Vad är det och hur man gör det

By rik

Allt du behöver veta om värdekedjeanalys – och lite till…

En värdekedja representerar en serie affärsrelaterade åtgärder och processer som följer på varandra, med start i designstadiet och fortsätter genom marknadsföring samt leverans av den färdiga produkten direkt till kunden. Detta tillvägagångssätt främjar en helhetsbild, där varje steg i produktionsprocessen granskas noggrant för att lokalisera mervärden längs hela kedjan.

Processen innefattar faser som inköp, produktion och marknadsföring. Värdekedjeanalysen utvärderar de komplicerade procedurer som ingår i varje enskilt skede av ett företags verksamhet.

Syftet med värdekedjeanalys är att förbättra produktionens effektivitet, så att ett företag kan erbjuda maximalt värde till lägsta möjliga kostnad.

Vad består en värdekedja av?

En fungerande värdekedja förutsätter betydande inflöden och utflöden för att kunna tillhandahålla effektiva tjänster. Varje insats i värdekedjan har specifika krav, och resultaten är direkt kopplade till dessa insatser. Insatser kan komma från andra aktiviteter inom tjänstens värdekedja, såsom engagemang och förvärv/produktion, samt från yttre källor, som styrning.

På motsvarande sätt kan produktionen levereras vidare till andra funktioner inom tjänsternas värdekedja samt till kunder utanför företaget.

Här är några viktiga beståndsdelar i en värdekedja:

  • Planering: – Planering utgör en fundamental del av värdekedjan, eftersom det är det allra första steget. Företaget måste tydligt definiera sin långsiktiga vision, mål och övergripande uppdrag som överensstämmer med organisationens produkter och tjänster. Denna strategiska komponent kräver en hög ansträngningsnivå för att säkerställa en lönsam verksamhet. För att tydligare formulera dina affärsmål kan du dra nytta av mallar för strategikartläggning. Ett väl definierat mål är nämligen nyckeln till framgångsrik planering.
  • Förbättring: – En värdekedja är en kontinuerlig process som kräver ständiga förbättringar på alla nivåer. Företaget bör sträva efter att tillhandahålla de bästa produkterna och tjänsterna i alla prisklasser på marknaden, vilket är avgörande för att locka kunder. Att förbättra värdekedjan innebär att analysera konkurrenterna för att ligga steget före dem, och fastställa vad kunderna behöver för att leverera bästa möjliga resultat.
  • Design: – Design och övergång utgör en kostsam del av värdekedjan, som är nödvändig för att möta kundernas behov. För att kunna leva upp till kundernas och klienternas förväntningar måste företaget positionera sig som det bästa alternativet vad gäller kvalitet, kostnad och service. Det bästa inom design inkluderar också hur ett företags produkt eller tjänst kommer att möta målgruppens behov. Denna faktor ökar kundernas tillit till verksamheten. Verktyg för att skapa mockups är till stor hjälp här, eftersom du kan skapa prototyper för att se utseendet och känslan av den slutgiltiga produkten innan du fattar beslut.
  • Leverans: – Leverans och support garanterar att tjänster och produkter levereras till kunderna på ett sätt som motsvarar de överenskomna kraven. Denna del skapar ett unikt värde för varumärket, något som kunden värdesätter. För att säkerställa högsta trovärdighet på marknaden måste företagets produkt eller tjänst återspegla det som kommuniceras i marknadsföringen.

Konkreta exempel på värdekedjor

Starbucks

Starbucks är en amerikansk multinationell kedja av kaféer och kafferosterier. Företaget, som är den största kafékedjan i världen, grundades den 30 mars 1971 och är nu verksam i över 80 länder.

Starbucks värdekedjemodell för att vara framgångsrik globalt är följande:

  • Inkommande logistik: – Starbucks kaffebönor skiljer sig från konkurrenternas då de köper högkvalitativa bönor från olika länder. Dessa bönor transporteras till företagets egna anläggningar. Andra råvaror för dryckerna kommer också från hela världen, vilket gör att Starbucks kan ta ut högre priser för sina tjänster. Som en motprestation erbjuder detta multinationella företag produkter av högsta kvalitet.
  • Verksamhet: – På sina rosterier gör Starbucks kaffebönorna tillgängliga i olika smaker och blandningar. Företaget upprätthåller anläggningar och utrustning av högsta klass, utbildar sina anställda, och tillagar mat och dryck i sina butiker. Därför är fokus på att leverera bästa möjliga service utan att kompromissa med kvaliteten.
  • Utgående logistik: – Starbucks distributionskanaler är aktiva i många länder och säljer förpackat kaffe och andra varor i sina butiker utan problem. Starbucks levererar även råvaror och andra varor till sina butiker via ett nätverk av distributörer och leverantörer.
  • Marknadsföring och försäljning: – Insatserna inom försäljning och marknadsföring är de viktigaste faktorerna som gör att ett företag kan bli ett välkänt globalt varumärke. Butikernas atmosfär och inredning är utformade för att erbjuda kunderna en fantastisk upplevelse som gör att de vill komma tillbaka. Dessutom utbildar Starbucks sina anställda för att lära dem lämpligt beteende i kundinteraktioner.
  • Service: – Starbucks har ett varierat utbud av bakverk och kaffe i olika smaker. Kunderna kan dra nytta av den utmärkta kundservicen. Ytterligare tjänster, som kundlojalitetsprogram och olika metoder för interaktion, bidrar till att förbättra kundupplevelsen.

