faktiska plats. Faktum är att många prenumererar på VPN främst för streaming.
  • Efter att ha undersökt fördelarna med VPN är det lika viktigt att se på den andra sidan.

    Begränsningar med VPN!

    Vissa användare ser VPN som en oövervinnlig sköld som skyddar dem mot alla internethot, vilket INTE är sant. Även om det är effektivt för integritet måste man också förstå säkerhetsaspekterna.

    VPN är inte effektiva mot skadlig programvara. Vissa VPN har skydd mot skadlig programvara, men de flesta saknar den funktionen. Och även om de har skydd kommer ett dedikerat antivirusprogram att göra ett bättre jobb i de flesta fall. För att vara tydlig, en skadlig programvaruinfektion som man får genom att besöka en tveksam webbplats orsakar lika stor skada med eller utan VPN.

    Bedrägerier är farliga även för VPN-användare. Incidenter som nätfiske, ransomware-attacker, spionprogram och social ingenjörskonst påverkas inte av VPN. Sådana bedrägerier kan uppstå genom att ladda ner skadlig programvara eller besöka falska kopior av legitima webbplatser och sedan ange personlig information.

    VPN-användare kan också spåras. De flesta webbplatser använder någon form av cookie-baserad spårning. Detta används för riktad reklam och besöksanalys. Även om ett VPN ger dig en slumpmässig IP-adress kan det inte hindra denna typ av spårning.

    Därför är VPN bara en del av ett större cybersäkerhetspussel som också innefattar viktiga komponenter som antivirusprogram, lösenordshanterare och multifaktorautentisering.

    Att välja en bra VPN

    Det finns oerhört många VPN-tjänsteleverantörer. Och som i alla produktkategorier är det fler dåliga alternativ än bra VPN.

    Här är några faktorer att överväga när du väljer ett VPN:

  • Huvudkontor: Inte bara diktaturer, även de så kallade ”första världens demokratier” är inte alltid så integritetsvänliga. Det finns fall där ett ”no-logs”-VPN samarbetade med FBI, vilket ledde till att dess användare arresterades. Försök därför att välja VPN som inte är baserade i länder som ingår i övervakningsallianser som Five, Nine eller Fourteen Eyes.
  • Protokoll: När vi pratar om VPN menar vi egentligen användningen av protokoll. Vissa VPN hoppar tyvärr över säkra protokoll och erbjuder äldre versioner, vilket kan försämra användarnas integritet. För närvarande anses OpenVPN och WireGuard vara två av de bästa alternativen.
  • Kryptering: Detta avgör hur svårt det är att dechiffrera krypterad data. Beroende på VPN-leverantör kan ett VPN-protokoll använda olika krypteringsalgoritmer. I dagsläget använder de flesta ledande VPN AES-256-bitars kryptering. ChaCha20 är också ett bra alternativ som används i WireGuard-protokollet.
  • Servernätverk: Detta kan vara viktigt om du behöver tillgång till geografiskt begränsat innehåll. Kontrollera därför om VPN har servrar i det land du är intresserad av. Låt dig inte luras av påståenden om ”världsomspännande servrar”, eftersom du ofta bara kommer att använda ett fåtal av dessa. Prestanda är viktigare än antalet.
  • Grundläggande funktioner: Det absoluta minimum jag skulle rekommendera är delad tunnel. Funktioner som streaming och P2P-optimerade servrar, annonsblockering, automatisk anslutning och statisk IP är också bra att ha. Tänk på att dessa funktioner kan variera mellan olika appar för samma VPN-tjänst. Till exempel kan en VPN annonsera delad tunnel, men det kanske bara är tillgängligt i Windows-appen och inte i apparna för macOS, Android etc.
  • Säkerhetsfunktioner: Det finns otaliga alternativ i denna kategori. Du bör dock inte välja ett VPN utan en kill switch. Det är även en fördel om du kan få multihop, Tor över VPN, skydd mot skadlig programvara, stöd för IPv6 och IP-rotation.
  • Geografisk avblockering: Det är en av de mest eftertraktade funktionerna hos VPN. Många länder, organisationer och tjänster blockerar internetanvändare som använder VPN. Server-obfuskering är en specifik funktion som kan lösa detta problem. Det är dock bara ett fåtal VPN-leverantörer som erbjuder obfuskerade servrar, och det finns ingen garanti för att det kommer att fungera på grund av ständigt förändrade begränsningar. I sådana fall är snabb kundsupport och en pengarna-tillbaka-garanti mycket värdefullt.
  • Kontrollera även vad andra användare säger. Reddit kan vara ett bra ställe att hitta ”mestadels opartiska” användarrecensioner om de bästa gratis VPN etc.

    Det finns också några andra aspekter som redan har nämnts i samband med VPN-funktioner som kan vara bra att vara uppmärksam på.

    Risker med att använda ett VPN

    Även om det kan låta som att VPN är en trygg tillflyktsort, är många VPN helt enkelt farliga. Detta är inte ovanligt för gratis VPN som säljer användardata eller bandbredd för att tjäna pengar. Men även betalda VPN är inte alltid så säkra som de påstår.

    I själva verket innebär användningen av VPN att du väljer ett företag i ett annat land istället för din internetleverantör och myndigheterna. Det är en risk som kan få både positiva och negativa konsekvenser.

    För det första kan ditt VPN-företag se allt du vill dölja för din internetleverantör. Det kan finnas vissa punkter i användarvillkoren som de flesta av oss aldrig bryr sig om att läsa.

    Dessutom kan du få problem med myndigheterna bara för att du använder ett VPN. Det är därför du måste noggrant undersöka de lokala reglerna för VPN-användning.

    En annan risk är en falsk känsla av säkerhet. Även om ett bra VPN krypterar data finns det alltid en liten risk att du kan spåras med sofistikerade metoder, till exempel trafikkorrelationsattacker. Dessutom påverkas inte risken för skadlig programvara eller cyberbedrägerier nämnvärt av att använda VPN.

    Slutligen är det aldrig en bra idé att använda VPN för olagliga aktiviteter, eftersom företaget bakom det kan ge efter för påtryckningar från brottsbekämpande myndigheter. Dessutom är det orealistiskt att förvänta sig en 100% loggfri VPN-tjänst.

    VPN: Ett behov i vår tid?

    VPN skapades med företag i åtanke. Men det har också visat sig vara en nödvändighet för den genomsnittlige internetanvändaren.

    Kort sagt skyddar de dina internetaktiviteter så att ingen annan kan ”titta in”. Jag, för min del, planerar att göra VPN till en viktig del av mitt framtida digitala liv.

    Det viktigaste att tänka på är att endast använda pålitliga VPN. Jag rekommenderar att du testar ProtonVPN. Windscribe är också ett bra alternativ.

    Läs även om varför ett VPN är ett måste för dig om du ägnar dig åt dessa sex onlineaktiviteter.