Unreal vs Unity – Vilket är bättre för spelutveckling?

Låt oss försöka lösa denna urgamla debatt, Unreal vs Unity. Funktionerna, jämförelsen och slutligen att bestämma vilken du väljer framför den andra.

Unity och Unreal är två av de bästa spelmotorerna i hela branschen. Men som nybörjare är det inte lätt att välja mellan de två.

Och det är uppenbart, med tanke på att man har många människor på båda sidor om stängslet.

Så att utfärda allmänna uttalanden som gynnar någon är inte klokt, och de ytterligare avsnitten anger några faktorer som hjälper dig att inse den bästa spelmotorn för ditt användningsfall.

Låt oss utan vidare besvär gå in på slagfältet.

Om Unreal

Unreal Engine visades för första gången 1988 och har kommit långt och är populär bland branscheliten. Unreal är utvecklat av Epic Games, som är en amerikansk spelutvecklare och utgivare.

Denna spelmotor är baserad på C++, men du kan också distribuera dess visuella skriptverktyg, Blueprints, för att skapa kodfritt. Men att gå utan kod medför vissa begränsningar, typiska för alla spelbyggare utan kod.

Unreal hyllas ofta för den realistiska grafiken och standardverktygen och tillgångarna som den levereras med. Utöver det är det gratis tills ditt spel når $1 miljon i intäkter, varefter en 5% royalty kickar in på överskottsinkomsten.

Ändå finns det anpassade licensalternativ om du vill avstå från royalties helt och hållet.

Det används främst för att skapa i 3D; men du kan också skapa 2D-titlar med Unreal. Men vissa kanske hävdar att det finns ett bättre (nuvarande) alternativ.

Om Unity

Startade 2005 som en spelmotor speciellt byggd för macOS X, Unity har utökat sig till andra plattformar.

Unity Technologies är moderbolaget bakom denna spelmotor. Detta startades i Danmark som Over The Edge Entertainment (OTEE) runt 2004 och byttes senare till sitt nuvarande huvudkontor i San Francisco, USA.

Unity låter dig koda i C# och har inbyggda verktyg som hjälper dig att bygga spel visuellt. Anmärkningsvärt är att Unity har vunnit denna bedrift genom att integrera ett tredjepartsverktyg, Bolt, för att förbli attraktivt för icke-programmerande spelutvecklare.

När du kommer till prenumerationer kan du börja gratis med en begränsad version och migrera till de betalda planerna för att låsa upp mer godhet. Spel gjorda med Unity är royaltyfria, vilket gör det lockande om man är villig att betala för prenumerationerna i förväg.

Unity kan hjälpa dig att skapa i 2D och 3D. Men från och med nu uppfattas dess superkrafter gynna 2D-spelutveckling, särskilt för mobila plattformar.

Overkligt vs Unity

Efter den korta introduktionen är det dags att väga dessa två på några avgörande aspekter. Specifikt är den här uppgörelsen från ett nybörjarperspektiv utan bakgrund i spelutveckling.

#1. Enkel användning

Unreal Engine packar de flesta verktyg direkt ur lådan, medan Unity kommer som en minimal installation med plugins för att integrera efter behov.

I det här fallet har det förekommit fall där nybörjare var mer bekväma med Unreal eftersom det begränsar den initiala fram och tillbaka. Å andra sidan var några förvirrade på grund av de många verktyg de hade tillgång till och älskade Unitys minimalistiska inställning.

Dessutom tror många att C++ (Unreal) är komplicerat jämfört med C# (Unity). C++ anses dock vara det bästa programmeringsspråket för spelutveckling, även ofta använt utanför Unreal. Att smutsa ner händerna med C++ kan därför öppna fler dörrar (läs jobb) än att vara en C#-expert.

Dessutom anser utvecklare Blueprints (Unreal) som mycket överlägsen Bolt (Unity). Således är valet klart i Unreal om visuellt skript är allt du bryr dig om.

En annan gör-eller-bryt-pekare kan vara antalet tutorials och guider på någon av dessa spelmotorer. Unity har betydligt större marknadsandelar (mer än fyra gånger), vilket resulterar i en stor community och ett gigantiskt bibliotek med hjälpstudier.

Slutligen har det här avsnittet ingen tydlig vinnare och är rent subjektivt till dina preferenser och ambitioner.

#2. Mått och grafik

Unity är en klar vinnare om 2D-spel är din styrka. Det finns många mallar till att börja med, och du skulle ha det mycket enklare med Unity.

3D är dock en svår domän att kröna mästaren direkt. Båda är 3D-kapabla, och det finns knappast något du inte kan göra i Unity som du kan göra i Unreal, och vice versa.

Dessutom beror detta också på om ditt nästa spel kommer att vara ett äventyr i öppen värld eller inomhus. Spel i öppen värld är bättre omhändertagna av Unreals möjligheter, som realtidsbelysning, medan interiörinställningar kan göras vackert med båda.

Detta för oss till … Grafik!

Båda kan användas för att designa spel med fantastiskt utseende. Du kan ace anime-miljöer i vilken som helst; dock är fotorealism en domän där Unreal har övertaget.

Medan Unity kommer ikapp snabbt, är uppmärksamheten på detaljer som erbjuds av Unreal Engine oöverträffad. Och det är den främsta anledningen till att det är den nuvarande favoriten för Triple-A-spelindustrin och de bästa Hollywood-studiorna.

