Surface Neo vi alltid velat ha

Viktiga takeaways

  • ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​erbjuder en unik design med dubbla skärmar för förbättrad multitasking.
  • Enheten blandar sömlöst en traditionell bärbar dator med en andra skärm, vilket fördubblar skärmens fastigheter.
  • Den innovativa bärbara designen ger mångsidiga portalternativ, utmärkta skärmar och en bekväm skrivupplevelse.

I en värld där den bärbara formfaktorn ofta verkar stillastående är ASUS Zenbook DUO:s design ganska bisarr. ASUS är inte främmande för att släppa flera icke-traditionella formfaktorer genom åren, särskilt när det kommer till vad de kan göra med fler skärmar, men den här är annorlunda. Zenbook DUO är på många sätt vad Microsofts outgivna Surface Neo kunde ha varit, och det bevisar att en bärbar dator med dubbla skärmar inte bara är en gimmick, utan en genuint uppfriskande bild av vad bärbar datordesign kan vara.

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406

En uppfriskande inblick i formfaktorn för bärbar dator

ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​utmärker sig med sin unika design med dubbla skärmar, som erbjuder en uppfriskande inblick i bärbar dators formfaktorer. Enheten blandar sömlöst en traditionell bärbar dator med en andra skärm, vilket fördubblar skärmens egenskaper och förbättrar multitasking-kapaciteten. Utan några omedelbara kompromisser bortsett från kanske batteritid och prestanda, innehåller Zenbook DUO nästan perfekt en dubbelskärm i en bärbar dator som inte suger.

Operativsystem Windows 10

CPU upp till en Intel Core 9-185H

GPU Intel Arc Graphics

RAM Upp till 32 GB LDDR5

Lagring Upp till 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

Batteri 75Wh

Skärm (storlek, upplösning) Dubbel 14-tums 3K (2880 x 1800) 120Hz 16:10 bildförhållande OLED-pekskärm 0,2 ms svarstid, 120 Hz uppdateringsfrekvens 500-nits toppljusstyrka,

Kamera FHD

Högtalare Harmon Kardon

Portar 2 x Thunderbolt 4 USB-C (upp till 40 Gbps, PD, DP stöds), 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 x fullstorlek HDMI 2.1, 1 x ljudkombinationsjack

Mått 31,3 x 21,7 x 1,99 cm (med tangentbord)

Vikt Ca. 1,65 kg (med tangentbord)

Fördelar

  • Utmärkta skärmar
  • Användbart avtagbart tangentbord och styrplatta
  • Mångsidigt portval

Nackdelar

  • Batteritiden kan bli lidande med läget för dubbla skärmar
  • Prestandan kan hämmas av formfaktorn med dubbla skärmar

Att bryta designen för bärbar dator

Zenbook DUO:s mest slående bild är dess dubbelskärmskonfiguration, men när du först öppnar enheten möts du av vad som till synes är en mycket normal bärbar datorinstallation med en enda 14-tumsskärm och ett tangentbord och styrplatta i full storlek . Men när du tar bort tangentbordet och stöttar upp stödet vid basen av den bärbara datorn, kommer du att se den andra identiska skärmen under. Denna design fördubblar effektivt din skärmfastighet och låter dig referera till en skärm medan du arbetar på en annan.

Zarif Ali / MakeUseOf

Visuellt är denna design med dubbla skärmar en upprepning av den tidigare Zenbook DUO, som hade en mindre skärm på den bärbara datorns övre däck och tryckte tangentbordet nära botten med styrplattan obekvämt placerad åt sidan. ASUS hade också Zenbook Fold, en kontinuerlig vikbar skärm som sträckte sig över hela bärbara datorns kropp och hade ett löstagbart tangentbord och mus. Med denna nya Zenbook DUO får du en mellanväg mellan de två, och den här designen är utan tvekan bättre än de två som kom före den.

För det första bidrar inkluderandet av ett löstagbart tangentbord i full storlek och ett inbyggt stativ till den bärbara datorns ergonomiska komfort, särskilt eftersom du kan använda tangentbordet och styrplattan som du skulle göra en vanlig bärbar dator jämfört med den tidigare Zenbook DUO. Dessutom betyder den nya Zenbook DUO:s två separata paneler täckta av glas att den inte har några ytterligare vikbara element, vilket innebär att du får en utan tvekan mer pålitlig och hållbar bärbar dator jämfört med Zenbook Fold.

Zarif Ali / MakeUseOf

Stativet är förmodligen min favoritaspekt av denna design, och det är på grund av vad det betyder för ergonomin. Att ta bort tangentbordet och stödja den bärbara datorn där huvudskärmen är i ögonhöjd är en spelförändring; under långa arbetspass bakom skärmen kommer du att känna dig mindre ansträngd med tiden, och det är bara en mycket subtil sak som säkerställer en bekvämare datorupplevelse.

