JPEG, GIF eller PNG? Bildfiltyper förklarade och testade

Nyckel takeaways

  • RAW-filer innehåller all information som fångas av kameran och är utmärkta för redigering, men de tar upp mycket utrymme.
  • JPEG är ett vanligt bildformat, men det använder förlustkomprimering vilket kan resultera i kvalitetsförlust.
  • GIF är bäst för enkel grafik och animationer med en begränsad färgpalett, som logotyper och ikoner med platta färgområden.
  • PNG är bra för att bevara bilddetaljer och fungerar bra med överlägg och transparenta bakgrunder.
  • TIFF-filer är kända för sin mångsidighet, höga bildkvalitet och förlustfria komprimering, vilket gör dem utmärkta för utskrift.
  • SVG-filer fungerar på vektorprinciper, vilket gör dem oändligt skalbara och lämpliga för grafiska designers och illustratörer.

Vet du skillnaden mellan JPEG, GIF, PNG och andra bildfiltyper? Vet du när du ska använda den ena istället för den andra? Eller vilket är bäst för att lagra dina bilder? Här är grunderna du behöver veta.

RAW – Okomprimerad bilddata

Du får RAW-filer direkt från din DSLR. RAW-filen är precis vad den låter som … den råa bildfilen utan komprimering.

Varje bit av information som din kamera fångade finns i RAW-filen. Av denna anledning är dessa filer enorma; de kan enkelt fylla 25 MB vardera. Och även om det är bra för fotoredigering, är det inte så bra för fotolagring, vilket är anledningen till bildkomprimering.

En RAW-fil är egentligen inte en bild och RAW är inte ett standardiserat bildfilformat. Kameratillverkare har sina egna RAW-format, som Canons CRW, Sonys ARW och Nikons NEF.

Det finns också DNG RAW-bildformat (Digital Negativ). Adobe utvecklade DNG, som fungerar som ett universellt RAW-filformat, som svar på kompatibilitetsproblemen mellan olika kameratillverkares egna RAW-format. Det är dock inte alla kameratillverkare som stöder detta format.

För den här artikeln kommer jag att använda ett testfoto för att visa skillnaderna mellan flera bildformat och i olika kvaliteter. Jag kan inte visa en RAW-bild i webbläsaren, så nedan är en skärmdump av ett RAW, okomprimerat, oredigerat foto (observera hur stor filstorleken är).

DNG – 81,2 MB – 7900×5925 px

JPEG – Filtypen för dagligt bruk

JPEG (eller JPG) är standarden Joint Photographic Experts Group. Det är kanske det vanligaste bildformatet och används ofta för att lägga upp foton eller bilder av text online. Detta format stöder 24 bitar per pixel, åtta vardera för rött, grönt och blått, vilket gör detta till ett truecolor (RGB)-format som kan visa över 16 miljoner färger.

Även om det kan skapa bilder av mycket hög kvalitet, kan JPEG vara en nackdel eftersom det är ett förlustformat komprimering – en typ av filkomprimering som tar bort oväsentliga delar av bilden. När mer komprimering tillämpas, minskar kvaliteten på fotot. Det är därför du ofta ser alternativ av låg kvalitet, medelhög kvalitet och hög kvalitet när du exporterar en bild som en JPEG.

Nedan är DNG-testfotot konverterat till JPG-format av hög kvalitet, medelhög kvalitet och låg kvalitet, med sina respektive storlekar.

JPG – Hög kvalitet (100 %) – 38,3 MB – 7900×5925 px

Nolen Jonker

JPG – Medium kvalitet (50 %) – 1,95 MB – 3950×2963 px

Nolen Jonker

JPG – Låg kvalitet (25 %) – 259 KB – 1975×1481 px

Nolen Jonker

Låt oss se alla tre versionerna närbild och sida vid sida. Du kan enkelt se pixeleringen i lågkvalitetsversionen till vänster. Den medelhöga versionen i mitten ser bra ut på avstånd, men du kan fortfarande se viss pixelering. Den högkvalitativa versionen till höger har minimal synlig pixelering.

Nolen Jonker

I allmänhet är en högkvalitativ och ibland medelhög JPEG en bra kompromiss mellan filstorlek och kvalitet. När du väl kommer till låg kvalitet kommer kvaliteten dock att drabbas avsevärt. JPEG-bilder brukar vara bäst för foton eller ritningar, som har färre skarpa övergångar än text.

GIF – inte bara för animationer

Graphics Interchange Format, introducerades 1987, tillåter åtta bitar per pixel – tre vardera för rött och grönt och två för blått. Detta gör 256 färger tillgängliga för GIF. Genom att använda förlustfri komprimering kan GIF:er reproducera sina begränsade färgpaletter perfekt över flera dekompressioner och omkomprimeringar.

Att konvertera den högkvalitativa JPG-versionen (38,3 MB) av mitt testfoto till en högkvalitativ GIF-fil (33 MB, 100 %) resulterade i kvalitetsförlust eftersom GIF har färgbegränsningar som JPG inte har. Att konvertera den stora GIF-filen till en mycket mindre GIF-fil (4,3 MB, 33 %) resulterade dock inte i kvalitetsförlust på grund av förlustfri komprimering.

Här är de stora och små GIF-filerna närbild och sida vid sida:

Nolen Jonker

Även om bilden till höger är avsevärt mindre än den till vänster, är det inte så massivt kvalitetsfall som med JPG-komprimeringen. Lägg också märke till hur den minsta GIF-filen fortfarande är mycket större än den minsta JPG-filen eftersom den behåller bilddata.

