Vad är det och vad är dess kapacitet?

Molnrobotik gör det möjligt för utvecklare av hårdvaru- och mjukvarulösningar för robotar att producera prisvärda robotar för företags- eller hushållsapplikationer.

Cloud computing har blivit nästa stora grej inom IT-teknikspektrumet. Alla dessa tjuriga datorprogramvara är nu tillgängliga i molnet med ett bättre utseende och användarupplevelse.

På samma sätt har robotdesigners och utvecklare också beslutat att flytta en del av robotprocesserna till molnet för att spara på produktionskostnaderna på många sätt.

Om du gillar robotik, molnberäkning och Internet of Things (IoT) måste du läsa den här artikeln till slutet för att lära dig grundkunskapen om molnrobotik.

Cloud Computing och robotik

Kapplöpet om en överlägsen infrastruktur för molnberäkningsteknik började med finansieringen av Project MAC vid MIT, Massachusetts, av National Science Foundation (NSF) och det amerikanska försvarsdepartementets Advanced Research Projects Agency (DARPA) i USA 1963.

Projektet var tänkt att lägga grunden för en ras av datorer som skulle tillåta flera personer att använda dem samtidigt.

Senare, utvecklingen och publiceringen av ARPANET 1969 gjorde att resurs- och datadelning mellan datorer via ett bredare nätverk hjälpte till att främja den tekniska utvecklingen av modern molnbaserad datoranvändning.

Officiellt började moderna molntjänster med lanseringen av Salesforce-programvara på molnet 1999. Sedan dess har det skett en snabb utveckling inom denna tekniknisch med framväxten av molnlösningar som Microsoft Azure, Google Cloud, Amazon AWS och mer.

Historien och utvecklingen av robotik går tillbaka till 1954, årtionden innan den första idén om molnberäkning. Robotics började med Unimate-roboten som såldes till General Motors av det första robotföretaget någonsin i världen, Unimation.

Unimate var en hydraulisk, mekanisk arm som kunde lyfta och flytta tunga laster som fabriksarbetare inte kunde göra. Sedan dess har robotik rest långt fram till detta datum, och nu finns det tjänsterobotar gjorda av avancerade robotföretag som Robotnik, KUKA Robotics, Triowin, och så vidare.

Dessa tjänsterobotar kan vara helt eller delvis automatiska och utföra olika uppgifter snabbare och felfria.

Utan tvekan har cloud computing i stor utsträckning hjälpt robotindustrin att växa. Och nuförtiden överväger robotteknik och molnexperter att använda molnrobotik för att göra robotar mycket tillgängliga för alla behov.

Vad är Cloud Robotics?

Molnrobotik är en kraftfull och framgångsrik fusion av moln- och robotteknik. Här kan robotar använda cloud computing-infrastrukturen för att använda beräkningsresurser som databehandling, datainsikter, virtuella operativsystem, IoT, datalagring online och mer för att utföra sina vanliga uppgifter.

Med starten av molnrobotik behöver hårdvaru- och mjukvaruutvecklarna för robotindustrin inte längre förlita sig på de inbyggda funktionerna hos roboten som utvecklas.

Robotindustrin kommer att kunna minska användningen av halvledarchips och elektriska och elektroniska komponenter vid tillverkning av robotar för företag eller hushåll. Dessa robotar kommer att bli mindre, lättare och smidigare.

Inom molnrobotik är huvudidén väldigt lik när du använder Adobe Express, Canva, Salesforce, Procreate, YouTube, affärs-CRM, ERP, etc., på molnet med bara en webbläsare. På samma sätt kan robotar komma åt data från internet, intranät och IoT-enheter för att utföra sina uppgifter.

De behöver inte komma med tunga omborddatorer och minnen för att själva utföra beräkningarna. De kan låna intelligens från molnbaserade lösningar för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML).

Möjligheterna hos Cloud Robotics

#1. Outsourca beräkningskrävande processer

En robotutvecklare kan fokusera på design, mekanik, funktioner, smidighet och tillförlitlighet samtidigt som de lägger ut bearbetningskapaciteten på en molnrobotplattform. Därmed kan fler företag gå in i robotutvecklingsverksamheten.

#2. Snabb implementering av tjänsterobotar

Företag kan nu distribuera robotar i frontlinjen snabbare eftersom molnrobotik tillåter återanvändning av en robot för flera uppgifter.

#3. Online felsökning

Med denna förmåga hos en molnrobotlösning behöver ett företag inte anställa ett internt team av robottekniker.

Tillverkaren kan felsöka robotarna med hjälp av molnlösningar. Detta möjliggör också användning av robotik på svåråtkomliga platser där internet är tillgängligt. Om robotarna misslyckas av någon annan anledning än den fysiska förstörelsen av hårdvara/firmware ombord, kan tekniker från tillverkaren reparera roboten online.