Rent praktiskt kanske du undrar om det finns några omedelbara nackdelar med att ha denna formfaktor, särskilt när det gäller att resa med den, men ärligt talat finns det inte mycket att oroa sig för. Den bärbara datorn är något tjockare jämfört med andra, kommer in på 1,46 cm utan tangentbordet och cirka 2 cm med tangentbordet, men viktmässigt väger Zenbook DUO cirka 1,65 kg, vilket är i paritet med andra enheter inom sin kategori.

Displayer: Två är bättre än en

Zenbook DUO går vidare till showens stjärna och har dubbla ASUS Lumina OLED-skärmar, certifierade med Dolby Vision och Pantone Validated, och erbjuder en 100 % DCI-P3-färgskala av biokvalitet. Båda skärmarna har en upplösning på 2880 x 1800 och en uppdateringsfrekvens på 120Hz, vilket säkerställer skarpa bilder och jämna rörelser. Dessa skärmar ger inte bara levande färger utan kommer också med VESA DisplayHDR True Black 500-certifiering, vilket gör dem utmärkta för innehållskonsumtion.

Zarif Ali / MakeUseOf

Att välja identiska paneler för båda bildskärmarna är en av de bästa fördelarna med denna bärbara dator; Det finns ingen skillnad i kvalitet, så du kan behandla båda bildskärmarna lika om du litar på dem för färgnoggrannhet. Så vad exakt kan du göra med den här dubbelskärmsinställningen? Svaret på den frågan är bokstavligen vad du vill; När du tar bort tangentbordet sätter den bärbara datorn automatiskt på den sekundära skärmen, och Windows behandlar den som en sekundär skärm, så att du kan utöka den, duplicera den eller bara stänga av den om du bara vill använda huvudskärmen med stödet .

Du kan också orientera enheten på sidan för att ha dubbla vertikala skärmar bredvid varandra, men jag valde att använda stödet för bättre stabilitet.

Jag använde främst den sekundära skärmen som min huvudsakliga arbetsskärm, med den övre skärmen som referens. För kodning var det praktiskt att ha en YouTube-video, webbsida eller Python-konsol på huvudskärmen medan Pycharm med all min kod var längst ner. Samma praktiska funktion gäller för att ha ett Word-dokument längst ned med en webbsida eller referens på den övre displayen för att göra anteckningar. För videoredigering skulle det vara riktigt bra att ha din tidslinje på den nedre skärmen med en fullständig förhandsvisning på den övre skärmen.

Zarif Ali / MakeUseOf

Det jag älskar med den här formfaktorn är att den inte nödvändigtvis tillför något nytt till datorn; du kan göra allt som den här dubbelskärmen kan göra genom att bara koppla in en bärbar dator till en extern bildskärm eller ha en dubbelskärmsinställning för din stationära PC. Men eftersom det är inbyggt är portabilitetsaspekten i den här installationen stor. ASUS har inkluderat ett par funktioner för att dra fördel av den dubbla skärmen, som delningsalternativet där du kan vända en av bildskärmarna så att personen mittemot dig kan se vad du ser. Jag har dock inte använt det mycket, och det hade varit bättre att se den implementeringen om den bärbara datorn kunde artikulera förbi 180 grader till ett tältläge.

Sammantaget är Zenbook DUO:s skärmkvalitet, praktiska och mångsidighet i en bärbar formfaktor oöverträffad av konkurrenterna.

Portar, tangentbord, styrplatta: Sticking to The Roots

Zenbook DUO snålar inte med anslutningsalternativ. Den har två Thunderbolt 4-portar, en standard HDMI 2.1, en USB 3.2 Gen 1 Type-A-port och ett kombinerat ljuduttag; det betyder att du får en anständig balans mellan både modern och äldre kringutrustning.

Zarif Ali / MakeUseOf

När det gäller tangentbords- och styrplattans upplevelse var det här ett område som jag var orolig för att kanske skulle ha blivit skrapad för att införliva denna design med dubbla skärmar, men tack och lov är det en fantastisk skrivupplevelse. Zenbook DUO är utrustad med ett löstagbart ASUS ErgoSense-tangentbord i full storlek som erbjuder en skrivupplevelse som alla andra ASUS-bärbara datorer. Med 1,4 mm tangentväg och bakgrundsbelysning känns tangentbordet samma som alla andra Zenbooks. Jämfört med konkurrerande bärbara datorer som Apples MacBooks eller Microsofts Surfaces kan tangenterna kännas mindre taktila. Men det är generellt sett en fantastisk skrivupplevelse.

Zarif Ali / MakeUseOf

Nytt för tangentbordslayouten är införandet av Windows Copilot-tangenten, så att du kan anropa Windows inbyggda Copilot på varje skärm, även om jag inte fann mig själv att sträcka mig efter den så ofta, om alls. Till tangentbordet hör pekplattan, och den här känns igen identisk med vilken annan styrplatta som helst i ASUS bärbara portfölj, vilket vill säga fantastiskt. Jämfört med den trånga layouten och obekväma positionen hos den tidigare Zenbook DUO-styrplattan, känns den här mycket bättre ergonomiskt.