Detta bör dock inte påverka dig som en indiespelsutvecklare eftersom spel på Triple-A-nivå inte är något du kommer att göra solo med en liten budget.

Så i slutändan är Unity bättre lämpad för 2D-spel, och Unreal är bäst för 3D-genrer i öppen värld som behöver vackra och verkliga effekter.

#3. Asset Store

De flesta indieutvecklare använder tillgångsmarknaden för snabbspårande spelutveckling. Unity och Unreal har båda sin marknadsplats för att hjälpa dig med detta.

Men på grund av den avsevärt stora användarbasen, presenterar Unity stor variation, vilket visar sig i den totala tillgångsvolymen.

När detta skrivs har Unreal Engine-marknadsplatsen 29 200 artiklar, medan Unity slår detta med en mil med sina 81 990 tillgångar. Nu kanske detta inte har något att göra med kvaliteten eftersom det beror på det specifika tillgångspaketet; oavsett, siffrorna talar för sig själva.

Dessutom, som nybörjare, kanske du inte vill spendera på betalda tillgångar med ordet ”gratis” som fångar ditt öga ganska ofta. I ett sådant fall där budget spelar en betydande roll har Unity 7810 gratis tillgångar jämfört med 1100 Unreal Engine.

Följaktligen har Unity store en anmärkningsvärd fördel gentemot Unreal för nybörjare med en stram budget.

Men det som gör marknadskampen intressant är att Unreal tillhandahåller några betalda tillgångar gratis varje månad. Dessa är i allmänhet högkvalitativa förpackningar som betalas för efter en viss period. Så detta ger dig tillgång till premiummaterial utan att ens betala för dem.

Det enda man behöver göra är att kolla Unreal Marketplace en gång i månaden.

Slutligen vinner Unity med den stora volymen, men Unreal har en liten fördel genom att förse dig med exklusivt innehåll gratis.

#4. Andra nyckelfaktorer

Unreal är öppen källkod, medan Unity inte är det. Även om detta inte är det avgörande elementet för de flesta, kan du ta Unreals källkod och modifiera den för ditt användningsfall.

Detta är något du bör seriöst överväga om du startar din spelutvecklingsstudio.

En annan sak att komma ihåg är Epic Games (Unreals förälder) är i den seriösa spelutvecklingsbranschen med några Triple-A-titlar som Fortnite redan i sitt namn.

Så Unreal anses ofta vara spelmotorn av utvecklarna för utvecklarna.

Tvärtom, Unity Technologies har byggt ett fåtal utbildningsprojekt, men inget konkurrerar med vad Epic Games har åstadkommit med sin spelmotor.

Slutligen kan Unity köras på en jämförelsevis svag dator, medan Unreal behöver kraftfull datoranvändning till ditt förfogande. Så kontrollera om du uppfyller systemkraven innan du väljer en.

Vilken ska du använda?

Tyvärr finns det inget tydligt svar. Båda är kraftfulla och kan hjälpa dig att ge liv till din fantasi.

Som sagt, Unity kan köras på en low-end PC, har en stor community och borde vara det idealiska valet för utvecklare som riktar in sig på mobila plattformar, särskilt i 2D.

Unreal är för människor som strävar efter att vara en del av stora spelstudior eller uteslutande siktar på 3D. Och även om Unity kan göra 3D, kommer Unreal att tjäna dig bättre och snabbare.

Det finns dock tillfällen där folk lärde sig båda eller började med en, för att sedan byta till rivalerna. Så välj antingen baserat på dina nuvarande krav och byt om det behövs.

Vanliga frågor

Vilken är bäst för nybörjare?

Unitys enorma gemenskap gör det enkelt för nybörjare. Det skulle hjälpa dig att få svar på dina specifika frågor, och YouTube-handledningarna kommer säkert att ge dig ett välbehövligt försprång.
Unreal Engines visuella skriptverktyg är dock överlägset Unitys, vilket gör att icke-kodarna går med det förra valet.

Vad är svårare att lära sig?

Unreal är baserat på C++, vilket är mer komplicerat än C# (Unity). Så prova Unity om du ska distribuera kod för största möjliga flexibilitet och inte har blivit utsatt för programmeringen ännu.
För icke-kodande människor som är inställda på visuellt skript, ger Unreal mer kraft.

Hur mycket kostar det att göra ett spel?

Det är samma sak som att fråga hur mycket en bil kostar. Det beror på! Baserat på nivån på bildkonst, ljud, användargränssnitt, marknadsföring, teamstorlek, licensiering etc. kan det ta allt från några tusen dollar till hundratals miljoner.

Ska jag lära mig C# eller C++ för spelutveckling?

C# är lätt att lära sig, medan C++ är något mer komplext. C++ är dock det mest använda programmeringsspråket för spelutveckling och kan erbjuda fler jobbmöjligheter för sina användare.

PS: Jag vill inte lägga till den eventuella obeslutsamheten, men det finns några fler spelbyggarverktyg du kan kolla in. Och även om du kanske redan har spelat Made with Unity-spel eftersom mer än 70 % av mobilspelen använder dem, kolla in några titlar som utnyttjar kraften i Unreal Engine 5.