Betydelsen av molnrobotik

Molnrobotik är behovet av timmen på grund av följande skäl:

För det första blir råvaror för att producera halvledarchips och andra ömtåliga elektroniska komponenter ont om. Om molnrobotik kan minska det färdiga hårdvarukravet för en robot, så är molnrobotik den måste-ha-tekniken för robotindustrin.

För det andra är det dyrt att tillverka en självförsörjande robot. Detta tillför dock inget värde till den globala leveranskedjan för robotar i affärsanvändning. Företag behöver prisvärda robotar i massa för att hantera stora lager, förpackningar, tillverkning etc. De behöver inte självförsörjande system; de behöver smidighet och förmågan att styra tusentals robotar från en enda dator med hjälp av ett molnnätverk.

Slutligen, med leverantörer av molnrobotlösningar som tar hand om programmering, maskininlärning och robotintelligens, kan robottillverkare helt enkelt fokusera på att förbättra designen och lägga till fler funktioner.

Komponenter i Cloud Robotics

Följande är standardkomponenterna för att bygga en effektiv molnrobotlösning:

  • Ett fysiskt nätverk och mjukvarunätverk för att upprätta maskin-till-maskin eller M2M och maskin-till-moln eller M2C-anslutning. M2M och M2C kommer att hjälpa en operatör för molnrobotlösningar att styra enskilda robotar och alla robotar i en grupp.
  • En global databas med digitalt innehåll som maskiner kan förstå, som bilder, texter, siffror, formler, binär data, videor, koordinater, navigeringsdata, kunskapsbaser och så vidare.
  • Jätte superdatorer som kan hantera flera inkommande anslutningsförfrågningar för att betjäna dem med statistisk data, rörelseinstruktioner, schemaläggning, uppgiftsinstruktioner och koordinering.
  • Neuralmotorprogram i robotarna för att göra dem maskininlärningskompatibla.
  • Öppen källkod och proprietär programvara eller koder för molnrobotlösningar.
  • En GUI-konsol för mänskliga tekniker som övervakar molnrobotarna och ingriper på distans när det behövs.

Låt oss nu utforska skillnaden mellan automatisering och molnrobotik.

Automation vs. Molnrobotik

Även om automatisering och molnrobotik kan se likadana ut finns det några grundläggande skillnader. Dessa beskrivs i den här tabellen:

FunktionerAutomationCloud RoboticsDefinitionAutomation är att ersätta människor med maskiner för att effektivt lösa repetitiva och manuella uppgifter Cloud robotics är ett ramverk för att länka robotar med molnet och förse dessa maskiner med datainsikter och instruktioner från molnet.ScopeAutomation kan vara var som helst, som i den virtuella världen eller den verkliga världen worldCloud-robotik är mestadels verklig.PurposeAutomation organiserar rent och effektiviserar tråkiga repetitiva uppgifter Även om robotar är effektiva när det gäller att lösa repetitiva uppgifter, är de också användbara för att hantera känsliga uppgifter såväl som uppgifter som kräver enorm styrka. Krav på HardwareAutomation kan eller kanske inte kräver någon hårdvara. Till exempel automatiserar automatisering som utförs med Zapier, IFTTT och Power Automate digitala uppgifter. Cloud robotics talar specifikt om fysiska tjänsterobotar, och de kräver alltid hårdvara

Fördelar med Cloud Robotics

Hitta några praktiska fördelar med molnrobotik nedan:

#1. Samarbetsutveckling

Flera mjukvaruutvecklare och hårdvarutillverkare för robotindustrin kan bekvämt bilda konsortier för snabb utveckling och driftsättning av tjänsterobotar.

Hårdvarutillverkarna kan arbeta med de fysiska föremålen, medan mjukvaruutvecklarna kan arbeta på molndelen av robotarna.

Olika parter kan skapa sina egna intäktssystem och säkra tillgången för att bygga robotar tillsammans men ändå tjäna i en välförtjänt takt.

#2. Lösningsutveckling och outsourcing

Företag som är bra på hårdvarudesign, gjutning och tillverkning kan ta sig in i robotindustrin utan att gå djupt in på utveckling av mjukvara eller firmware.

De kan få den nödvändiga molninfrastrukturen från outsourcingbyråer, installera verktygen på robotar och ansluta dem till internet för dataintelligens under frontlinjeoperationer.

#3. Gör robotar billiga och tillgängliga

När robotar kan komma åt data och instruktioner de behöver från en molndator behöver de inte ha avancerade datorresurser ombord.

En minimal dator som kan analysera molndata och instruera de inbyggda ställdonen och sensorerna att utföra sina uppgifter kommer att räcka. Alltså kommer robotar att innehålla mindre hårdvara, och priset blir också lägre.

