Tangentbord skriver siffror istället för bokstäver (Windows 10)

Ett tangentbord är en grundläggande kringutrustning som du behöver med en stationär dator. Den enda inställningen för ett fysiskt tangentbord är en pekskärm och ett operativsystem som medföljer eller kan stödja ett tangentbord på skärmen. En dator kan användas utan mus men den kan inte användas utan tangentbord.

Problem med ett tangentbord är normalt hårdvarurelaterade eftersom det inte är mycket som kan gå fel med ett tangentbord på mjukvarunivå. Om du har tappat tangentbordet och en av tangenterna har hoppat ut, kan det hända att tangenten inte trycker lika smidigt efter att du satt in den igen. Om du inte har rengjort tangentbordet på ett tag, eller om du har spillt något på det, det kan ge dig problem igen.

När jag skriver siffror får jag bokstäver

Tangentbord finns i olika former och storlekar, men en anmärkningsvärd storleksskillnad som du hittar är när ett tangentbord har en dedikerad numerisk knappsats, och när den inte har det. I avsaknad av en numerisk tangentbord finns det vissa tangenter på tangentbordet som fungerar som numeriska tangenter. Förutom detta ena scenario kan nycklar mappas till andra nycklar med appar eller med skript. Endera av dessa kan få ditt tangentbord att skriva siffror istället för bokstäver. Prova korrigeringarna nedan.

Tangentbordet skriver siffror istället för bokstäver

Prova korrigeringarna nedan.

1. Stäng av Num lock

Ett tangentbord som inte har en dedikerad nummerplatta kommer att använda vissa bokstavstangenter för att ange siffror. Dessa nycklar aktiveras genom att slå på num lock.

Leta efter num lock-tangenten på ditt tangentbord.
Stäng av num lock-nyckeln genom att trycka på den (tangenten växlar num lock-tillstånd).
Prova att trycka på tangenterna på tangentbordet så kommer de inte längre att ange siffror.

Obs: Om du har problem med att hålla reda på om num lock är på eller inte kan du installera en app som lägger till en varning på skärmen för när den slås på eller av eller så kan du aktivera ljudvarningar i Windows 10.

2. Inaktivera num lock helt

På vissa tangentbord kan num lock inaktiveras helt (du kan fortfarande slå på det när du behöver). Om du inaktiverar växlingen förhindrar du att tangentbordet matar in siffror om du inte vill.

Leta upp tangenterna Fn och F11 på tangentbordet.
Tryck på Fn+F11-tangenterna för att stänga av num lock-funktionen.
Num Lock kommer inte längre att slå på eller av siffror och kommer att finnas i läget Av.

Obs! Andra tangentbordskombinationer att prova om Fn+F11 inte gör jobbet är Fn+Num Lock eller Fn+Skift+Num Lock.

3. Stäng av skript och ommappningsverktyg

Om du kör skript som mappar om tangentbordstangenter, oavsett vilka nycklar som är ommappade, avsluta dem alla. Det är möjligt att skriptet inte har skrivits korrekt och det är ansvarigt för felaktig inmatning från tangentbordet.

Om du har verktyg för ommappning av tangentbord som körs på ditt system, avsluta dem också. Det spelar ingen roll vilken typ av nycklar de mappar om. De kan störa tangentbordets inmatning.

4. Skriva i felsäkert läge

Om allt annat misslyckas och du inte kan ta reda på varför tangentbordet skriver siffror istället för bokstäver, kör Windows 10 i säkert läge. Detta gör att du kan avgöra om problemet är en app eller inte.

Öppna Start-menyn.
Klicka på strömknappen.
Håll ned Skift-tangenten och klicka på Starta om.
På startskärmen, gå till Felsökning>Avancerade alternativ>Startinställningar
Klicka på knappen Starta om.
Välj alternativet för Säkert läge.
När du har startat upp till säkert läge, testa tangentbordet.
Om knapparna inte längre anger siffror har du ett app- eller skriptproblem.

5. Hitta problematiska appar

Om en app fångar tangentbordsinmatning och du inte kan ta reda på vilken det är, följ dessa steg.

Högerklicka på aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren från snabbmenyn.
Gå till fliken Startup.
Välj varje objekt, en i taget, och klicka på inaktivera-knappen.
Starta om systemet.
Öppna Anteckningar (inga andra appar ska köras på ditt system).
Testa tangentbordet. Om det fungerar bra är en av dina startappar ansvarig.
Aktivera/kör apparna igen, en efter en, och testa tangentbordsinmatning efter att varje app har körts för att avgöra vilken som orsakar problem.

6. App-specifika inmatningsproblem

Om ditt tangentbord fungerar bra men anger siffror istället för bokstäver i en viss app, är det högst troligt att problemet har att göra med appens egna inställningar. Om du till exempel har en VoIP-app installerad på ditt system kanske den inte känner igen alfabetisk inmatning. Utforska appens inställningar och kontrollera hur och om den stöder alfabetisk inmatning. Om inte, finns det inget du kan göra förutom att använda en annan app.

Slutsats

Tangentbord är enkel hårdvara och de fungerar i allmänhet inte. Hårdvaruskada på ett tangentbord kommer att förhindra tangentbordsinmatning men det kommer inte att ändra vilket tecken som matas in vid en tangenttryckning. Ovanstående korrigeringar hjälper dig att begränsa problemet och snabbt lösa det.