Så här får du ut det mesta av din Chromebooks RAM-minne

Chrome OS hanterar RAM på ett annat sätt än Windows- eller Mac-datorer, men det betyder inte att du inte kan optimera ditt arbetsflöde för att få ut det mesta av ditt systems potentiellt begränsade RAM. Här är några tips som hjälper dig att få din Chromebooks RAM-minne att gå längre.

Så här kontrollerar du tillgängligt RAM-minne på din Chromebook

Du vet förmodligen redan hur mycket RAM-minne din Chromebook har, men även om du inte gör det finns det ett enkelt sätt att ta reda på det. Du kommer också att kunna ta reda på hur mycket som används (och med vad!). Det finns några sätt att få den här informationen.

För en övergripande RAM-kontroll: Använd Cog

Kugge är en av mina favoritapplikationer för Chrome OS. Det får inte frekventa uppdateringar, men det är fortfarande ett superanvändbart verktyg för att kontrollera ditt systems statistik. Den visar CPU, lagring, RAM, batteri, internetaktivitet och mer data allt i realtid. För detta ändamål här kommer vi naturligtvis att fokusera på RAM.

Om du känner att ditt system blir trögt och misstänker att fullt RAM-minne kan vara boven, fortsätt och starta Cog. RAM-diagrammet är ganska okomplicerat – det berättar hur mycket RAM-minne ditt system har, tillsammans med hur mycket som används. Om det är fullt är det förmodligen dags att se vad som äter upp det.

För att se vad som använder ditt RAM-minne: Använd ChromeOS inbyggda aktivitetshanterare

Nu när du har bestämt att din RAM-situation behöver en närmare titt, är det dags att vända dig till Chrome OS inbyggda aktivitetshanterare. Tryck bara på sök + escape på tangentbordet för att få fram det. Alternativt kan du starta webbläsaren Chrome, klicka på menyn med tre punkter i det övre högra hörnet och sedan välja Fler verktyg > Aktivitetshanteraren.

När den öppnas får du en bra ögonblicksbild av systemets nuvarande tillstånd, inklusive minne, CPU och nätverksanvändning. Klicka på knappen ”Memory Footprint” tills den visar en nedåtpil för att sortera efter mest använda.

Därifrån kan du börja peka ut vad som äter upp ditt systems RAM. Om det är ett program eller en flik som körs i bakgrunden som du inte behöver kan du döda den här och frigöra värdefullt RAM. Klicka bara på processen och sedan på knappen ”Avsluta process” – bom, död.

Så här använder du mindre RAM-minne på din Chromebook

Att ha möjligheten att döda processer och frigöra RAM när du behöver är bra, men det finns en bättre lösning: var proaktiv. Detta är ett dubbelt tillvägagångssätt som består av en del bästa praxis och en del Chrome-tillägg. Låt oss prata om det.

Bästa praxis: Låt inte skiten springa

Det borde nog vara självklart, men du bör stänga saker som du inte använder. Bakgrundsflikar, appar och tjänster tar alla upp värdefullt RAM-minne – och vissa av dessa saker kan använda en absolut ton av grejerna.

Till exempel, på min Windows-maskin har jag sex alltid fästa flikar: tre Gmail-konton, Trello, Google Play Musik och Facebook Messenger. På min Pixelbook, som har hälften av RAM-minnet på min Windows-maskin, har jag bara två fästa flikar: Trello och Facebook Messenger. Varför? Eftersom Gmail använder en absurd mängd RAM. Så jag öppnar den bara när jag behöver den.

Det är ett perfekt exempel på saker som du kan behöva justera när du byter från en Windows- eller Mac-dator till en Chromebook. Jag föreslår inte att alla kommer att ha sex fasta flikar, men poängen är fortfarande densamma: att justera ditt arbetsflöde är viktigt när du byter till ett system med mindre minne.

Detsamma gäller för alla bakgrundsappar du kan ha igång – använd dem sparsamt. Om du inte använder något eller om det inte är avgörande att det är öppet hela tiden, döda det! Försök att förfina ditt arbetsflöde; öppna bara det du behöver, håll allt annat stängt tills den tiden kommer.

Bästa praxis: Bli av med oanvända tillägg och appar

Om du gillar att experimentera med olika appar och tillägg, finns det en chans att du kan ha en hel massa skit som du inte använder. Och mycket av det kan köra i bakgrunden och äta upp RAM.

För att se vilka tillägg du har installerat, starta en ny flik i Chrome, klicka på menyn > Fler verktyg > Tillägg. Du kan också skriva chrome://extensions i Chromes adressfält.

Bläddra igenom och ta en titt på varje tillägg eller app. Om du inte vet vad det är eller om det är något du inte använder, gör dig av med det där suget! Slå sönder knappen för att döda den med eld. ??

Detta kommer inte bara att frigöra RAM-minne genom att döda bakgrundsprocesser, utan det kommer att göra det till ett övergripande renare system. Varsågod.

Använd RAM-sparande tillägg

Nu när du har blivit av med ett gäng tillägg som du inte använder, låt oss lägga till några som kan göra nytta. Det finns tre viktiga tillägg här – och det bästa är att du inte behöver alla. De gör alla olika saker, men du klarar dig enkelt med ett eller två av alternativen.

OneTab: Håll enkelt samlingar av flikar utan att hålla dem öppna

OneTab är ett bra tillägg som låter dig hålla grupper av flikar tillsammans utan att hålla dem öppna. Du kan skicka flikar till OneTab och spara dem i listor – vilket är utmärkt för forskning och sånt – vilket betyder att du inte behöver hålla dem öppna längre.

Det är ungefär som överladdade bokmärken eller en mer organiserad ficklista. Det är bara ett användbart tillägg som låter dig organisera och stänga flikar utan att förlora dem för alltid. Det bästa av allt är att det är gratis. Ta det från Chrome Web Store.

The Great Suspender: Sätt flikarna i vila när du inte använder dem

Om du gillar tanken på att hålla alla dina flikar öppna hela tiden men inte vill att de ska ladda resurser (som RAM), då är The Great Suspender något för dig. Den ”stänger av” flikar efter att de har varit inaktiva under en användardefinierad tid (standard är en timme), vilket försätter dem i ett tillstånd med lågt minne. För att återuppliva en avstängd flik, klicka var som helst inuti den flikens fönster – bom, den är vaken.

Liksom OneTab är The Great Suspender gratis i Chrome Web Store.

Tab Wrangler: Stäng och spara inaktiva flikar automatiskt

Om du skulle kombinera OneTab och The Great Suspender, skulle du få något som liknar Tab Wrangler. Istället för att stänga av flikar och lämna dem öppna som The Great Suspender gör, stänger Tab Wrangler dem automatiskt efter en användardefinierad tid.

Men de är inte borta för alltid, eftersom det också håller en lista över alla stängda flikar – ungefär som OneTab. De är inte lika organiserade och listan fortsätter inte för evigt, men om något stängs och du behöver det tillbaka, finns det ett snabbt sätt att rädda det.

Åh ja, och den här är gratis också. Få det i Chrome webbutik.

Så där är du, och där går du. Oavsett om din Chromebook har 2 GB eller 16 GB RAM, bör dessa tips hjälpa dig att gå längre.