Så här åtgärdar du det okorrigerbara WHEA-felet i Windows 10/11

Viktiga takeaways

 • WHEA Uncorrectable Error (WUE) är ett maskinvarufel på Windows-system och kan orsakas av korrupt maskinvara, problem med drivrutinskompatibilitet eller värme- och spänningsproblem.
 • Kör CHKDSK för att fixa filsystemproblem innan du gör några hårdvaruändringar, och kontrollera din systemhårdvara och drivrutiner för att säkerställa att de fungerar korrekt.
 • Du kan också överväga att kontrollera ditt RAM-minne för eventuella fel med MemTest86, medan ett annat alternativ är att återställa eventuell överklockning.

Windows har en lång och vacker (läs: smärtsam) historia med vad som kärleksfullt kallas Blue Screen of Death. Dessa felskärmar innehåller viktig information om det plötsliga bortfallet av ditt system. Vissa Windows-kraschfel är mer kryptiska än andra och därför svårare att felsöka. WHEA Uncorrectable Error är ett av dessa.

Vad är det okorrigerbara WHEA-felet och vad orsakar det?

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (Windows stoppkod 0x0000124) är ett maskinvarufel. Det finns flera vanliga orsaker till ett WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (vi förkortar det som WUE), varav de flesta direkt relaterar till din systemhårdvara:

 • Korrupt hårdvara (skadad hårddisk/SSD, GPU, CPU, PSU, korrupt RAM, etc.)
 • Problem med drivrutinskompatibilitet
 • Värme- och spänningsproblem (överklockning och spänningsförändringar)
 • Korrupta Windows-systemfiler eller registerfiler

Även om det inte alltid är källan, orsakar spänningsproblem i nätaggregatet vanligtvis detta Windows-fel. WUE-meddelandet och stoppkoden 0x0000124 indikerar felets karaktär, men om du tittar på feldumpfilen får du ytterligare information. Din feldumpfil (.DMP) hittas på C:/Windows/Minidump och kommer att ha en tidsstämpel.

Tyvärr kan vi inte erbjuda lösningar för alla problem, men följande korrigeringar bör lindra WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

1. Kör CHKDSK

Först, innan du gör några specifika maskinvaruändringar, försök att köra Windows Check Disk från kommandotolken. CHKDSK är ett Windows-systemverktyg som verifierar filsystemet och, med vissa inställningar, fixar problem när det körs. Så här använder du det:

 • Skriv kommandotolken i startmenyns sökfält, högerklicka sedan på den bästa matchningen och välj Kör som administratör. (Alternativt trycker du på Windows-tangenten + X och väljer sedan Kommandotolken (Admin) från menyn.)
 • Skriv sedan chkdsk /r och tryck på Retur. Kommandot kommer att skanna ditt system efter fel och åtgärda eventuella problem.
 • 2. Kontrollera din systemmaskinvara

  WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR är nära relaterat till din systemhårdvara. Därför, innan du fortsätter med systemåterställningar och minnestester, dubbelkolla därför komponenterna i din maskin fysiskt.

  Kontrollera att din PC:s kylsystem fungerar fullt ut, ditt RAM-minne är säkert i sina platser, CPU:n har mystifierande nog inte lossnat, och så vidare. Om du är osäker på hur du återställer din systemhårdvara, kolla in följande video.

  Men kom ihåg att vara försiktig med din hårdvara. Gå inte in och börja dra ut kablar och störa tidigare fast hårdvara. Du kan i slutändan göra felet värre.

  Ett annat alternativ är att ta bort eventuell nyinstallerad hårdvara. Även om du kanske har kontrollerat att dina PC-delar är kompatibla innan du köper, kan ny hårdvara ha stört resten av ditt system. Ta bort allt du nyligen har lagt in i ditt system (som extra RAM eller en sekundär lagringsenhet) och se om WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR kvarstår.

  3. Kontrollera dina drivrutiner

  Nya drivrutiner som skadar ditt system är mycket sällsynta än i äldre dagar av datoranvändning, eftersom Windows nu hanterar de flesta drivrutinsuppdateringar direkt.

  Det betyder dock inte att en tvivelaktig förare inte kan störa ditt system. Tack och lov listar Windows alla drivrutinsuppdateringar i avsnittet Windows Update, så att du snabbt kan ta reda på var problemet kommer ifrån.

  På Windows 10:

 • Tryck på Windows-tangent + I för att öppna panelen Inställningar och välj sedan Uppdatering och säkerhet > Visa uppdateringshistorik. Du kan hitta alla drivrutinsuppdateringar här.
 • Skriv nu enhetshanteraren i startmenyns sökfält och välj den bästa matchningen. Gå sedan ner i listan och leta efter en felsymbol. Om det inte finns något är din förarstatus troligen inte källan till problemet.
 • På Windows 11:

 • Tryck på Windows-tangent + I för att öppna panelen Inställningar och gå sedan till Windows Update > Uppdateringshistorik. Du kan hitta alla drivrutinsuppdateringar här.
 • Skriv nu enhetshanteraren i startmenyns sökfält och välj den bästa matchningen. Gå sedan ner i listan och leta efter en felsymbol. Om det inte finns något är din förarstatus troligen inte källan till problemet.
 • Som sagt, du kan använda ett tredjepartsverktyg för att uppdatera alla dina systemdrivrutiner samtidigt. På vår lista över gratisverktyg för att fixa Windows-problem gör de två första alternativen – IOBits Driver Booster och Snappy Driver Installer – exakt detta.

  4. Kontrollera ditt RAM-minne med MemTest86

  Windows har en integrerad minneskontroll som heter Windows Memory Diagnostic. Tyvärr har det inte ett bra rykte och missar regelbundet problem som hittas med ett annat utmärkt verktyg: MemTest86.

