Skadlig programvara för mobil – hur du skyddar dina mobila enheter

Spread the love

Eftersom mobila enheter numera kan göra nästan alla uppgifter som kan göras på en dator, har hackare bytt taktik. Det är väldigt enkelt att få din telefon infekterad med skadlig programvara.

Om mobil skadlig programvara

Mobil skadlig programvara är skadlig programvara som specifikt inriktar sig på din telefons operativsystem för att stjäla privat data.

Även om hoten inte är lika framträdande på mobila enheter som på andra arbetsstationer, är det fortfarande ett allvarligt problem som måste åtgärdas och ses över för din säkerhet.

Det här inlägget kommer att täcka allt om mobil skadlig programvara och hur du kan skydda dig från det.

Låt oss hoppa in i det direkt.

Hur kan en enhet bli infekterad med skadlig programvara?

Det finns många sätt som din telefon kan bli infekterad med skadlig programvara, så du kan gissa att det inte är särskilt svårt för hackare att bryta sig in i ditt system om det inte är väl skyddat. Akta dig för dessa metoder.

Här är några av dessa sätt:

#1. Nätfiske eller spoofing

En av de mest populära metoderna för att stjäla din information, Phishing, är att lura människor att tro att de tillhandahåller sin information till en pålitlig källa.

Till exempel skapar en hackare en webbplats som ser väldigt lik ut den du ofta besöker och lurar dig att tro att du loggar in på den ursprungliga webbplatsen. Det kan vara en plattform för sociala medier, ett forum, din bankportal eller vilken webbplats som helst på internet.

De brukar göra detta via e-post. Så nästa gång du får ett e-postmeddelande som säger att du måste logga in på webbplatsen eller ändra ditt lösenord, verifiera och kontrollera igen om e-postmeddelandet skickas från en legitim källa, inte en hacker.

Läs också: Sätt att undvika Vishing Attacks [Spam Blocking Apps]

Spoofing är liknande, men istället för att be om dina uppgifter vill hackarna bara att du klickar på en viss skadlig länk för att få kontroll över din enhet.

Du kan också ta emot dessa hot som SMS.

#2. Använda en Jailbroken eller rootad enhet

Om du har jailbreakat eller rotat din mobiltelefon har du åsidosatt enhetens interna skydd och säkerhetslager för att få obegränsad kontroll över operativsystemet.

Även om detta kan innebära att du har full frihet över vad du kan göra med enheten, betyder det också att din enhet är mycket utsatt för skadlig programvara.

  Hur man fixar en app som inte kan öppnas eftersom utvecklaren inte kan verifieras

#3. Ladda ner appar från otillförlitliga källor

Många gånger gillar vi att ladda ner appar från tredjepartskällor bara för att de inte är officiellt tillgängliga i appbutiken.

Att göra detta är riskabelt eftersom webbplatsen du laddar ner appen från kan vara skräppost, och den kan eventuellt automatiskt ladda ner skadlig programvara på din enhet utan att du märker det.

Detta är en av anledningarna till att du bara bör ladda ner filer från pålitliga källor.

Konsekvenser av skadlig programvara

Allvarligheten av skadliga åtgärder kan bero på många saker, så du är aldrig säker på de exakta konsekvenserna du kan möta av det.

Men här är några av de vanligaste problemen du kan uppleva ur ett personligt och affärsmässigt perspektiv.

#1. Förlust av känsliga data

Beroende på typen av skadlig programvara kan den radera eller skada filer från din enhet. Dessa filer kan vara viktiga för dig, för att inte tala om mycket känsliga.

Om du inte har haft en säkerhetskopia av filerna finns det knappast något sätt att hämta dem efter cyberattacken.

#2. Missbruk av din information

När skadlig programvara kommer in i din enhet får den ett stadigt grepp om sina filer. Och på grund av detta faktum kan din information missbrukas på olika sätt.

Informationsstöld är ett av de allvarligaste resultaten av en malware-attack, eftersom stulen information kan säljas till tredjepartskällor.

Dessa uppgifter sträcker sig från din personliga identitet till ditt företags konfidentiella data.

