Scala vs Java: Skillnader och likheter

Spread the love

Det är viktigt att känna till likheterna och skillnaderna mellan Scala vs Java, oavsett om du lär dig ett nytt programmeringsspråk eller implementerar det i utvecklingen.

Med många språk som används och används i big data-ekosystemet, fattar det ofta ett välgrundat beslut om att välja ett språk. Ta Scala och Java till exempel.

Båda är bland de bästa språken som används inom programmeringsarenan. För att känna till deras skillnader, likheter och nyckelfunktioner måste du läsa den här artikeln för omfattande kunskap. Låt oss börja med att gå igenom översikten över dessa programmeringsspråk.

En översikt över Scala

Scala är ett allmänt språk som används för programmering. Den stöder objektorienterad och funktionell programmering på samma gång. Detta JVM-baserade språk hämtar sitt inflytande från Java, Common Lisp, Haskell, Scheme, etc.

Eftersom Scala har designats för att ta itu med vissa nackdelar i Java, är den packad med flera avancerade funktioner som du inte hittar i Java. Detta språk körs inte bara på Java Virtual Machine utan stöder även befintliga Java-program.

Scala har fått sitt namn från två ord – skalbar och språk. Det vill förmedla att detta språk är skalbart och kan utökas efter användarnas behov. 2004 var året då Scala släpptes offentligt.

Designat av Martin Odersky tog det inte mycket tid för detta språk att bli populärt bland utvecklargemenskapen på grund av dess språkkompatibilitet och stöd för funktionella programmeringsparadigm.

Användningen av Scala ses ofta i domäner som webbappar, skrivbordsapplikationer, applikationer på företagsnivå och dataanalys. Dessutom finner fält som distribuerad och samtidig programmering detta språk mycket fördelaktigt.

Tack vare dess kompatibilitet med funktionell programmering (FP) och objektorienterad programmering (OOP) kommer du att finna Scala som den absoluta passformen för realtidsströmningsprocesser och -program. Oavsett om det är maskininlärning eller tillfälliga stationära appar, kan detta mångsidiga programmeringsspråk bygga högpresterande appar för alla ändamål.

Huvudegenskaper hos Scala

 • Högnivå och modernt programmeringsspråk.
 • Java Interoperability-funktionen möjliggör användning av bibliotek skrivna i Java.
 • Ett statistiskt skrivet språk som består av ett avancerat typgränssnittssystem
 • Stöder objektorienterad och funktionell programmering separat
 • Den stöder också en blandning av både OO- och FO-paradigm.
 • Detta språk är kortfattat, uttrycksfullt och läsbart.
 • Levereras med inbyggda mönster och bästa praxis
 • Innehåller en väldesignad kodstruktur
 • Mindre pannplatta jämfört med andra språk.

En översikt över Java

Java är ett oerhört populärt språk som utvecklare älskar att använda. Vissa egenskaper som definierar detta språk är generella, högnivå-, objektorienterade och klassbaserade.

James Gosling från Sun Microsystems var den ursprungliga utvecklaren av detta språk som kan köras var som helst när det väl har skrivits. Oracle förvärvade Sun Microsystems 2010, och sedan dess har det ägt Java-språket.

  21 nyhetsbrevsidéer för att förvåna dina läsare

Javas olika möjligheter gjorde att den nådde toppformen 2015. Den har stadigt hållit sin position sedan dess. Java används i stor utsträckning inom utveckling av androidappar, dynamiska webbappar, datacenter, spelkonsoler och superdatorer.

När det kommer till popularitet kan inget programmeringsspråk slå Java, förutom C och C++. Du kan se dess närvaro i stationära datorer, mobiler, spel, storskaliga industriella applikationer, vetenskapliga applikationer, IoT och big data-appar.

Sedan det har funnits på marknaden i mer än två decennier har många företag, tillverkare, banker, återförsäljare och finansiella företag blivit beroende av Java. Dessutom fortsätter det att inspirera till utvecklingen av många nya programmeringsspråk.

Sammantaget är Java inte bara ett annat programmeringsspråk. Du kan också betrakta det som ett stort ekosystem som involverar många utvecklare, en stödjande gemenskap och de stora företagen som använder Java.

Nyckelfunktioner i Java

 • Med Java är det lätt att koda och enkelt att använda
 • Ett OOP-språk som har ett modulärt tillvägagångssätt
 • Har en omfattande och berikad uppsättning bibliotek och API:er
 • Ett plattformsoberoende språk som kan köras på olika plattformar med Java Runtime Environment
 • Säkert och stabilt, vilket också är skalbart
 • Den har en aktiv gemenskap av utvecklare och entusiaster
 • Det bästa programmeringsspråket för nästan allt – datavetenskapsappar, ML-appar, IoT, dynamiska webbappar, datacentrerade appar i realtid

Scala vs. Java: Skillnader

Dessa språk skiljer sig från varandra i olika aspekter. I följande avsnitt kommer vi att belysa några avgörande parametrar för skillnader.

