Vissa Android-telefoner använder en cachepartition för att lagra temporära filer, till exempel de som används vid operativsystemuppdateringar. På internet kan man ibland se rekommendationer om att rensa denna partition regelbundet, men är det verkligen en bra idé?
Vad är systemcachen och vilken data innehåller den?
I äldre versioner av Android, före Nougat, användes en systemcache för att lagra filer för systemuppdateringar. Android har sedan dess övergått till en annan metod för installation av uppdateringar.
Många moderna telefoner har inte ens en systemcache längre. Om din telefon har en systemcache, finns den på en separat partition från telefonens primära lagring. Filer som lagras här tar inte upp något användbart utrymme för användaren. Att rensa systemcachen frigör alltså inte lagringsutrymme för nya appar, filer eller foton.
Systemcachen skiljer sig också från cachad appdata, det vill säga data som lagras av appar och är specifika för varje app. Exempelvis sparar Spotify strömmad musik i sin cache för snabbare uppspelning (även offline). Varje app har sin egen cachefil, skild från systemcachen och som tar upp utrymme som är tillgängligt för användaren. Att rensa appens cache är ett bra sätt att frigöra utrymme, men tänk på att appen kommer att bygga upp cachen igen när den används, så det är inte en permanent lösning om du behöver mer utrymme.
Bör man rensa systemcachen?
Att rensa systemcachen borde inte orsaka några problem, men det kommer troligtvis inte att ge någon märkbar effekt heller. Filerna som lagras där gör att enheten snabbare kan komma åt ofta använd information, istället för att bygga upp den på nytt varje gång. Om du rensar cachen kommer systemet att återskapa dessa filer nästa gång de behövs (precis som med app-cachen).
Även om vi inte rekommenderar att du rensar systemcachen regelbundet eller utan anledning, kan det ibland vara hjälpsamt. Ibland kan dessa filer bli korrupta och orsaka problem. Om du har problem med telefonen och har uttömt andra alternativ, kan du prova att rensa cachen.
Hur man rensar telefonens systemcache
Som tidigare nämnts har vissa telefoner inte någon systemcachepartition. Vi har testat flera telefoner, och endast de från OnePlus och Alcatel gav oss möjlighet att rensa cachen. Till exempel saknade Samsung Galaxy, Google Pixel och telefoner från Oppo och Honor det alternativet. Liksom med mycket annat i Android kan resultatet variera.
För att rensa telefonens systemcache måste du först starta om enheten i återställningsläge. Detta görs genom att stänga av enheten och hålla in strömknappen och volymknappen samtidigt tills telefonen startar om. Om detta inte fungerar kan knappkombinationen variera beroende på enhet. Kontrollera användardokumentationen vid behov.
Du kan behöva ange ditt lösenord. I så fall anger du lösenordet för låsskärmen för att komma in i återställningsläget.
På vissa enheter kan pekskärmen fungera i återställningsläget, vilket gör att du kan trycka på det alternativ du vill välja. På andra enheter måste du navigera med volymknapparna (upp och ner), och bekräfta valet med strömknappen.
Processen kommer att variera beroende på din enhet, men du ska leta efter ett alternativ av typen ”Torka cache”. Du kan behöva läsa dokumentationen för din specifika enhet om du får problem.
När du har hittat rätt alternativ väljer du det. Eftersom detta är ett oåterkalleligt val kan vissa enheter be dig bekräfta ditt beslut. När du bekräftat tar det bara några sekunder att rensa partitionen.
När det är klart använder du omstartsalternativet i återställningen för att starta om telefonen som vanligt. Din telefon startar då som vanligt och du är klar!