Alla vet hur viktiga grafikkort är, särskilt för spelentusiaster. Ibland behöver vi också ansluta externa grafikkort för att få bättre bildkvalitet på våra enheter. I sådana situationer är det viktigt att förstå de olika typerna av anslutningar för grafikkort. Denna text kommer att utforska olika skärmtyper, videoportar och grafikkort, och vi kommer att gå djupt in på porttyper för datorskärmar, olika datorskärmskablar och allt som har med videoskärmar att göra. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att ha lärt dig om in- och utgående videoströmmar, kabelstiftstyper, grafikkort och de olika varianterna av videoskärmar. Denna information kan vara en bra guide för spelare som vill optimera sin spelprestanda och göra spelupplevelsen bättre.
Förklaring av grafikkortsanslutningstyper
Här kommer vi att gå igenom de olika typerna av anslutningar för grafikkort och datorskärmskablar i detalj.
Vad är ett grafikkort?
För att förstå de andra koncepten som kommer att behandlas senare i den här texten är det viktigt att först veta vad ett grafikkort är. Ett grafikkort är en komponent som räknar ut och kontrollerar hur en bild visas på en skärm. Det bidrar till förbättrad skärmkvalitet. Denna hårdvara ansvarar för grafikbearbetning och ansluts till moderkortet i en dator. Moderna grafikkort har ett flertal portar för att koppla in externa enheter som TV-apparater eller skärmar för att visa bättre video och ljud. Vi ska nu lära oss om olika grafikkortskontakter och vad de används till. Här är en sammanställning av de vanligaste anslutningstyperna för video.
Obs: Ett kraftfullt grafikkort kan belasta enhetens strömförsörjning ganska mycket, så det är något du bör vara medveten om.
Typer av grafikkortsanslutningar
Nedan följer en lista över de olika typerna av grafikkortsanslutningar.
1. PCI Express x16-kontakt
Detta är det vanligaste gränssnittet för moderkort som används i datorer. Tidigare moderkort hade ISA-platser, som användes för att ansluta allt till datorn, inte bara grafikkort. Men i takt med att datorutvecklingen gick framåt visade sig ISA-platserna inte vara tillräckligt snabba för datorgrafik. År 2004 introducerades PCIe, som står för Peripheral Component Interconnect Express, och som var en snabbare variant av vanliga PCI. Dessa PCIe-platser kommer i olika storlekar, som till exempel PCIe x1- eller PCIe x16-platser.
PCI Express överför data till och från platser i något som kallas ”lanes”. Du kan tänka dig data som en ström av människor eller föremål. Om en ”lane” med data flödar till en PCIe-kortplats, så är det en PCIe x1-kontakt. Om man vill föra över mer data till kortet kan man inte öka kortets hastighet utan istället lägga till fler ”lanes”. Om vi ökar antalet ”lanes” med 4 får vi PCIe x4. I det här fallet får vi 4 gånger mer ”lanes” för data att resa i, och därmed också 4 gånger högre dataöverföringshastighet. Om vi ökar antalet ”lanes” med en faktor 16 får vi PCIe x16-kontakter, som är den mest moderna typen av grafikkortskontakter. Några kännetecken för PCI Express x16-kontakter är:
- De tillför 75 W ström till grafikkortet.
- Data flödar i ”lanes”.
- De är tillräckliga för grafikkort i mellanklassen.
- De räcker för grafikkort i högre mellanklassen och i toppskiktet. Dessa grafikkort behöver dock en extern anslutning, för vilken vi använder 6-poliga och 8-poliga kontakter.
Kontakterna som nämns nedan ansluts till specifika komponenter i en dator, som till exempel grafikkort. I takt med teknikutvecklingen behöver vi mer kraftfulla kontakter för att förse processorerna med mer ström. Det var då som 8-stiftskontakten introducerades. 6- och 8-stifts PCIe-strömkontakter används också för att förse avancerade PCI-Express-grafikkort med extra ström för att de ska kunna fungera. Dessa kontakter kopplas inte till moderkortet utan ansluts direkt till grafikkortet, och beroende på vilket grafikkort det är så använder man antingen 6- eller 8-stiftskontakter, eller båda samtidigt.