Kodkomplexitet

När du skriver på Scala och Java kommer du att märka hur omfattande Java är jämfört med Scala. I Scala kan du skriva kortfattad och kompakt kod. Å andra sidan behöver Java att du skriver långa koder, även för rutinuppgifter.

Även om Scala-språket kan tyckas mer komplicerat än Java, kan du enkelt ersätta 20 rader ”lätt och enkel” Java-kod med en rad med ”komplext” Scala-språk.

Typ

Som sagt tidigare är Scala ett statiskt skrivet språk medan Java är dynamiskt. Den största begränsningen för ett dynamiskt skrivet språk som Java är att du måste testa det för olika scenarier för att ta reda på om koden är 100% utan buggar. Därför kan du stöta på allvarliga defekter i Java-koden som inte visas före produktionsfasen.

Strukturer

Utvecklare kan använda funktioner som automatisk typinferens och fallklasser när de använder Scala. Anpassning låter dig omvandla Scala till ett domänspecifikt språk (DSL). Den här funktionen är inte tillgänglig för Java.

Inlärningskurva

Onödigt att säga att Java är lättare att lära sig. Scala-inlärningskurvan är ganska brant eftersom den har en förvirrande syntax. Dessutom tycker många elever att Scala är komplext och knepigt eftersom det involverar mindre kodning och därför är svårt att förutsäga.

Samtidighet

Scala använder skådespelarmodellen för att förenkla trådkommunikation och kontroll. Genom att definiera varje objekt som en aktör som har ett unikt beteende, förbättrar detta språk processeffektiviteten.

Men Java-utvecklare måste följa den traditionella trådbaserade samtidighetsmodellen. Under kodexekvering delar den upp programmet i flera samtidigt körande uppgifter.

  Så här kontrollerar du 5G-band som stöds på din telefon

Interoperabilitet

Scala och Java är interoperabla språk. När du arbetar med en Scala-kod kan du direkt anropa Java-funktioner inuti den. Ändå kan denna process vara komplicerad för de flesta utvecklare eftersom dessa språk implementerar gränssnitt och kommentarer på olika sätt.

Verktyg och ramar

Scala är fortfarande i framväxande fas, men det uppmuntrar utvecklare att skapa nya verktyg och ramverk för detta språk. ScalaTest, SBT, ScalaCheck, Gradle och Scalaz är några populära Scala-verktyg.

Eftersom Java är ett mer moget språk än Scala, har det ett mer berikat utbud av paket, verktyg och IDE:er för att utföra olika utvecklingsoperationer. Några av dess populära verktyg är Apache Spark, Eclipse, Android Studio, Jenkins och så vidare.

Scala är ett projekt med öppen källkod som har en mångsidig gemenskap som arbetar för att förbättra språket. Scala Center sköter språket och sköter dokumentationen.

På grund av Javas ålder och popularitet har den en mer mogen och stabil gemenskap än Scala. Det breda samhället av Java-utvecklare kommer från hela världen. Du kan alltid be om hjälp från Java-utvecklargemenskapen.

Felhantering

Som utvecklare är hantering av fel mycket mer flexibel för dig eftersom du kan välja vilken som helst av de många metoderna. Java hanterar felen framgångsrikt. Här hittar du till och med kedjeundantag för speciella feltyper.

Prestanda

Båda språkens prestanda beror huvudsakligen på appstorlek, funktioner och andra parametrar. Ändå är båda kraftfulla och samverkar med varandra utan några svårigheter.

Scala har en kod som ser kortare ut än Java och robusta och uttrycksfulla funktioner som utvecklare kan använda för att bygga högpresterande appar för olika plattformar.

Bakåtkompatibilitet

Java-språket är bakåtkompatibelt. Om du skriver en kod med den senaste Java-versionen kan du köra den på ett system som innehåller en äldre Java-version. Å andra sidan stöder inte Scala bakåtkompatibilitet.

Operatör överbelastning

Scalas stöd för operatörsöverbelastning är en annan funktion som skiljer det från Java. Denna funktion tillåter en programmerare att överbelasta alla Java-operatörer och, om det behövs, skapa nya operatörer. Å andra sidan, Java stöder inte den här funktionen.

Lat utvärdering

Detta är ett inbyggt smart attribut i Scala-språket som skiljer det från Java. Denna ”lata utvärdering”-funktion låter utvecklarna skjuta upp den tidskrävande beräkningen tills den är nödvändig att utföra.

