Spionerar ditt antivirus verkligen på dig?

By rik

Enligt en gemensam granskning från PCMag och Moderkort, har det framkommit att Avast samlar in sina användares webbhistorik och säljer denna data vidare till tredje parter. Detta är ytterligare ett exempel på hur kostnadsfria antivirusprogram kan generera intäkter. Denna intäktsgenerering är nödvändig då dessa program behöver finansiering på något sätt.

Uppdatering: Den 30 januari 2020 meddelade Avast att de kommer att stänga ner sitt dotterbolag Jumpshot. Detta företag specialiserade sig på att sälja användarnas webbläsarhistorik till marknadsföringsföretag. Detta beslut togs mitt i den pågående kontroversen kring datainsamling och försäljning.

Avasts insamling och försäljning av din webbhistorik

Använder du Avasts antivirusprogram? Som standard samlar Avast in din webbläsaraktivitet och gör den tillgänglig för marknadsförare via sitt dotterbolag, Jumpshot. Företag som betalar Avast får tillgång till detaljerad ”klickströmsdata”, som ger dem insikt i vad Avast-användare gör online. Michael Kan beskriver detta på PCMag med följande ord:

Den data som samlas in är så specifik att kunder kan observera varje klick användare gör under sina surfsessioner, inklusive tidpunkten ner till millisekunden. Trots att informationen inte kopplas direkt till namn, e-postadresser eller IP-adresser, tilldelas varje användarhistorik en unik identifierare, ett enhets-ID, som kvarstår tills användaren avinstallerar Avasts antivirusprodukt.

Avast hävdar att denna data är ”anonymiserad”, men både PCMag och Motherboard har lyckats länka den till enskilda individer. Genom att till exempel veta vilken Amazon-användare som köpte en viss produkt vid en specifik tidpunkt, kan man identifiera den ”anonymiserade” individen och sedan granska deras webbhistorik.

Hur Avast samlar in data via sitt skrivbordsantivirus

Om du har Avast installerat med standardinställningarna, säljs din webbhistorik vidare till marknadsförare genom Jumpshot. Denna datainsamling sker inte via Avasts webbläsartillägg, utan genom Avasts antivirusprogram på din dator.

Vid installationen av Avast får du en fråga om du vill dela data. Många som klickade på ”Jag godkänner” var troligen inte medvetna om vad de egentligen samtyckte till.

Om du har Avast installerat kan du öppna applikationen och navigera till Menyn > Inställningar > Allmänt > Sekretess. Här kan du kontrollera vilken data som samlas in och delas, samt inaktivera alternativen för datadelning.

Vi rekommenderar att du avinstallerar Avast helt. Men om du vill behålla det och bara inaktivera datainsamlingen, är detta hur du gör.

Webbläsartillägg – en del av problematiken

Antivirusprogram inkluderar ofta webbläsartillägg som i hemlighet samlar in detaljerad information för marknadsföringssyften. I oktober 2019 dokumenterade Wladimir Palant, skaparen av Adblock Plus, hur flera av Avasts webbläsartillägg samlade in och skickade data om användarnas webbläsarhistorik. Ett webbläsartillägg från AVG agerade på liknande sätt, vilket inte är förvånande då Avast förvärvade AVG för några år sedan.

Google och Mozilla tog bort webbläsartilläggen från Chrome Web Store och Mozilla Addons-sidan tills Avast genomförde vissa justeringar. Tilläggen finns nu åter tillgängliga för nedladdning. Det är dock oklart i vilken utsträckning datainsamlingen begränsats. Avast har dock ökat sin ”transparens” i sin integritetspolicy.

Även om Google och Mozilla kan reglera webbläsartillägg, finns det inget som hindrar företag som Avast från att samla in data via sina datorprogram. Detta kan vara en anledning till att Avast ägnar sig åt omfattande datainsamling via sin datorapplikation.

Vi rekommenderar att du inte installerar antivirusprogrammens webbläsartillägg. Att undvika dessa tillägg löser dock inte alla sekretessproblem.

Gratis antivirus måste finansieras på något vis

Eftersom gratis antivirusprogram behöver generera intäkter på något sätt, är det inte förvånande att företag som Avast har börjat samla in och sälja sina användares data.

Avast har tidigare även haft en ”shopping”-funktion som visade annonser på andra webbsidor under surfning. Även om Avast inte längre gör det, är datainsamlingen ändå inte överraskande.

Som vi konstaterade redan 2015, är gratis antivirusprogram inte helt ”gratis” längre. Många antivirusföretag har börjat ändra användarnas standardsökmotorer, ändra webbläsarens startsida och inkludera extra programvaruerbjudanden i sina installationsprogram. Det är mycket troligt att även många andra antivirusprogram spårar din surfning och eventuellt säljer denna data.

Vilket antivirusprogram spårar inte din surfning?

Det är inte säkert att alla gratis antivirusprogram spårar dig. Vi har inte undersökt alla antivirusprogram på marknaden. En del kan erbjuda en kostnadsfri testperiod som inte samlar in och säljer data, men i syfte att sälja företagets betalda version.

Wladimir Palant, som avslöjade datainsamlingen i Avasts och AVGs webbläsartillägg, meddelade i ett svar på en kommentar att han inte funnit några tecken på att Kasperskys gratis antivirus spionerar på användarna. Det är dock värt att notera att Kaspersky tidigare, redan 2019, injicerade en unik identifierare i webbtrafiken, vilket kunde ha gjort det möjligt att identifiera användare online.

Vi rekommenderar Microsofts Windows Defender, som är inbyggt i Windows 10. Microsofts antivirus har inget annat syfte än att skydda din dator mot skadlig programvara. Det spårar inte din webbsurfning. Det försöker heller inte sälja någon extra programvara till dig, även om Microsoft erbjuder mer avancerade säkerhetsprogramvaror för företag.

Vi gillar och rekommenderar även Malwarebytes, som vi upplever gör ett bra jobb med att upptäcka och ta bort skadeprogram. Gratisversionen av Malwarebytes kan inte köras i bakgrunden, utan erbjuder endast manuella sökningar. Malwarebytes finansieras via Premium-abonnemang, snarare än att spåra sina användare.