  MemTest86 är ett gratis, fristående minnestestverktyg som fungerar på både 32-bitars och 64-bitars Windows, trots namnet. Du startar MemTest86 från en USB-flashenhet (eller startbar skiva) och låter den kontrollera ditt systemminne. Observera att en MemTest86 RAM-kontroll tar lång tid att slutföra; ett enda pass tar timmar, beroende på mängden RAM du har installerat.

  Memtest

  För att få hela MemTest86-upplevelsen bör du köra minst två pass (två kompletta cykler). Men enligt de flesta rapporter borde MemTest86 avslöja ett allvarligt RAM-problem efter en kort period.

 • Gå till MemTest86 nedladdningssida och välj Ladda ner MemTest86 gratis. Detta laddar ner en arkivfil till din dator.
 • När du har laddat ner, extrahera arkivfilen genom att högerklicka och extrahera innehållet med ditt favoritfilextraktionsverktyg, som 7-Zip eller PeaZip.
  • Windows 11-användare kan också använda det integrerade extraheringsverktyget genom att högerklicka på den nedladdade filen, välja Extrahera här och sedan följa instruktionerna.
 • Därefter måste du skriva MemTest86 ISO till ett USB-minne. Du kan göra det med ett ISO till USB-verktyg. Bränn MemTest86 med det verktyg du väljer och stäng sedan av ditt system.
 • Starta sedan om systemet samtidigt som du trycker på menyknappen Boot Selection (vanligtvis F10, F11, DEL eller ESC), välj sedan den startbara MemTest86 USB-flashenheten. Minnestestet startar automatiskt.
 • Om det returnerar RAM-fel, slutför en internetsökning efter felkoden och skriv för att upptäcka din nästa åtgärd.

  5. Återställ systemöverklockning

  Om du har överklockat ditt system på jakt efter högre hastigheter finns det en chans att du stöter på WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Felet hänför sig ofta till felaktiga eller felaktiga spänningar som ställts in under överlocksprocessen, vilket gör ditt operativsystem instabilt. Det enklaste sättet att stryka det här problemet från listan är att återställa ditt system-BIOS och ta bort effekterna av eventuell överklockning.

  Du måste gå in i system-BIOS eller UEFI-menyn. För att göra detta, stäng av ditt system. Slå sedan på systemet igen och tryck på din BIOS/UEFI-menyåtkomstknapp när systemet startar (vanliga nycklar för att komma in i BIOS inkluderar F1, F2, F10, DEL och ESC).

  BIOS- och UEFI-inställningarna varierar beroende på tillverkare, men menytitlar är vanligtvis liknande. Du letar efter ett överklockningsalternativ. För det mesta finns överklockningsalternativ under menyn Avancerat, Prestanda, Frekvens eller Spänning.

  Hitta menyn och återställ dina överklockningsalternativ. Återställning kommer att återställa systemets prestanda till sitt out-of-box-läge – men kan också ta bort WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR under processen.

  6. Uppdatera dina BIOS/UEFI-inställningar

  Återigen, denna process varierar kraftigt beroende på ditt systems moderkortstillverkare. Vissa BIOS/UEFI-inställningar kan laddas ned och uppdateras automatiskt med hjälp av ett skrivbordsverktyg. Andra tillverkare kräver att du laddar ner BIOS-uppdateringen och flashar den fasta programvaran själv.

  Osäker på vilket moderkort du har? Ladda ner och kör CPU-Z. Öppna fliken Moderkort och hitta din moderkortstillverkare och modell. Du kan också hitta ditt BIOS-märke och version på den här fliken.

  Beväpnad med denna kunskap, slutför en internetsökning efter ”[your motherboard manufacturer + model] bios uppdatering.” Till exempel skulle jag söka efter ”MSI X570 gaming plus bios update” för mitt system (Micro-Star International är MSI). Du bör hitta instruktioner, handledningar och, om du har tur, till och med en video eller två.

  7. Återställ dina BIOS/UEFI-inställningar

  Om det inte löser WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR att rensa dina BIOS/UEFI-overlockinställningar, försök att återställa hela BIOS. Någonstans bland BIOS-menyerna finns det ett alternativ att slutföra en fullständig återställning av BIOS-inställningar eller ladda standard-BIOS-inställningen. Hitta alternativet och välj det.

  Observera att detta tar bort alla BIOS-uppdateringar du har installerat, vilket innebär att du måste installera dem igen efteråt.

  8. Återställ Windows (sista utväg)

  Om inget annat fixar din WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, kan du använda Windows Reset-funktionen för att uppdatera ditt system.

  Återställ i Windows 10 och 11 ersätter dina systemdata med en helt ny uppsättning filer. Det kommer teoretiskt att lösa eventuella kvardröjande problem relaterade till WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR samtidigt som majoriteten av dina viktiga filer behålls intakta.

  • På Windows 10, gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Återställning, välj sedan Kom igång under Återställ den här datorn.
  • I Windows 11, gå till Inställningar > System > Återställning, välj sedan Återställ PC bredvid Återställ den här datorn.

  När du trycker på knappen startar ditt system om, så säkerhetskopiera alla viktiga filer i förväg. Först startar ditt system om, sedan kan du välja Behåll mina filer eller Ta bort allt. Om du väljer Behåll mina filer kommer dina filer och dokument att bevaras men dina installerade appar tas bort, medan Ta bort allt är det mer nukleära alternativet och rensar även dina filer och dokument.

  Blåskärmsfel är frustrerande; ännu mer om du verkligen inte förstår vilken maskinvara som orsakar problemet. Korrigeringarna ovan kommer att åtgärda ditt WHEA-fel, men kom ihåg att om du leker med din hårdvara kan det komma tillbaka.