Vad är en GIF? Hur (och när) man använder en

snabblänkar

Viktiga takeaways

  • GIF:er är bildfiler som kan vara värd för flera statiska bilder och spela upp dem i följd, vilket skapar en animation.
  • GIF:er är användbara för att lägga till humor, reagera på onlineinnehåll och demonstrera steg-för-steg-processer.
  • Du kan hitta GIF-filer i onlinebibliotek, sociala medieplattformar och skapa dina egna med hjälp av olika verktyg.

Dagens digitala kommunikation kretsar ofta kring snabba meddelanden och visuella signaler. Du kanske har stött på termen GIF och sett andra använda den. Men vad är egentligen en GIF, och hur kan du använda den som alla andra gör? Låt oss prata om ursprunget till GIF och när och hur man använder dem.

Vad är en GIF och vad används den till?

GIF står för Graphics Interchange Format. Det är en bildfil som stöder statiska bilder, som andra format som JPG och PNG. Men till skillnad från dessa traditionella format kan en GIF vara värd för flera statiska bilder. Var och en av dessa bilder är en ram som spelas upp efter den andra.

När du tittar på en GIF-bild och alla bildrutor spelas upp i taget ser det ut som en animation. Resultatet är något som liknar blädderböckerna vi tyckte om som barn.

GIF-formatet introducerades först 1987 av CompuServe, en av de tidigaste stora onlinetjänsteleverantörerna. CompuServe designade ursprungligen GIF-formatet för att visa färgbilder på datorskärmar effektivt.

GIF-filer blev populära på grund av deras förmåga att förmedla rörelse i en liten filstorlek, och de används fortfarande i stor utsträckning för onlinekommunikation idag.

Tänk på GIF som korta videor utan ljud. De är ett bekvämare alternativ för användning på internet än videor eftersom de är lättare och inte kräver några inbäddningar eller spelare för att fungera. Du kan helt enkelt lägga till en GIF på en sida, så börjar den spela.

Tack vare deras mångsidighet och ringa storlek har GIF-filer blivit den bästa metoden för att lägga till humor, personlighet och visuellt intresse till onlineinteraktioner. De är också användbara för att visa steg-för-steg-processer eller handledning visuellt. Du kan till exempel lägga till animerade GIF-filer i ditt Google Docs-dokument för att göra ämnet lättare att förstå.

Var och hur man hittar GIF-filer

Med det stora internet kan det verka som att leta efter en nål i en höstack att hitta den perfekta GIF-filen för att uttrycka dig själv. Lyckligtvis finns det gott om källor som är värd för bibliotek med GIF-filer om praktiskt taget alla ämnen eller känslor.

1. Online GIF-bibliotek

Online GIF-bibliotek är digitala arkiv fulla av animerade bilder, som erbjuder en samling GIF:er för att förmedla känslor och reaktioner. Giphy är kanske det mest välkända biblioteket av GIF-filer på internet. Med ett enkelt sökfält och en stor samling av kategoriserade GIF:er gör Giphy det enkelt att hitta den perfekta GIF för alla tillfällen.

En annan populär plattform är Tenor, som erbjuder ett brett utbud av animerade bilder. Precis som Giphy låter Tenor dig söka efter GIF-filer med nyckelord eller bläddra igenom kategorier och samlingar. Efter att ha hittat din önskade GIF på någon av dessa plattformar kan du dela den direkt på sociala medier, bädda in den i din blogg eller spara den för senare användning.

Dessutom, om du föredrar att använda Google för att söka efter allt, kan du också söka efter GIF-filer i Chrome med ett tillägg.

2. Sociala medieplattformar

Med den ökande populariteten för GIF:er har nästan alla onlineplattformar försökt att integrera dem i sina system. Sociala medieplattformar som Facebook och X (tidigare Twitter) har sin egen inbyggda GIF-sökfunktion där du kan hitta och dela GIF:er. Dessutom kan du också spara de GIF-filer som andra användare lägger upp för att använda dem själv.

Meddelandeappar som WhatsApp, Telegram och Instagram erbjuder också en inbyggd GIF-sökfunktion som låter dig hitta och dela GIF direkt i din chatt. Du kan komma åt GIF-sökningen genom att gå till emoji-panelen och trycka på GIF-knappen.

Reddit är en annan källa där du kan hitta GIF-filer. Som en av de största online-gemenskaperna, är Reddit värd för subreddits som är dedikerade till att dela GIF-filer, som r/gifs och r/HighQualityGifs. Du kan ladda ner dessa GIF-filer och dela dem var du än vill.

3. Tangentbordsförlängningar

Många smartphonetangentbord som Gboard för Android och standardtangentbordet för iOS har inbyggd GIF-sökfunktion. Allt du behöver göra är att öppna tangentbordet medan du skriver, tryck på GIF-knappen och sök efter GIF-filer med nyckelord eller bläddra bland trendkategorierna.

Om du använder tangentbord från tredje part på din Android-enhet har de förmodligen GIF-sökfunktionen tillsammans med andra funktioner.

4. Skapa din egen GIF

Om du inte kan hitta den perfekta GIF för dina behov, varför inte skapa din egen? Det finns olika verktyg för att skapa anpassade GIF-filer från videor och foton. I de flesta fall behöver du inte ens installera en app för det, eftersom du kan använda webbplatser som gör dina foton till GIF.

Om du vill använda de appar som du redan har kan du använda PowerPoint för att skapa GIF-filer. Och om PowerPoint inte räcker kan du använda Photoshop för att göra professionella GIF-bilder. Dessutom tillhandahåller webbplatser som Giphy’s GIF Maker och EZGif intuitiva gränssnitt för att förvandla dina videor till animerade GIF-filer.

GIF:er är ett mångsidigt och roligt sätt att lägga till visuellt intresse för dina onlineinteraktioner. Så nästa gång du letar efter ett sätt att uttrycka dig själv, överväg att använda en GIF!