#3. Långsam prestanda för din enhet

Även om det inte är lika allvarligt och skadligt som ovanstående två konsekvenser, kan en långsamt presterande enhet vara en verklig smärta.

Skadlig programvara kan förvandla din snabbt fungerande telefon till en rostig telefon med spionprogram och trojaner.

#4. Smittsamma effekter på hela nätverket

När skadlig programvara väl kommer in i din enhet finns det en möjlighet att den kan spridas till alla enheter som ansluter till samma nätverk.

Om dina anställda eller familjemedlemmar arbetar på samma nätverk, kan skadlig programvara fungera fel på alla deras enheter genom att replikera sig själv i dem.

#5. Avbrott i din verksamhet

Det är en fruktansvärd känsla att hindras från att driva dina affärsprocesser smidigt, men det är en av de vanligaste konsekvenserna av skadlig programvara i din enhet.

Eftersom hackare får ett stadigt grepp över ditt företags nätverk kommer det inte att ta lång tid att störa driftflödet genom att kapa systemet och hindra dig från att betjäna kunder.

Dessutom kan de:

 • Ändra dina viktiga systemdata
 • Skaffa data och sälj dem till dina konkurrenter
 • Stjäla eller radera forsknings- och utvecklingsdata

Detta kan kosta ditt företag massor av pengar, energi och varumärkesvärde.

Typer av skadlig programvara

Det finns olika typer av skadlig programvara som din mobila enhet kan infekteras med, och effekten av varje skadlig programvara varierar. Nedan finns några vanliga typer av skadlig programvara som du måste vara medveten om.

#1. Webbläsare utnyttjar

Många webbläsare där ute är inte utrustade med de bästa säkerhetsfunktionerna, så det finns en stor möjlighet att din webbläsare kan utnyttjas för att stjäla information från den. Dessutom kan de applikationer du kör i webbläsaren, såsom PDF-läsare, vara inriktade.

  Hur man beskär en bild

#2. Virus och trojaner

Virus och trojaner finns överallt på internet, tyvärr. Kanske innehåller appen du vill ladda ner ett virus eller en trojan som är redo att attackera ditt system när det väl är installerat på enheten.

Det kan göra något så ofarligt som att byta bakgrund och språk eller så allvarligt som att stjäla ditt lösenord och bankinformation.

#3. Spyware och Madware

Madware, kortformen för mobil adware, är en sorts skadlig programvara som hittar in i ditt system efter att du har installerat något slags skript eller program.

Det sker utan ditt samtycke, och syftet med det är att samla in data från din enhet för att spamma dig med annonser.

De flesta av madware-varianterna där ute inkluderar också ett element av spionprogram, så din information kan också säljas till tredjepartskällor.

Informationen kan innehålla vilken data som helst, såsom lösenord, plats, namn, etc.

#4. Drive-by-nedladdning

Ibland kan vi luras att öppna en skadlig webbplats eller e-post, och när vi gör det faller vi offer för en mobil skadlig programvara som kallas drive-by download.

Vad den gör är att den automatiskt installeras i din enhet för att släppa en rad hot, inklusive:

 • Spionprogram
 • Reklamprogram
 • Skadlig programvara
 • Bots

Allt detta kan stjäla, manipulera och radera din data och styra din enhet hur den vill. Faktum är att när den här typen av skadlig programvara får tag i din enhet kan den användas för att skicka virus till människor i din organisation.

Tecken på att din mobil är infekterad med skadlig programvara

I de flesta fall är det lätt att se att något är fel med din enhet eftersom tecknen blir väldigt uppenbara. Här är några av många tecken på att din mobiltelefon kan vara infekterad med skadlig programvara:

 • Din telefons batteri laddas ur mycket snabbare 🔋
 • Din telefon har problem med överhettning ♨️
 • Din telefon saktas ner gradvis 🐢
 • Du märker en ny, slumpmässig app på din enhet 📱
 • Du märker många popup-fönster 📢
 • Du upplever dålig anslutning 🌐

Om du märker något av dessa tecken måste du vara medveten om att din enhet kan vara infekterad, och du måste åtgärda det.

