Vad är Denuvo, och varför hatar spelare det?

By rik

Spelutvecklare kan välja att implementera Denuvo, en kopieringsskyddsteknik (DRM), i sina spel. Det har länge funnits en utbredd irritation bland spelare gällande Denuvo, och det finns nu konkreta bevis som stödjer dessa klagomål. Nya tester visar att Denuvo faktiskt försämrar spelets prestanda.

Vad innebär Denuvo?

Denuvo är ett DRM-system som spelföretag kan använda för att skydda sina spel. Genom att licensiera och integrera Denuvo i sina PC-spel får de ett skydd mot piratkopiering. Syftet är att försvåra processen att ”knäcka” spel och distribuera dem utan kostnad. Denuvo själva hävdar att deras teknik ”förhindrar omvänd ingenjörskonst och felsökning,” vilket är nödvändigt för att kunna kringgå skyddet.

Inget antipiratsystem är heltäckande, men Denuvo utlovar den ”längsta tiden utan sprickor”. Spelutvecklare hoppas alltså att deras spel inte ska bli knäckta på ett tag, vilket kan tvinga de som annars hade kopierat spelet att köpa det istället för att vänta.

Denuvo är inte ett separat program som installeras på datorn, och det syns inte heller i listan över installerade program. Istället är Denuvos antipiratkod integrerad direkt i spelets kod. Denuvo körs som en del av spelet när spelet startas. För att knäcka spelet krävs att man övervinner Denuvos skydd, vilket gör processen mer komplicerad.

Påverkar det spelprestandan negativt?

Spelare bör givetvis vilja att spelutvecklarna ska tjäna pengar på sina spel. Problemet är att Denuvo, som ofta är fallet med kopieringsskydd, har orsakat problem för de legitima kunderna, det vill säga de som faktiskt betalar för spelen.

Denuvo själva menar att detta är helt felaktigt. På deras officiella hemsida står det att ”Anti-Tamper inte har någon märkbar påverkan på spelets prestanda och inte heller kan vara orsaken till eventuella spelkrascher i legitima versioner av spelet.”

Det finns dock gott om motsatta bevis. Bland annat skyllde regissören för TEKKEN 7 på Denuvos DRM för de prestandaproblem som fanns i PC-versionen av spelet. Det är ovanligt att en spelutvecklare, snarare än en spelare, kritiserar Denuvo offentligt.

Flera spelutvecklare har även valt att ta bort Denuvo från sina spel efter lanseringen. Overlord Gaming genomförde tester på spel med och utan Denuvo och som Extreme Tech påpekar, orsakar Denuvo faktiskt prestandaproblem i de flesta testade spelen. Resultaten visade att det blev längre laddningstider och lägre bildfrekvenser. Prestandan ökade i vissa fall med hela 50 % efter att Denuvo hade tagits bort av utvecklaren.

Förhindrar det piratkopiering?

Det är lätt att förstå varför spelare ogillar Denuvo. Men spelutvecklare fortsätter att använda det eftersom det försvårar för de som vill kopiera spelen olagligt, åtminstone ibland.

Du kan se hur lång tid det tar innan Denuvo-skyddade spel knäcks. Vissa spel, som DOOM, blev knäckta samma dag som de släpptes, medan andra, som Sonic Mania, blev knäckta en vecka efter lanseringen. Denuvo verkar dock köpa en hel del tid för många spel. Assassin’s Creed: Origins blev till exempel inte knäckt förrän efter 99 dagar.

Det är en betydande fördel för spelutvecklare. Det innebär att spelarna var tvungna att köpa spelet för att kunna spela det under de första tre månaderna, vilket – i teorin – leder till ökad försäljning.

Denuvo själva har till och med ett citat från Square Enix på sin hemsida: ”Det är tack vare er som folk måste köpa spelet.”

Även om Denuvo skapar problem för legitima spelare är det alltså lätt att se varför spelutvecklare fortsätter att använda det. Lyckligtvis är vissa – men långt ifrån de flesta – utvecklare vänliga nog att plocka bort Denuvo efter ett tag, när spelet redan har blivit knäckt, vilket gör Denuvo onödigt.

Spelare hatar Denuvo, men spelutvecklarna gillar det

I bästa fall märker du inte av Denuvo alls om du har köpt spelet lagligt. I värsta fall orsakar Denuvo prestandaproblem och tvingar dig att köpa ett dyrare grafikkort och en snabbare processor för att kunna spela de senaste spelen. Det försämrar spelupplevelsen för de som betalar för spelen, och framför allt drabbar det de som har sämre datorer. De med avancerade speldatorer kan ofta hantera problemen och ändå få bra prestanda.

Om vi antar att Denuvo har rätt och att tekniken i sig inte är problemet, innebär det att spelutvecklarna ofta orsakar problem när de lägger in Denuvo i sina spel. Kanske beror det på att utvecklarna inte riktigt förstår hur Denuvo fungerar. Oavsett orsaken så är det spelarna som drabbas av en sämre upplevelse.

Tyvärr verkar det inte som att spelutvecklarna kommer sluta använda Denuvo i närtid. Det enda som skulle kunna ändra på det är en omfattande bojkott av spel som använder Denuvo. Vissa negativa recensioner på Steam nämner visserligen detta, men det är inget som oroar spelutvecklarna speciellt mycket. I nuläget tror utvecklarna att de tjänar mer pengar på att använda Denuvo, och det är inte omöjligt att de har rätt.

Förhoppningsvis kan en framtida version av Denuvo, eller någon annan konkurrerande kopieringsskyddsteknik, erbjuda samma skydd för spelutvecklarna men utan att påverka spelets prestanda.

Inte alla använder Denuvo

Vissa spelutvecklare väljer en annan väg. CD Projekt Red använder till exempel inget kopieringsskydd alls i The Witcher 3. Det går bra för vem som helst att ladda ner och spela spelet. Som medgrundaren av CD Projekt Red och GOG uttrycker det:

”Piratkopiering är inte ett problem eftersom vi inte kan tvinga folk att köpa våra spel. Vi kan bara övertyga dem. Vi tror mer på moroten än på piskan.”

Om inte fler spelutvecklare tar samma ställning kommer Denuvo och liknande tekniker att finnas kvar ett bra tag till. Förhoppningsvis blir de dock bättre med tiden. Om kopieringsskydd är nödvändigt bör spelarna i alla fall kunna förvänta sig bättre än den prestandaförsämring som Denuvo ofta medför.

Bildkälla: Gorodenkoff/Shutterstock.com.