När det gäller prissättningsstrategier använder företag dessutom plattformar för prisövervakning av konkurrenter. Detta gör det möjligt för företag att bibehålla en nivå som är acceptabel för kunderna, utan att sänka värdet på sin produkt eller äventyra driftskostnaderna.

Tesla

Tesla grundades den 1 januari 2003 i Kalifornien, USA. Det globala företaget tillverkar solenergi och fordon. Teslas produkter kan köpas i över 30 länder och företagets värdekedja ser ut så här:-

  • Inkommande logistik:- Eftersom Tesla är ett tillverkningsföretag, behöver det ett brett utbud av råvaror för sin produktion. En del av dessa material är mycket sällsynta. Tesla har en stor global leverantörsbas, och all inkommande information överförs internt, lagras och dokumenteras korrekt enligt gällande logistikrutiner.
  • Verksamhet:- Tesla har tillverkningsanläggningar i Kalifornien, Nederländerna och Kina. Företaget hanterar sin interna verksamhet och samordningen mellan enheterna på ett effektivt sätt. Företaget är indelat i två segment: fordon och solenergi. Kommunikationsprocessen sker smidigt mellan dessa två.
  • Utgående logistik: – Den utgående logistiken för detta globala tillverkningsföretag omfattar lagerhållning, orderhantering och transport. Teslas värdekedja prioriterar minimikostnader för att nå kunden, vilket har varit en bidragande faktor till företagets globala framgång. I den här processen fokuserar man på kundnöjdhet genom att implementera onlineförsäljning för en ökad leveranseffektivitet.
  • Marknadsföring och försäljning: – Teslas verksamhet bygger på högsta produktionskvalitet, vilket innebär att man marknadsför sina tjänster i enlighet med sin produktion. Företaget har ett globalt försprång tack vare sina framtidsorienterade fordon som är skonsamma mot miljön.
  • Tjänster:- Det efterfrågade serviceföretaget Tesla prioriterar kundtillfredsställelse. Tesla har etablerat sig i länder över hela världen i syfte att stärka sin globala position.

Det är alltså inte bara betalningsviljan som styr försäljningen, utan även den övergripande tillfredsställelsen kunden känner med sitt köp, och Tesla har lyckats finna den rätta balansen.

Porters modell för värdekedjan

En värdekedja omfattar alla system som ett företag använder för att skapa intäkter. Den består av olika delsystem som samarbetar för att producera varor och tjänster, vilket innebär att värdekedjan täcker hela processen från början till slut.

Michael Porter utvecklade ett strategiskt ledningsverktyg för att granska ett företags värdekedja i ljuset av värdekedjans betydelse. Porter, som är känd för sina fem krafter, beskrev sitt ramverk för värdekedjeanalys i sin bok ”Competitive Advantage” från 1985.

Porter menade att ett företags konkurrensfördelar kommer från interna verksamheter som marknadsföring och supportfunktioner. Han delade in modellen i primära och sekundära kategorier.

Bildkälla: Edrawsoft.com

Porter förklarade också de två kategorierna närmare i flera punkter:

Primär aktivitet

  • Inkommande logistik: Uttrycket ”inkommande logistik” syftar på förflyttningen av råmaterial genom olika delar av ett företag. Detta inkluderar alla interna processer som mottagning, lagring och distribution av insatsvaror. Ett företags leverantörer är en del av den inkommande logistiken, som levererar varor till rätt plats vid rätt tidpunkt.
  • Verksamhet: Verksamhet, även känt som tillverkning, är processen att skapa värdefulla tjänster från råvaror. I den operativa processen ingår den interna verksamhet som är involverad i tillverkningen.
  • Utgående logistik: Utgående logistik syftar på leveransen av varor till kunderna. Detta innefattar system för distribution, lagring och insamling som går från internt till externt.
  • Marknadsföring och försäljning: Marknadsföring avser processen att öka intresset hos kunderna för produkten. Det förbättrar företagets kommunikationskanaler och ökar kundinteraktionen.
  • Tjänster: Tjänster inom näringslivet innebär att säljaren upprätthåller värdet på produkterna under konjunkturcykeln. Det innebär att företaget måste tillhandahålla samma tjänster varje gång en kund besöker.