2. 6-stiftskontakter
Dessa kontakter kan användas för att tillföra ytterligare 75 watt energi till vår grafiska bearbetningsenhet. En PCIe x16-kontakt används också för att leverera 75 Watt energi, och genom att lägga till en 6-stiftskontakt får vi ytterligare 75 Watt energi, vilket innebär en total strömförbrukning på 150 Watt. Om dina grafikkort förbrukar mer än 75 watt energi så kommer de att ha en 6-stifts PCI Express-kontakt. Grafikkort i mellanklassen brukar använda 6-stiftskontakter.
3. 8-stiftskontakter
Som namnet antyder är det en 8-stiftskontakt som ansluts till moderkortet och som ger mer ström till de nyare och mer energikrävande CPU:erna. Dessa stift används för att tillföra 150 watt energi till ditt grafikkort. Genom att använda en 8-stiftskontakt kan ett grafikkort få totalt 225 watt energi, varav 75 W från PCIe x16 och 150 W från 8-stiftskontakten. De flesta moderna och avancerade grafikkort levereras med en 8-stiftskontakt. Vissa extremt energikrävande grafikkort kan ha en 6-stiftskontakt och en 8-stiftskontakt, eller två 8-stiftskontakter.
4. 12-stiftskontakt
När NVIDIA skapade sitt mest kraftfulla grafikkort behövde det mycket extra ström. Det var då som 12-stiftskontakten introducerades. Den är ungefär lika stor men ger mer ström än en 8-stiftskontakt.
Olika datorskärmskablar
Det är viktigt att förstå olika datorskärmskablar eftersom de är avgörande för att koppla en skärm till processorn. Dessa kablar behövs också för att ansluta TV-apparater och videospelare. Nedan följer en lista som hjälper dig att förstå de olika typerna av datorskärmskablar och de vanligaste anslutningstyperna för video.
1. DVI-kabel
Bild av Andreas Lischka från Pixabay
DVI står för Digital Video Interface. Vanligtvis är grafikkort av enklare modell utrustade med DVI. Den stöder en maximal upplösning på 1920 × 1080 pixlar, men dyrare grafikkort stöder också en upplösning på 2560 × 1600 pixlar. Här är några kännetecken för DVI-kablar:
- De används för att överföra videosignaler i digitalt format.
- De används för LCD-skärmar.
- De arbetar med en mycket hög signal.
- De kan skicka både analoga och digitala signaler.
2. HDMI-kabel
Bild av Michi från Pixabay
HDMI står för High Definition Multimedia Interface. De flesta moderna hushållsapparater som LCD-TV, projektorer och Blu-ray-spelare är utrustade med en HDMI-port. Alla moderna bärbara datorer och stationära datorer har en HDMI-port, vilket gör att du kan ansluta dem till hemmabiosystem eller LCD-TV-apparater. Även här skickas signalen i digitalt format. Några kännetecken för HDMI-kablar är:
- De stöder ljudöverföring tillsammans med videoöverföring. Du behöver alltså inte använda en separat högtalare.
- De stöder hög upplösning.
- De har långa kablar som kan vara upp till 30 meter.
- De stöds av många olika enheter.
3. USB-kabel
Bild av OpenClipart-Vectors från Pixabay
USB står för Universal Serial Bus. De används främst för att ansluta våra datorer till andra enheter för att dela filer och överföra data. Här är några kännetecken för USB-kablar:
- De är inte dyra.
- De är enkla att använda.
- De finns i olika storlekar och kontakttyper.
- Deras kablar är relativt korta.
4. VGA-kabel
Bild av Richard Revel från Pixabay
VGA står för Video Graphics Array. Den överför endast videosignaler, inte ljud. Den skapades av IBM och är ganska gammal. Den kan bara användas när det inte finns några andra alternativ. Den har ett blått, trapetsformat gränssnitt och skickar analoga signaler. Men när platta LCD-TV-apparater började dyka upp behövdes högre upplösning, och VGA började sakta men säkert bli överflödigt. Även om de används sällan idag, finns VGA-portar fortfarande på olika enheter som TV-apparater, projektorer, skärmar osv.
***
Vi hoppas att den här texten har gjort att du förstår de olika anslutningstyperna för grafikkort. Denna information kan vara särskilt användbar om du är en spelare. Att förstå dessa datorskärmskablar kan vara till hjälp om du vill förbättra din videokvalitet eller den övergripande upplevelsen av ditt grafikkort. Om du har några egna synpunkter eller vill dela med dig av dina tankar om den här texten, får du gärna skriva en kommentar nedan.