På grund av en GIFs begränsade färgpalett är det här formatet bäst att använda för bilder som inte kräver mycket djup, som logotyper och ikoner med platta färgområden.

En annan viktig sak att veta är att GIF:er kan animeras, vilket har alla möjliga häftiga användningsområden. Den gör detta genom att visa en serie individuella bildrutor i en specifik ordning, spela dem i en loop, vilket skapar en illusion av rörelse.

PNG – För skarpa och skarpa bilder

Ed g2s via POV-Ray/Wikimedia Commons

Designad som en ersättning för GIF 1995, är filtypen Portable Network Graphics ett annat förlustfritt format. Den innehåller dock betydligt mer information än sin föregångare, som innehåller antingen 24 eller 32 bitar per pixel.

24-bitarsversionen innehåller RGB-information, medan 32-bitarsversionen använder RGBA-färgrymden. A:et i RGBA betyder tillägget av en alfakanal, vilket möjliggör varierande nivåer av transparens i bilden. När du ser en PNG-bild med rutig bakgrund, som visas ovan, indikerar det vanligtvis transparens.

Eftersom den innehåller så mycket mer information blir en PNG-fil större än en JPEG eller GIF. Men denna ökning i storlek kommer också med en ökning av kvaliteten, vilket gör PNG-filer lämpliga för situationer där det är viktigt att bevara bilddetaljer.

Nedan finns en 78,5 MB PNG med 100 % hög kvalitet, konverterad från RAW-filen. Att konvertera den högkvalitativa filen till en PNG av låg kvalitet (10,9 MB, 33 %) påverkar inte kvaliteten, tack vare förlustfri komprimering.

Här är de närbild och sida vid sida:

Nolen Jonker

Om du vill hålla dina mönster skarpa och din text skarp är PNG det bästa alternativet. Det är också det perfekta formatet om du vill arbeta med överlägg eller vill göra bakgrunden på en bild transparent.

TIFF – Underanvänd men exceptionell

Ursprungligen användes för skannrar, Tagged Image File Format (TIFF eller TIF) har utvecklats från binär till gråskala och så småningom till fullfärg. Det är nu en vanlig filtyp i fullfärg som rymmer både RGB- och CMYK-färgmodeller.

Även om du inte ser TIFF-filer online lika mycket som andra format, har de exceptionell mångsidighet, utbredd användning och kompatibilitet med nästan alla bildredigeringsprogram.

TIFF:er kan sparas antingen komprimerade eller okomprimerade, och komprimeringen som används kan vara antingen förlustfri eller förlustfri. Förlustfri komprimering används vanligtvis vid komprimering av TIFF-filer, men om storleken är en viktig faktor kan förlustfri användas.

TIFF fungerar som ett filomslag eller en behållare snarare än en filtyp. Detta gör att den kan lagra bilder med varierande bitar per pixel, vilket ger flexibilitet i färgdjup som liknar JPEG- eller PNG-filer. Följaktligen har användare möjlighet att uppnå ett brett spektrum av färger när de arbetar med TIFF-filer.

Eftersom TIFF-stöd inte är universellt i webbläsare, nedan är PNG-skärmdumpar av hög kvalitet av en TIFF-fil.

Okomprimerad TIFF – 71,4 MB

Komprimerad TIFF med förlustfri – 36 MB

Komprimerad TIFF med Lossy – 2,5 MB

TIFF-filer är särskilt idealiska för fotografering, grafisk design och utskrift. Deras användning sträcker sig bortom konstnärliga sysslor; proffs inom områden som medicinsk bildbehandling och museumsarkivering förlitar sig ofta på TIFF.

SVG – Oändligt skalbar till valfri storlek

SVG är ett unikt bildfilformat som erbjuder flera fördelar i vissa sammanhang. Som ett vektorbaserat format som använder XML är SVG-bilder upplösningsoberoende, vilket innebär att de kan skalas till vilken storlek som helst utan kvalitetsförlust. Alla andra format ovan är rasterbaserade. Om du är osäker på skillnaderna, se vår guide till raster vs vektorbilder.

Nedan är en skärmdump av en vektorgrafik, zoomad in till över 2 000 %. Kanterna på grafiken förblir jämna oavsett hur mycket du skalar bilden uppåt eller nedåt.

Här är en PNG-version av samma grafik. När den zoomas in på samma punkt blir den mycket pixlad.

SVG-filer är vanligtvis mycket små i jämförelse med rasterformat som JPEG och PNG. Skärmbilderna av grafiken ovan (i PNG-format) är faktiskt större än SVG-filen för själva grafiken, som bara är 28,7 kB.

SVG-formatet är särskilt väl lämpat för grafiska designers och illustratörer som skapar bilder från grunden, som logotyper och ikoner. Den är inte optimerad för att hantera komplexiteten och rikedomen i fotografiskt innehåll i verkliga scener.

Efter alla dessa detaljer kanske du fortfarande frågar vilken filtyp som är bäst.

För de flesta ändamål är PNG ett säkert kort, speciellt om du vill arbeta med överlägg och transparens. Välj JPEG av hög eller medelhög kvalitet för mer komprimering. TIFF är idealiskt om du är ute efter förlustfri komprimering, högt färgdjup och mångsidighet. GIF är lämplig för enkel grafik och animationer, medan SVG erbjuder oändlig skalbarhet. Och ha alltid kvar RAW-filerna så att du kan redigera dina bilder direkt från källan.