Så här får du ut det mesta av Chromes bokmärkesfält

Bokmärkesfältet i Google Chrome är mer än bara en plats för att lagra slumpmässiga sidor som du kan läsa senare; det är en mycket funktionell och mångsidig funktion som inte får tillräckligt med kredit. Så här kan du organisera, försköna och skapa bokmärken för att använda det till sin fulla potential.

Aktivera bokmärkesfältet

Om du inte redan har gjort det, för att få ut så mycket som möjligt av bokmärkesfältet, måste du först aktivera det.

Starta Chrome, klicka på menyikonen, peka på ”Bokmärken” och klicka sedan på ”Visa bokmärkesfält”. Alternativt kan du trycka på Ctrl+Skift+B (i Windows) eller Kommando+Skift+B (i macOS).

Klicka på menyikonen, sedan Bokmärken > Visa bokmärkesfält” width=”650″ height=”333″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<h2 role=Importera bokmärken från en annan webbläsare

När du byter till en ny webbläsare är det mesta av informationen inte så viktig och får dig förmodligen inte att tänka två gånger på det när du lämnar. Bokmärken är dock undantaget, och det är därför Chrome har en möjlighet att importera dina bokmärken från en annan webbläsare.

Google Chrome överför automatiskt alla dina bokmärken med det lättanvända importverktyget. Klicka på menyikonen, peka på ”Bokmärken” och klicka sedan på ”Importera bokmärken och inställningar.”

Välj vilken webbläsare du vill att Chrome ska exportera bokmärken från och klicka sedan på ”Importera”.

Chrome gör resten och placerar allt i en mapp antingen i Andra bokmärken eller i bokmärkesfältet med namnet ”Importerat från Firefox”, eller vilken webbläsare du än väljer.

Importera bokmärken från en HTML-fil

Oavsett om du kommer från Firefox, Explorer, Edge, Opera eller Safari är det enkelt att överföra alla dina värdefulla bokmärken till Chrome.

När du har exporterat alla dina bokmärken till en HTML-fil öppnar du Bokmärkshanteraren. Starta Chrome, klicka på menyikonen, peka på ”Bokmärken” och klicka sedan på ”Bokmärkshanteraren”. Alternativt kan du trycka på Ctrl+Skift+O (i Windows) eller Kommando+Skift+O (i macOS).

Från bokmärkeshanteraren, klicka på menyikonen och klicka sedan på ”Importera bokmärken.”

Från filväljaren, navigera och klicka på HTML-filen du exporterade från den andra webbläsaren, klicka sedan på ”Öppna”.

Alla dina bokmärken läggs till säkert i Chrome i en mapp, precis som den tidigare metoden.

Återställ oavsiktligt raderade bokmärken

Om du inte säkerhetskopierade/exporterade dina bokmärken, har Google Chrome ingen ångra-knapp eller låter dig trycka på Ctrl+Z för att få tillbaka borttagna bokmärken.

I den osannolika omständigheten att du av misstag raderar en hel mapp full av bokmärken, kan du återställa dem från en tillfällig säkerhetskopia gömd i Chromes appmappar. Chrome sparar en enda säkerhetskopia av din bokmärkesfil och den skriver över säkerhetskopian varje gång du startar Chrome.

Det första är först. Stäng alla öppna Chrome-fönster, men öppna inte Chrome igen. Om du redan har stängt Chrome, lämna den stängd.

Som standard kan Chrome fortsätta att köras i bakgrunden på Windows även efter att du stänger webbläsaren normalt. Istället måste Chrome dödas genom ikonen i systemfältet. Klicka på knappen ”Visa dolda ikoner” (om du inte ser Chrome-ikonen i systemfältet) högerklicka på Chrome-ikonen och klicka sedan på ”Avsluta”. Om du inte ser Chrome-ikonen här betyder det att den inte körs i bakgrunden och att du kan gå vidare till nästa steg.

Öppna nu Windows Explorer och gå till följande filsökväg, ersätt ”NAME” med ditt Windows-användarkonto:

C:UsersNAMEAppDataLocalGoogleChromeUser DataDefault

Mappen har två intressanta filer: Bookmarks och Bookmarks.bak, den förra är din nuvarande bokmärkesfil och den senare är säkerhetskopian från när du senast startade Chrome.

Obs! Om du inte ser filtillägget .bak kan du behöva aktivera filtillägg i Utforskaren i Windows först.

För att återställa säkerhetskopian (igen, se till att alla Chrome-webbläsarfönster är stängda), gör dessa steg:

Byt namn på din nuvarande bokmärkesfil till något som Bookmarks.old. Detta bevarar en kopia av den befintliga bokmärkesfilen om du behöver den.
Byt namn på din Bookmarks.bak-fil till bara Bookmarks (ta bort tillägget .bak). Detta gör att Chrome laddar säkerhetskopian när du öppnar den.
Öppna Chrome och se om du har lyckats återställa det saknade bokmärket.

