Spionerar Amazons Alexa på dig?

Nyckel takeaways

 • Ditt Amazon Echo lyssnar kontinuerligt efter ett väckningsord för att aktivera och börja bearbeta röstkommandon.
 • Alexa registrerar och samlar in tillräckligt med data för att förbättra enhetens noggrannhet, men detta väcker vissa integritetsproblem.
 • Du kan skydda din integritet genom att stoppa Alexa från att lyssna, radera röstinspelningar och välja hur länge inspelningar ska sparas.

Ända sedan Amazon släppte det första Echo har användare undrat om enheten lyssnar för mycket. Ingen vill att deras smarta högtalare ska inkräkta på deras integritet genom att spela in allt de säger, men är detta verkligen vad Amazons utbud av Echo-högtalare och Alexa gör?

Lyssnar Alexa alltid?

Alexa-aktiverade smarta högtalare fungerar genom att kontinuerligt lyssna efter ett väckande ord som får Alexa att börja spela in. Standardutlösaren är ”Alexa”, men det finns andra alternativ att välja mellan. För närvarande låter Alexa-appen dig välja bland följande väckningsord:

 • ”Alexa”
 • ”Amazon”
 • ”Dator”
 • ”Eko”
 • ”Siggy”
 • ”Hej jultomten” (över semestern)

När Alexa hör väckningsordet letar hon efter ett kommando att slutföra. Det kan inkludera att spela musik, öppna en app eller tillhandahålla information. Men utanför några wake word-aktiveringar, lyssnar Alexa fortfarande?

Enligt Amazon kan en användare alltid se om Alexa lyssnar på en förfrågan, eftersom Echo-enhetens ringljus tänds eller Echo kommer att göra ett ljud. Men vi säger sannolikt mycket mer än några Alexa-förfrågningar varje dag, och mycket av oron kring Alexa som lyssnar på användarnas privata konversationer.

Citatet nedan (hämtat från den tidigare nämnda Amazon-hjälpsidan) är vad Amazon har att säga om Alexas lyssnarvanor:

Alexa är en del av ditt liv bara när du ber Alexa att vara det. Som standard börjar Alexa lyssna efter att din Echo-enhet har upptäckt väckningsordet, så Alexa lyssnar inte på dina personliga konversationer.

Så, om vad Amazon säger är sant, har Alexa-enhetsanvändare inget att oroa sig för. Tyvärr är saker och ting inte så klippta och torkade som detta.

A studie utförd av Northeastern University fann att Amazons smarta högtalare, tillsammans med andra smarta högtalarmärken, av misstag kan aktiveras för att svara upp till 19 gånger per dag på ord som liknar deras väckningsord.

Det kan bara ta ett ögonblick för något att låta som ”Alexa”, eller ditt valda vakna ord, men om Alexa hör tillräckligt mycket av dessa liknande ord, kommer hon säkert att triggas av en slump. Naturligtvis riskerar detta att du blir lyssnad på av Alexa utan att avsiktligt ha aktiverat henne.

Eftersom din Echo-enhet kommunicerar dina röstförfrågningar till Amazons molndatorer för bearbetning, kan Alexa skicka ett ljudklipp som inte begärs för att bearbetas, vilket riskerar dina privata konversationer. Detta är särskilt fallet om du har ett mer vanligt använt wake-ord, som ”Dator”.

Spelar Alexa in alla dina konversationer?

Det är skillnad på att Alexa av misstag lyssnar på slumpmässiga konversationer och spelar in dem. Alexa lyssnar alltid efter det korrekta väckningsordet, men att spela in samtalen som lyssnas på skulle ge en helt ny integritetsfråga.

Även om Alexa inte sparar allt du säger, samlar den in tillräckligt med data för att förstå din röst. Amazon hävdar att de använder denna information för att göra sina enheter bättre och mer exakta. Även om det är sant att ju mer data en enhet har, desto bättre blir den på att förstå dina förfrågningar, vissa människor vill bara vara säkra på att de har kontroll över sin egen integritet och säkerhet.

2016, Informationen rapporterades att polisen i Arkansas hade bett Amazon om data från en Echo-enhet för att hjälpa till att åtala en misstänkt. Även om det är förståeligt att polisen behöver hjälp med att utreda vissa fall, tyder det på att smarta högtalare – inklusive Amazon Echo-enheter – samlar in stora mängder data.