Zarif Ali / MakeUseOf

Denna löstagbara enhet ansluts till den bärbara datorn via pogo-stift och magneter, och när den är ansluten till den bärbara datorn känns enheten väldigt traditionell att använda i ditt knä som vilken annan bärbar dator som helst, och när du vill koppla loss den är den beroende av Bluetooth för att automatiskt para ihop med den bärbara datorn. Du kanske märker en viss fördröjning när det gäller styrplatta och tangentbordsinmatning när du börjar använda den bärbara datorn direkt efter att du har tagit bort den. Fortfarande, i allmänt bruk, är latensen mycket låg och omärkbar.

Hårdvaruprestanda: Kraft möter effektivitet

Utrustad med upp till en Intel Core Ultra 9-185H-processor, upp till 32 GB inbyggt LPDDR5-minne och en 2 TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD, är Zenbook DUO ett riktigt kraftpaket. Inkluderandet av Intel Meteor Lake-processorer med NPU säkerställer AI-beräkningar med låg latens, men den främsta omedelbara fördelen du kommer att märka är chipets effektivitet, som för en bärbar dator som driver dubbla 3K 120Hz-paneler är ganska viktig.

Vår enhet är en förstklassig konfiguration med Core Ultra 9-185H och 32 GB RAM, och den presterar ganska bra, även om det kan finnas vissa begränsande faktorer för att driva två högupplösta skärmar med hög uppdateringsfrekvens.

Zarif Ali / MakeUseOf

På Geekbench 6 fick den bärbara datorn 2 294 poäng på single-core och 10 231 på multicore, och på PCMark10 fick den bärbara datorn ett genomsnitt på 6 296, med individuella poäng för Essentials 10 127, produktivitetspoäng 8 424 och Digital Content Creation fick 7,9400.

För Geekbench fick Zenbook DUO överraskande något mindre poäng på multi-core jämfört med Ultra 7-155H Zenbook 14 OLED, som fick 11 121 poäng. Jag misstänker att detta något lägre betyg, åtminstone för vårt test, beror på att den här enheten stryper mer jämfört med vanliga bärbara datorer eftersom den, förutom att hålla chipsetet kallt, också måste ta hänsyn till den andra skärmen.

Som sagt, i dagligt bruk är prestanda för Zenbook DUO ganska bra. Min användning inkluderade webbsurfning, mediekonsumtion med YouTube och Netflix, kodning i PyCharm och redigering av foton i Adobe Photoshop och Lightroom, och den bärbara datorn hanterade dessa aktiviteter smidigt, med minimal stamning eller fördröjning.

Zarif Ali / MakeUseOf

Det är dock värt att notera att den bärbara datorn fortfarande kan drabbas av hörbart fläktljud, även under webbsurfning. Men tack vare stödet kan du lindra en del av den termiska belastningen på chassit.

En annan fördel med den här formfaktorn är att du inte känner den typiska värmen under däcket under tunga arbetsbelastningar, för när du tar bort tangentbordet överförs ingen av värmen, vilket är väldigt skönt.

Batteritid: Inte helt hela dagen

Zenbook DUO är utrustad med ett 75-watt-timmars batteri och stöder snabbladdning och laddar upp till 50 % på bara 30 minuter. Den bärbara datorn är klassad för cirka 10 timmars batteritid, men beroende på din användning, särskilt med den sekundära skärmen, är det mer sannolikt att du får en hel del mindre än så.

Zarif Ali / MakeUseOf

När jag använde en vanlig dag med webbsurfning, innehållsströmning, kodning och fotoredigering, med båda skärmarna, fick jag cirka sex till sju timmar innan jag behövde koppla in, vilket är ganska mindre jämfört med andra ASUS bärbara datorer som Zenbook 14 OLED, som tog cirka nio till 10 timmar.

Utan den sekundära skärmen borde du kunna förlänga batteritiden till en eller två timmar till, men om du vill få full nytta av att ha den här typen av bärbar dator och du planerar att använda den utanför huset, kommer du att vill troligen bära med dig laddningsstenen.

Ska du köpa ASUS Zenbook Duo?

ASUS Zenbook DUO bevisar att den bärbara datorns formfaktor är långt ifrån en återvändsgränd för designinnovation.

Om du är på marknaden efter en bärbar dator som bryter formen och erbjuder en genuint innovativ dubbelskärmsupplevelse, är ASUS Zenbook DUO ett övertygande val. Dess unika design, kraftfulla hårdvara och långa batteritid gör den till ett utmärkt alternativ för multitaskers, innehållsskapare och alla som vill förbättra sin produktivitet.

ASUS Zenbook DUO (2024) UX8406

En uppfriskande inblick i formfaktorn för bärbar dator

ASUS Zenbook DUO UX8406 ​​utmärker sig med sin unika design med dubbla skärmar, som erbjuder en uppfriskande inblick i bärbar dators formfaktorer. Enheten blandar sömlöst en traditionell bärbar dator med en andra skärm, vilket fördubblar skärmens egenskaper och förbättrar multitasking-kapaciteten. Utan några omedelbara kompromisser bortsett från kanske batteritid och prestanda, innehåller Zenbook DUO nästan perfekt en dubbelskärm i en bärbar dator som inte suger.