Vad är en elektrisk enhjuling (EUC)?

Viktiga takeaways

  • Elektriska enhjulingar revolutionerar transport med sin futuristiska design och miljövänlighet, vilket ger en unik och rolig åkupplevelse.
  • De drivs av en elmotor och batteri, vilket eliminerar behovet av att trampa och gör det lättare för människor att resa korta sträckor utan att anstränga sig extra.
  • Elektriska enhjulingar är praktiska för olika ändamål, inklusive stadspendling, att övervinna parkeringsproblem och utforska oländig terräng, samtidigt som de erbjuder funktioner som fjädring, bärbarhet och självbalanserande teknik.

Med sin futuristiska design, miljövänlighet och unika funktionalitet revolutionerar elektriska enhjulingar hur människor tar sig runt.

Men vad exakt är en elektrisk enhjuling, och är det verkligen säkert för vanliga människor att åka på ett av dessa enhjuliga underverk?

Hur fungerar elektriska enhjulingar?

En elektrisk enhjuling är ett personligt elfordon (PEV) avsett att användas av en ensam förare. Det kallas också ett elektriskt monowheel på grund av dess enkelhjuliga design. En elmotor driver den elektriska enhjulingen, så du behöver inte trampa. Även om pedaler finns på sidorna av hjulet, används de för föraren att stå på. Föraren kan sedan kontrollera fordonets rörelse, bana och balans med hjälp av sina kroppsrörelser.

Den största skillnaden mellan en elektrisk enhjuling och en konventionell är att elektriska enhjulingar drivs av en elmotor och ett batteri istället för dina muskler. Det betyder att du inte behöver anstränga dina muskler när du trampar runt. Även om detta kan anses vara en nackdel av fitnessentusiaster, underlättar det uppgiften för människor som vill resa korta sträckor utan att anstränga sig extra.

Bildkredit: I rörelse

Den elektriska enhjulingen förlitar sig på ett inbyggt moderkort utrustat med gyroskop för att mäta och reglera olika vinklar som fram, bak, vänster och höger. Gyroskopen spelar en avgörande roll för att upprätthålla balansen genom att öka eller minska motorns hastighet för att kompensera för eventuella vinkelskiftningar och förhindra enhjulingen från att snubbla under färd. Denna metod för självbalansering kallas gyrostabilisering.

En elektrisk enhjuling är ganska smart och känner av rörelser för att fungera. Om du vill stoppa enhjulingen kan du göra det genom att helt enkelt luta dig bakåt, vilket kommer att ändra din vinkel på ett sätt som gyroskopet upptäcker och säger åt motorn att sakta ner och stanna.

Till och med hjulen på enhjulingen är robusta till sin design, vilket innebär att de kan användas i olika terränger som snöiga spår, våta vägar på grund av regn eller till och med lite gropiga gator. Medan batteritiden beror på många faktorer, räcker en enhjuling i allmänhet flera timmar på en laddning. När batteriet är urladdat kan du koppla in det över natten, så laddas det helt på morgonen.

Till exempel fann vår granskning av InMotion V12HT att EUC tar cirka nio timmar att ladda, medan InMotion v13 Challenger laddar från 0 till 100 % på cirka sex timmar om du använder en enda 5A-laddare och halva tiden om du använder två laddare. Även om det här kan verka mycket, är det relativt snabbt jämfört med andra enhjulingsmodeller.

Även om det finns en liten inlärningskurva för dess funktion, när du väl bemästrar den, blir enhjulingen lätt att manövrera och möjliggör en rolig körupplevelse.

Vem kan använda elektriska enhjulingar?

EUC:er kan komma väl till pass av många praktiska skäl. De används mest för att resa korta sträckor i stads- eller förortsmiljö. De kan också användas av personer med parkeringsproblem, eftersom de enkelt kan bäras och förvaras i en garderob eller skåp. Miljömedvetna människor som vill att deras koldioxidavtryck ska vara så minimala som möjligt kommer också att tycka att EUC är ett lockande perspektiv. Även om elbilar och cyklar uppfyller just detta krav, kan även de billigaste elfordonen vara mycket dyra jämfört med en enhjuling.