I en liknande incident från 2018 Det rapporterade TV-stationen Kiro 7 att en Amazon Echo-enhet hade spelat in ett parsamtal och skickat det till en av makens anställda. Amazon har sedan dess uttalat att detta var en extremt ovanlig uppsättning omständigheter, och att inget liknande någonsin skulle hända igen.

Saker och ting blev mer oroande under 2019 när det rapporterades att tusentals Amazon-personal lyssnar på användarnas röstklipp om dagen. I en Tidsartikeluppgavs att användarens röstinspelningar ”transkriberas, kommenteras och matas sedan tillbaka till programvaran som en del av ett försök att eliminera luckor i Alexas förståelse av mänskligt tal och hjälpa den att bättre svara på kommandon.”

Det uppgavs också att personalen lyssnar på ”så många som 1 000 ljudklipp per skift”, vilket skulle innebära att människor får tillgång till enorma delar av röstinspelningar. Detta görs dock för att träna Alexas mjukvara, utveckla den så att den bättre kan förstå mänskligt tal.

Hur du skyddar din integritet runt Alexa

Med allt detta i åtanke är det förståeligt att vissa människor kanske vill begränsa sin exponering för smarta högtalare och andra enheter som lyssnar efter vakna ord. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att hindra dina smarta högtalare från att lyssna när de inte borde vara det.

1. Sluta lyssna på Alexa helt

Det enklaste sättet att förhindra Alexa från att spela in någonting är genom att trycka på mikrofonknappen på toppen av din Echo-enhet. Detta hindrar Alexa från att lyssna efter hennes väckningsord.

Genom att trycka på mikrofonknappen kan du fortfarande använda Alexas olika funktioner, men den lyssnar inte på omgivningen förrän du slår på enheten.

2. Ta bort dina röstinspelningar från Alexas historik

För att få Alexa att radera dina röstinspelningar kan du använda tre kommandon:

 • ”Alexa, ta bort det jag just sa”
 • ”Alexa, ta bort allt jag sa idag”
 • ”Alexa, ta bort allt jag någonsin har sagt”

Om du vill ta bort dem manuellt eller ta bort specifika inspelningar, gå till Inställningar > Alexa Privacy > Granska rösthistorik. Sedan trycker du på All historik > Ta bort alla mina inspelningar.

Du kan se röstinspelningar från olika tidsperioder, som idag, igår och de senaste sju dagarna, genom att filtrera din sökning. Du kan också filtrera efter enheter och Alexa-profiler för att begränsa saker och ting lite.

3. Välj hur länge du vill spara inspelningarna

Alexa håller en tillfällig inspelning av vad du säger. Om du inte vill att inspelningar ska lagras i molnet kan du välja att radera dem när de väl har skickats till din Alexa-applikation på din smartphone.

Du kan ställa in den här funktionen genom att gå till Inställningar > Alexa-sekretess > Hantera dina Alexa-data > Välj hur länge röstinspelningar ska sparas.

Alexa ger dig möjlighet att spara röstinspelningar i tre månader, 18 månader eller tills du väljer att radera dem. Du kan också välja att inte spara några röstinspelningar alls från den här menyn.

4. Återkalla behörigheter från Alexa Skills

Alexa Skills är appar från tredje part som förbättrar Alexas möjligheter, oavsett om det är att interagera med olika smarta hemenheter eller spela spel.

Men efter att ha aktiverat dessa Alexa Skills kräver de ofta tillgång till personlig information som din adress och mobilnummer för att de ska fungera korrekt.

Om du ändrar dig efter att ha installerat färdigheten på din enhet, kan du enkelt ta bort deras behörigheter genom att gå till Inställningar i appen.

Gå till sidan med Alexa-sekretessinställningar och välj Hantera kompetensbehörigheter. Härifrån kan du välja vilken datatyp du vill hantera åtkomst till. Tryck på rullgardinsmenyn till höger om dessa och använd sedan reglaget för att ta bort behörigheten.

Här kan du söka efter specifika kompetenser, eller se vilka kompetenser som har tillgång till olika typer av dina personuppgifter. Du kan också inaktivera annonser från tredje parts kompetens eller återställa ditt reklam-ID.

Om du fortfarande är orolig för att Alexa ska lyssna på dig trots att du gör sekretessändringar i din app, överväg att koppla ur enheten helt när du inte använder den.