#4. Agility i robotar

Tidiga robotar såg hemska och massiva ut. Eftersom de var tvungna att rymma många maskiner på deras chassi. Nuförtiden, med molnrobotik, blir robotar små, smidiga och attraktiva.

#5. Återvinning

Företag behöver inte köpa specialiserade robotar för olika ändamål. De kan få allsidiga tjänsterobotar som kan modifieras med molnlösningar för att passa specifika automatiserade processkrav.

Självklart bör även produktionslinjen utformas därefter. Eventuella krav på ny hårdvara i en robot kommer inte att tjäna syftet att återvinna robotar som bara använder molninfrastruktur. Tekniker måste komma åt roboten och modifiera dess fysiska komponenter.

Utmaningar med molnrobotik

Eftersom molnrobotik fortfarande är i sitt begynnande utvecklingsstadium är det uppenbart att nischen kommer att kämpa med utmaningar och hinder.

Nedan hittar du några vanliga problem med molnrobotik som du kan lösa för att skapa och marknadsföra nya lösningar som kan tjäna dig en förmögenhet:

#1. Nätverkstillgänglighet

Det inneboende problemet med internetnätverket är bandbreddsbrist när många enheter försöker komma åt samma resurs i molnet.

Därför kan molnrobotar aktiverade tjänsterobotar bli obrukbara om nätverksinfrastrukturen går sönder under underhåll och schemalagda driftstopp.

#2. Edge Analytics

Predikarna av molnrobotik har funnit en felsäker för molnbaserade robotar med utvecklingen av kantanalys. Det uppfattas som att edge computing-systemet kan förse robotarna med de lokaliserade datainsikter de behöver för att fungera när molnnätverket inte är tillgängligt.

Detta skulle dock återigen öka beroendet av mer hårdvara. Molnrobotik introducerades för att minska användningen av lokal hårdvara och öka användningen av nätverksbaserad intelligens levererad via intranät eller internet.

#3. Molnsäkerhet

Den mest oroande utmaningen med molnsäkerhet är nätverkssäkerhet. Det är underförstått att allt på nätverket kan hackas. Därför kommer molnrobotlösningar att hamna under tunga mål som nätfiske, hacking, social ingenjörskonst, etc.

Om hackare inte kan ta sig in i molnkonsolen som kontrollerar tusentals robotar, kan de göra hela nätverket till ett mål för en Denial-of-service-attack (DoS-attack).

#4. Robotarnas hastighet

Molnbaserade robotar kan uppleva varierande smidighet i samma enhet under olika förhållanden. Till exempel, när molnnätverket är upptaget kan robotarna reagera långsammare än den förväntade svarsfrekvensen. Tvärtom kan samma robotar erbjuda optimal hastighet och precision när molnnätverket inte längre är upptaget.

Därför måste tillverkningsfabrikerna justera den automatiserade processen enligt den aktuella latensnivån för svaren från robotarna i aktion.

Lärresurser

Cloud Robotics: En komplett guide

Den här boken om Cloud Robotics hjälper dig att bli en expertlösningsutvecklare av molnbaserade robotprocesser.

Den guidar dig också till att förstå hur man moderniserar den befintliga robotutvecklingsprocessen för att passa dess molnbaserade motsvarighet.

Implementering av Cloud Robotics

Boken om Implementing Cloud Robotics diskuterar de nuvarande hindren för fullservice-molnroboticsimplementering och sätt att lösa sådana vanliga utmaningar.

Den föreslår också en metod för att utveckla funktionella tjänsterobotar som använder standardrobotar och modifierar sin firmware med proprietära eller open-source molnrobotlösningar.

Avslutar

Vid det här laget borde du ha utvecklat en grundläggande och semi-avancerad idé om molnrobotik. I ett nötskal är detta en växande teknik inom processautomation.

Därför växer IT-jättar som Microsoft, Amazon Robotics, IBM Corporation, C2RO Cloud Robotics, Hit Robot Group, V3 Smart Technologies, Intel, Google, Omron Adept Technologies, Fetch Robotics, etc. redan sitt inflytande på molnrobotmarknaden.

Enligt en färsk rapport från Research and Markets var molnrobotindustrin en industri på 7,52 miljarder dollar. Men det kommer att växa till en marknad med intäkter på 23,59 miljarder dollar 2026.

Därför kommer nischen att skapa fler jobb och affärsmöjligheter.

Om du är en karriärsökare, enskild utvecklare eller företag som vill använda molnrobotik till din fördel för att tjäna en förmögenhet, måste du förbereda dig redan nu.

Därefter kan du kolla in Robotic Process Automation (RPA).