Om dessa steg inte fungerar betyder det att Chrome har sparat en nyare version av säkerhetskopian och det enda sättet att återställa bokmärkena är från en äldre säkerhetskopia av din dator, förutsatt att du har en.

Observera bara att om du använder den här processen tar du också bort alla bokmärken som du har skapat sedan du senast startade Chrome.

Använd Bookmarklets för att förbättra surfupplevelsen

Bookmarklets är bitar av JavaScript som du kan spara som ett bokmärke och sedan placera i webbläsarens bokmärkesfält för en funktion med ett klick för att göra repetitiva uppgifter snabbare och enklare.

De är helt gratis att använda och lägger till funktionalitet till din webbläsare som låter dig extrahera webbsidesdata, ändra utseendet på en webbsida, öka läsbarheten för en sida genom att ta bort oönskade element, omedelbart dela sidor med andra tjänster och så mycket mer. Himlen är gränsen.

Det enklaste sättet att installera bookmarklet är att dra och släppa länken. Klicka och dra bokmärket direkt till bokmärkesfältet och det sparas precis som alla andra länkar.

Nu behöver du bara klicka på bokmärkeslänken så kör din webbläsare den på den aktuella sidan.

Här är några användbara exempel på vad bookmarklets kan göra:

Översätt vilken sida som helst: Besök en webbsida som inte är på engelska? Använd detta bokmärke för att automatiskt översätta alla sidor du är på med bara ett klick.
Slå upp ett ord på Wikipedia: Markera valfritt ord i Chrome och klicka sedan på bokmärket för att snabbt slå upp det på Wikipedia.
Skicka snabbt ett e-postmeddelande från Gmail: Klicka på den här bokmärket för att skicka ett e-postmeddelande utan att någonsin lämna en sida med GmailThis! från vilken sida som helst.
Spara artiklar i din ficka: Spara vilken sida som helst på ditt Pocket-konto och synkronisera den sedan på alla dina enheter för åtkomst när som helst, även när du är offline!

Bokmärk saker att läsa senare

En av de största bidragsgivarna till en rörig bokmärkesfält är artiklar och sidor som du sparar för att läsa senare. Om du redan delar upp dem i ämnesspecifika mappar är chansen stor att de finns kvar mycket längre än du förväntar dig eftersom du glömmer dem eller har för många att söka igenom. Vi säger inte att du inte ska bokmärka saker för att läsa senare; var bara medveten om var du placerar dem och hur länge de har legat där.

Skapa en mapp med namnet ”Läs senare” och ta sedan bort allt som inte är relevant längre när du läser dem – eller med jämna mellanrum.

Använd det inte som en catchall

Även om det kan vara frestande att spara allt av intresse, bör du reservera bokmärken för användbara verktyg/webbsidor och saker du kommer åt regelbundet.

Var ärlig mot dig själv och ta bort allt du inte tycker är användbart. Om du har hundratals bokmärken kan det vara dags att ta bort receptet på ”De bästa chokladkakorna”, ifall du bestämmer dig för att göra kakor på helgen.

Med dagens tillgänglighet till internet – och kraften i en snabb Google-sökning – finns allt i alla fall i fingrarna, så det är lätt att bli av med den här typen av bokmärken.

Spara istället en artikel/recept till Pocket, en gratis webbtjänst som sparar och synkroniserar artiklar till vilken enhet som helst som har tjänsten installerad. Installera tillägg till Chrome– eller använda bokmärket som nämndes tidigare— för att aktivera en metod med ett klick för att spara en webbsida för senare, utan att belamra bokmärkesfältet.

När du har skapat ett konto och loggat in är allt du behöver göra att klicka på fickikonen, så sparas sidan i din ”ficka” för att läsas senare. Lägg till alla taggar som du tycker är användbara i det angivna fältet för att hjälpa till att organisera allt snyggt.

Ett anpassat anteckningsblock

Om du surfar på internet och plötsligt har en uppenbarelse kan du skapa ett anpassat anteckningsblock för att snabbt få ner dina idéer utan att lämna webbläsaren. När du först skapat anteckningsblocket sparar du det som ett bokmärke så att du kan komma åt det när som helst med ett knapptryck.

Högerklicka på ett tomt utrymme i bokmärkesfältet och klicka sedan på ”Lägg till sida”.

I dialogrutan anger du ett namn som visas i bokmärkesfältet, kopierar följande kod till URL-fältet och klicka sedan på ”Spara:”

data:text/html;charset=utf-8, Notepad