Dessutom tycker människor som bor i oländig terräng att EUC:er är användbara för att klättra i kullar och åka på ojämna vägar. Självklart kommer enhjulingen att vara din bästa följeslagare om du älskar äventyr och roliga turer!

EUC:er är lagliga i de flesta stater i USA, och invånare i dessa stater kan använda dem fritt. Vissa stater, som Alaska eller Alabama, kräver ett speciellt körkort för att använda dessa fordon. Hawaii kräver att du registrerar din EUC på det lokala stadshuset.

Det finns dock några platser där EUC:er är olagliga, inklusive New York City och Kalifornien, bland andra. Detta beror på att körning på en PEV med en motor som överstiger 1 000 watt anses vara en säkerhetsrisk på dessa platser, och EUC-motorer kan gå upp till 2 000 watt.

Funktioner för elektrisk enhjuling

En EUC har många funktioner som gör den till ett praktiskt fordon för förare:

  • Fjädring: Gupp på vägen eller mindre hopp upphävs av luft- eller fjäderupphängningens stötdämpare på de nyare encyklarna. Detta säkerställer att dina åkturer är smidiga och bekväma, även i tuff terräng.
  • Batteri: Litiumjonbatterier driver elmotorn på enhjulingen. De är uppladdningsbara och används även för att driva lamporna och styrkortet. Bildkredit: I rörelse
  • Bärbarhet: Encyklar är designade för att vara extremt lätta och kompakta, så de kan förvaras och bäras utan krångel när du inte cyklar på dem. Vissa modeller är tyngre men utrustade med inbyggda stödställ så att de enkelt kan parkeras.
  • Självbalanserande teknik: För att bibehålla balansen och förhindra att föraren faller av använder enhjulingar banbrytande självbalanserande teknologi. Detta är samma teknik som används i självbalanserande hoverboards eller Segways. Bildkredit: I rörelse
  • Däck: De flesta enhjulingsmodeller använder streetdäck med en bredd på cirka 2,125 till 3 fot. Men med tanke på terräng terräng som gräs, grus, lera och smuts, använder vissa modeller knöliga offroaddäck för deras ökade grepp.
  • Hastighet och räckvidd: Den maximala hastigheten som en enhjuling kan uppnå beror på dess modell. Medan vissa avancerade modeller kan gå upp till 90 km/h eller högre, fungerar de flesta vanligtvis inom 20 km/h-intervallet. Räckvidden varierar också på grund av olika faktorer som påverkar batterikapaciteten, men du kan förvänta dig runt 20-200 km på en laddning.

Dessa allmänna egenskaper gör EUC:er till ett smart val av praktiska och ekonomiska skäl. Olika modeller av EUC har ytterligare funktioner som gör dem bättre och smartare än den förra modellen. Till exempel har InMotion V11 EUC en 2 200W långvarig motor. I vår InMotion V11 EUC-recension fann vi att dess batteri håller hela dagen, plus att det kommer med en dubbel laddningsport, ett inbyggt kylsystem och en spin kill-knapp för att döda motorn tillfälligt.

Bildkredit: I rörelse

Hur mycket kostar en EUC?

Kostnaden för en elektrisk enhjuling kan variera kraftigt beroende på faktorer som märke, egenskaper och specifikationer. Ingångsmodeller kan börja omkring $500, medan avancerade eller specialiserade elektriska enhjulingar med avancerade funktioner kan variera från $1 000 till över $2 000. Det är viktigt att ta hänsyn till faktorer som batteritid, motorkraft, byggkvalitet och ytterligare funktioner när du bestämmer vilken elektrisk enhjuling du ska välja. Priserna kan också ändras över tiden när nya modeller släpps och tekniken går framåt.

Elektriska enhjulingar är framtiden för pendling

Elektriska enhjulingar är en mångsidig och ekonomisk investering. Om du är någon som bara pendlar korta sträckor och är på en budget, bör elektriska enhjulingar vara ditt val av fordon. De har många funktioner som gör dem till ett praktiskt och mycket anpassningsbart fordon.

Även om det kräver lite övning för att få kläm på saker och ting, säkerställer de självstabiliserande funktionerna i fordonet att du kommer att bemästra det på nolltid. De laddningsbara batterierna håller länge, och hastigheterna är också avundsvärda för ett fordon i personlig klass.