Sekundär aktivitet

  • Fast infrastruktur: Företagets struktur och ledningsmetod benämns som dess infrastruktur. De stödsystem för företag och verksamhet som möjliggör fortsatt drift är de juridiska, administrativa och redovisningsmässiga.
  • Human resource: HR (Personal) är också viktig. Det inkluderar anställning, utveckling och betalning av personal. HR-funktionen mäter hur väl en anställd upptäcks, väljs ut, engageras, utvecklas, motiveras, får mentorskap och behålls.
  • Teknik: Forskning och utveckling bidrar till att förbättra produktdesign och processautomation. Dess funktioner är relaterade till att behandla, organisera och skydda en organisations kunskapsbas. Värdeskapande inom företag sker genom tekniska framsteg och bibehållen teknisk spetskompetens.
  • Upphandling: Upphandling innebär att skaffa råvaror, det vill säga att organisationen vidtar åtgärder för att få de resurser som behövs för sin verksamhet. Det handlar om att hitta leverantörer och förhandla fram de bästa priserna. Processen för att skaffa resurser, råvaror eller insatsvaror för ett företag är nära kopplat till den inkommande logistiken, där ett företag vill sälja vidare de produkter som man har köpt.

Hur man genomför en värdekedjeanalys

Här är några steg för att genomföra en värdekedjeanalys:

Definiera affärsverksamheten

Det första steget i att skapa en värdekedja i ett företag är att avgöra behovet för varje bearbetningssteg som krävs för att producera den slutliga produkten. Det är viktigt att prioritera de primära aktiviteterna innan man hanterar de sekundära.

Detaljer för varje affärsfunktion måste säkerställas. Det här steget kommer att ta lite tid. Många företag använder flera olika metoder för att påskynda processen och förbättra kvaliteten på arbetet, samtidigt som man uppmuntrar samarbete.

Analysera kostnaden

Att beräkna kostnader är nästa steg i en värdekedjeanalys. Det innebär att man beräknar hur mycket pengar som behövs för att spendera på företagets verksamhet, inklusive utgifter för saker som hyra, verktyg och personalens löner.

Gruppen som ansvarar för att utveckla värdekedjeanalysen bör överväga hur varje funktion gynnar kunderna och företaget. Dessutom kan företag avgöra kostnaden för en värdekedja genom att jämföra den med andra kedjor som finns på marknaden och genom att använda programvara för utgiftshantering för att få en realistisk bild av sina egna affärskostnader.

Kontrollera att verksamheten främjar målet genom att jämföra den med ett företag som försöker få en konkurrensfördel.

Håll koll på konkurrenterna

Ett företag måste vara medvetet om konkurrenternas verksamhet och sina kunders önskemål. Detta kommer att ge företaget en konkurrensfördel och maximera värdet på produkten eller tjänsten. Alla företag som genomför värdekedjeanalyser bör hålla ett öga på resultaten, eftersom dessa kommer att stärka konkurrenskraften.

Marknadsundersökningar är ett viktigt första steg för att få insikt i kundernas psykologi, problem och behov. I det här fallet kan man både genomföra fokusgrupper eller göra onlineundersökningar.

Efter att man har bestämt vilken kategori av benchmarking som ska användas kan företaget välja de konkurrenter som man vill jämföra sig med. Dessutom kan företaget samla in data och använda resurser som stödjer relevant forskning, och använda prisoptimeringssystem för att nå sina mål.

Förstå kundernas feedback

Verksamhetens långsiktiga hållbarhet beror på kunderna, som alltid har rätt. Det innebär att värdet på ett företag beror på det värde som kunderna tillskriver produkten eller tjänsten.

Företag måste förstå hur kunderna uppfattar värdekedjan, vilket kan vara den viktigaste faktorn för att skapa konkurrensfördelar. En fullständig värdekedjeanalys är beroende av att genomföra kundundersökningar och använda verktyg för kundfeedback, för att kunna förstå hur målmarknaden uppfattar företaget.

Identifiera möjligheter

Den sista delen av en värdekedjeanalys är att få en övergripande förståelse för företagets styrkor och områden där verksamheten kan förbättras. Processen börjar med förbättringar som kräver minimala justeringar, men ändå kan ge betydande effekter.

När man har fastställt intervallen kan företagen hantera mer kritiska problem som hämmar produktiviteten. Den ytterligare informationen hjälper företaget att enkelt ändra uppgifter och processer för att maximera värdet för sin målmarknad och öka vinstmarginalerna.

Avslutande ord

Värdekedjeanalys är ett kraftfullt verktyg för ledningen, som hjälper oss att avgöra vilka organisatoriska aktiviteter som resulterar i en vara eller tjänst av högre kvalitet. Om vår verksamhet erbjuder varor och tjänster till kunder med hjälp av värdekedjeanalysen, kommer de att vara mer villiga att betala, vilket kommer att öka företagets vinster.

Det skapar, bevarar och förbättrar även konkurrensfördelar för affärsändamål. Det hjälper oss att identifiera områden där vi kan optimera för att bli mer effektiva och lönsamma.

Värdekedjeanalys är avgörande för att utvärdera produktkvalitet, kostnad och effektivitet för relaterade aktiviteter. Vi kan tillföra värde till varje aspekt av organisationen. Den undersöker hur vår organisation kan skapa en stark konkurrensfördel genom att kombinera primära och stödjande aktiviteter.

Nästa steg, nu när du har lärt dig mer om värdekedjeanalys, är att fokusera på utbudet med: Supply Chain Analytics förklaras på 5 minuter eller mindre!