Så här inaktiverar du specifika tangenter på ditt tangentbord i Windows 10

Så du har en tangent på ditt Windows-tangentbord som du tror inte längre är till någon nytta för dig, men ibland slutar du ändå med att du slår den av misstag.

Eller så kanske tangenten helt enkelt har fastnat i tangentbordet och inte längre fungerar. Ett enkelt sätt att komma runt sådana tangentbordsproblem är att inaktivera den specifika tangenten helt och hållet. Oroa dig inte, eftersom det inte kommer att vara permanent; Du kan alltid slå på den när du behöver nyckeln igen.

Här har vi täckt de enklaste metoderna för att inaktivera en specifik tangentbordstangent utan några krångel. Låt oss börja direkt…

1. Använd KeyTweak-appen

Det finns många sätt att inaktivera ditt Windows-tangentbord. Men om du bara vill bli av med specifika nycklar måste du lita på specialverktyg för din Windows.

KeyTweak är ett sådant gratis verktyg, och det låter dig inaktivera vilken specifik tangent som helst på ditt Windows-tangentbord. Allt du behöver göra är att välja en viss nyckel och sedan gå vidare med att inaktivera den.

Följ stegen nedan för att komma igång:

 • Ladda ner och starta KeyTweak.
 • Välj den nyckel som du vill inaktivera.
 • Under avsnittet Tangentbordskontroller väljer du Inaktivera tangent.
 • Klicka på Apply.
 • Du kommer sedan att bli ombedd att starta om din Windows-dator för att sätta ändringarna i kraft. När du startar om datorn igen ser du att den specifika nyckeln har inaktiverats på din Windows. Utöver detta kan verktyget också hjälpa dig att mappa om dina tangentbordstangenter, justera dina inställningar och mer. Så verktyget kommer till användning på mer än ett sätt.

  Ladda ner: KeyTweak (Windows)

  Aktiverar tangentbordet igen

  Om du dock vid ett senare tillfälle bestämmer dig för att du nu vill aktivera alla inaktiverade nycklar, är allt du behöver göra att öppna appen igen och klicka på Återställ alla standardinställningar. Gör en snabb omstart efter detta så kommer alla dina nycklar att fungera igen.

  2. Använd AutoHotkey

  AutoHotkey är ett gratis skriptspråk som används för att automatisera repetitiva uppgifter i Windows 10. Du kan också använda det för att inaktivera en viss tangentbordstangent på din Windows.

  Gå först över listan över nycklar som stöds från tjänstemannen AutoHotkey hemsida. Om nyckeln som du vill inaktivera stöds, ladda ner och installera AutoHotkey och följ sedan stegen nedan:

 • Öppna en bra textredigerare och skriv nyckelns referensnamn följt av ::return (ja, det är två kolon). Du hittar referensnamnet från länken ovan. Här, för enkelhets skull, inaktiverar vi Caps Lock-tangenten.
 • Spara det här skriptet (med tillägget .ahk) på en lättillgänglig plats – kanske på ditt skrivbord.
 • Dubbelklicka på detta nyskapade skript.
 • Detta kommer att starta AutoHotKey-skriptet och den specifika nyckeln kommer att inaktiveras.

  Om du behöver använda den här nyckeln igen i framtiden, måste du bara stoppa AutoHotkey-skriptet från systemfältet nedan, så kommer dina inställningar att återgå till det normala. För att göra det högerklickar du på H-ikonen i aktivitetsfältet och väljer Suspend Hotkeys.

  Ladda ner: AutoHotkey (Fri)

  Inaktivera Windows 10-tangentbordstangenter som ett proffs

  Och det är så du stänger av en specifik tangentbordstangent på din Windows-dator. Detta är allt vi har för tangentbord i den här korta guiden.

  Men detta är verkligen inte allt. Det finns massor av coola saker du kan göra med ditt tangentbord på en PC. Så se till att du inte slutar utforska.