KriterierScalaJavaCode KomplexitetKompakta och kortfattade Utförliga koder är långaTypStatiskt skrivna språk Dynamiskt skrivna språkLärningskurvaDen branta inlärningskurvan svårare att lära sig än JavaEn platt inlärningskurva kan enkelt förståsStrukturerKommer med en anpassningsbar strukturYtterligare funktioner som i fallklasser och växelkurser är automatiska trådar. baserad samtidighetsmodellInteroperabilitet Stöder interoperabilitet med Java Stöder interoperabilitet med ScalaTools och FrameworkScalaTest, SBT, ScalaCheck, Gradle och ScalazApache Spark, Eclipse, Android Studio, JenkinsCommunityHar en växande gemenskapHar ett brett och stabilt samhälleFelmetodhanterarutvecklareutvecklareutvecklarutvecklarformerbar utvecklingsutvecklare-formerbar utvecklingsutvecklare. alla typer av apputvecklingBakåtkompatibilitetTillgänglig på ScalaInte tillgänglig på JavaOperator ÖverbelastningDet stöder överbelastningsoperatörer och skapa ting nyaDen stöder inte operatöröverbelastning Lazy EvaluationDen är inbyggd med ScalaInte tillgängligScala vs. Java: Skillnader i ett ögonkast

  Börja projekt genom att skapa en disposition och organisera ditt innehåll

Vad är likheterna mellan Scala och Java

Det finns ingen anledning att tro att dessa två språk bara har skillnader. Här är några funktioner där du hittar likheter mellan Scala och Java:

#1. Både Scala och Java är objektorienterade språk. Båda kan användas för att modellera den verkliga världen.

#2. Båda dessa språk är multiparadigm. Dessa är samtidiga och använder satser för att ändra tillståndet för ett program.

#3. Scala och Java kör Java Virtual Machine eller JVM. Källkoden för Java och Scala kompileras till Java-körd byte-kod.

# 4. När det gäller att skriva är båda statiskt skrivna språk och även starkt skrivna. Det är ganska motsatsen till Python-språket, som är dynamiskt skrivet.

Lärresurser

Nu när du har en rättvis uppfattning om Scala vs. Java, kan du ta hjälp av följande resurs för att lära dig ett eller båda språken:

Scala för Java-utvecklare: En praktisk primer

Det här är en idealisk bok för Java-utvecklare som vill lära sig Scala utan tidigare erfarenhet. Med hjälp av den här boken kan du snabbt förstå Scalas grunder och förstå hur det är annorlunda än Java.

Det gör att du kan använda dina kunskaper om Java för att initiera din funktionella programmeringsresa. Förutom att erbjuda dig en komplett rundtur i Scala, kommer den också att lära dig skillnaden mellan Scala vs Java och hur du kan adoptera detta språk i ett befintligt Java-team.

Det kommer också att hjälpa dig att bli bekant med begreppen och formspråken för funktionell programmering. Efter att ha slutfört den här boken kommer du inte ha några problem med att kickstarta din karriär med Scala.

Java Programmering Masterclass: Udemy

Oavsett om du vill bli en Java-programmerare eller tjäna värdefull Java-certifiering, är Java Programming Masterclass av Udemy här. Kursen innehåller 401 föreläsningar som hjälper dig att bygga upp alla nödvändiga färdigheter för att få ditt första Java-programmeringsjobb.

Markerade funktioner i denna kurs är:

 • Hela livets tillgång till 80 timmars on-demand-video och tre artiklar.
 • Kompatibel med TV och smartphones.
 • Certifikat från Udemy efter avslutad kurs.

Dessutom kommer det att lära dig de bästa metoderna för Java-programutvecklingsindustrin. Förutom de grundläggande Java-kunskaperna kommer du att lära dig att utföra övergången till Java EE, Spring Framework och Android-utveckling. Innan du tar Oracle Java Certificate-provet kan du använda det som en förberedelsekurs.

Efter att ha genomfört denna kurs kan deltagarna visa upp sin expertis i den senaste versionen av Java för framtida arbetsgivare och rekryteringschefer. Det ökar deras anställningsbarhet och gör att de kan förhandla fram en konkurrenskraftig lön.

Avslutande tankar

Det är uppenbart från diskussionen att både Scala och Java har kraftfulla funktioner, även om de är olika på många sätt. Även om Java är populärt på grund av sin flexibilitet är Scala fortfarande i en utvecklingsfas som betonar stabilitet.

Eftersom valet av språk beror på individuella krav bör du göra rätt val efter att ha gått igenom det här inlägget.
Om du är intresserad av några fler programmeringsspråksjämförelser, kolla in artikeln om C vs. C++.