Tips för att förhindra att bli infekterad med skadlig programvara

Det finns en mängd åtgärder du kan vidta för att hålla din enhet säker och säker. Dessa åtgärder kommer att göra det svårt för skadliga hot att komma in i din mobiltelefon.

#1. Håll koll på uppdateringar

När du ser att en ny uppdatering har kommit till ditt operativsystem, gör dig själv en tjänst och uppdatera den omedelbart eftersom den också kommer att innehålla förbättrade säkerhetsfunktioner. Tillsammans med att uppdatera operativsystemet bör du också hålla dina appar uppdaterade.

#2. Behåll endast betrodda appar

Du måste undvika att ladda ner appar från opålitliga tredjepartskällor och installera appar som ser skumma ut. Dubbelkolla varje app innan du installerar den på din mobil eftersom det kan vara hackarnas dörr till din enhet.

#3. Klicka inte på varje länk du ser

Länkar finns överallt på internet, men alla länkar är inte äkta. Försök att sakta ner, lägg märke till din digitala omgivning och fråga dig själv om länken du ska klicka på kommer från en pålitlig källa eller om den ser skissartad ut. Om det är det senare, klicka inte på det.

  Hur du håller dina kameralinser rena

Nätfiske-bedrägerier finns överallt, inklusive dina e-postmeddelanden, textmeddelanden och till och med sociala plattformar, så du måste vara försiktig innan du klickar på någon länk.

#4. Dubbelkolla källorna du bläddrar i

Jag fattar; ibland är det vi letar efter inte tillgängligt någonstans på nätet förutom på den där lilla spamwebbplatsen som innehåller hundra popup-fönster och annonser. Du måste vara försiktig med dessa webbplatser, eftersom de automatiskt kan installera program i din enhet utan att du märker det.

#5. Begränsa appbehörigheter

Varje app har behörigheter, och det är upp till dig om du vill tillåta dem. För appar som du inte litar på fullt ut är det bäst att begränsa deras behörigheter så att de inte har mycket tillgång till din data.

Mobila skadliga program

Nedanstående mobila skadliga appar kommer att sätta säkerheten i framkant av din enhet.

Malwarebytes

Tillgänglig för både Android- och iOS-enheter skyddar Malwarebytes din telefon från bedrägerier och skadliga aktiviteter. Även om det finns en premiumversion som du kan använda, låter den dig komma igång helt utan kostnad med deras gratisplan.

Att genomföra skanningar och sekretessgranskningar för alla appar, ta bort infektioner och blockera annonser är några av huvudfunktionerna i den här appen.

Avast Premium Security

Flera prisbelönta lösningar, Avast Premium Security är tillgängligt för en mängd olika plattformar, inklusive mobila enheter.

Här är några av de många funktionerna i denna app:

 • Trygg och säker onlinehandel
 • Blockera spionprogram, virus och skadliga appinstallationer
 • Lås foton och appar med en PIN-kod
 • Spåra den senast kända platsen för din förlorade enhet
 • Ta foto och ljud av tjuven som stal din enhet
 • Övervaka e-postadresser för lösenordsläckor

Det låter dig också skanna alla WiFi-nätverk som du är på väg att ansluta till efter sårbarheter.

Trend Micro

Du kan ladda ner Trend Micros säkerhetsapp på Android såväl som på iOS-enheter. Den är fullspäckad med fantastiska funktioner och börjar med att blockera skadliga webbplatser, annonser, spårare för personlig information och osäkra WiFi-nätverk.

Det hjälper dig också att optimera din enhet för bästa prestanda och eliminera misstänkta appar som potentiellt kan stjäla din information. Du kan använda den här appen gratis.

Slutord

Det är alltid en bra idé att vara säker än ledsen när det kommer till säkerhet, eftersom internet är fullt av skadliga hot som kan skada dig på olika sätt.

Det här inlägget hjälper dig att bättre förstå vad du behöver göra för att alltid vara skyddad.

Lär dig sedan hur du skannar och tar bort skadlig programvara från din Android- och iOS-enhet.