Opera GX: Vad är en ”spelwebbläsare” ändå?

By rik

Opera har nyligen lanserat ”
Opera GX”, som de marknadsför som världens första webbläsare specifikt för spel. Förutom det spelinspirerade utseendet och integrationen med Razer Chroma, innehåller den en anmärkningsvärd funktion för att begränsa CPU- och RAM-användningen. Frågan är, kommer detta verkligen att ge en prestandaförbättring för ditt datorspelande?

Vad är egentligen Opera GX?

Opera GX är en webbläsare för datorer med Windows. Trots namnet är den primärt avsedd för spelrelaterad användning. Steams inbyggda webbläsare används vanligtvis i Steam-överlägget, och Opera GX är inte tillgänglig för spelkonsoler som Xbox One eller PlayStation 4.

Liksom den vanliga versionen av Opera, bygger Opera GX på Chromium, ett projekt med öppen källkod som är grunden för Google Chrome och den kommande Microsoft Edge-webbläsaren. Det innebär att webbsidor bör se ut ungefär som i Chrome, och du kan även installera Chrome-tillägg i denna webbläsare.

Denna spelanpassade webbläsare är kostnadsfri och lanserades i en ”Early Access”-version den 11 juni 2019, i samband med E3-mässan.

Vad kännetecknar en spelwebbläsare?

Det är viktigt att inte förvänta sig dramatiska förbättringar av spelprestandan med Opera GX. Denna webbläsare har främst funktioner som riktar sig mot ”spelare”: ett spelinspirerat tema med Razer Chroma-stöd, integrerade spelnyheter och erbjudanden, en Twitch-panel, samt ljudeffekter som utvecklats av en speldesigner.

Den enda funktionen som kan potentiellt öka prestandan är ”GX Control”: inbyggda verktyg för att begränsa RAM- och CPU-användningen, vilket kan minska webbläsarens resursförbrukning.

Ett spelanpassat utseende med Razer Chroma

Det visuella intrycket är det första man lägger märke till: Opera GX omfamnar konceptet ”spelwebbläsare” fullt ut, med ett mörkt tema och starka färger som kännetecknar spelutrustning. Genom att klicka på ikonen ”Enkel Inställning” i webbläsarens övre högra hörn, kan du välja bland förinställda färgteman eller anpassa färgerna helt efter eget tycke. Du kan också anpassa bakgrundsbilden.

Denna webbläsare har till och med stöd för Razer Chroma. Aktivera ”Razer Chroma”-alternativet, och den valda färgen i webbläsaren kommer att återspeglas i dina Chroma-aktiverade tillbehör, som till exempel Razer DeathAdder Elite spelmus eller BlackWidow tangentbord. Det är en smidig lösning för att synkronisera webbläsartemat med din RGB-belysning.

GX Control: Begränsning av RAM och CPU

Bortsett från temat och Razer Chroma-integrationen, är den mest uppseendeväckande funktionen det som webbläsaren kallar ”GX Control”.

Genom att klicka på GX Control-knappen i sidofältet visas en panel med ”RAM-begränsare” och ”CPU-begränsare”. Du kan till exempel tvinga webbläsaren att endast använda 3 GB av ditt systems 12 GB RAM, eller begränsa CPU-användningen till 10% av systemets resurser.

Denna funktion är ganska unik. Om den är aktiverad hela tiden kommer webbläsaren givetvis att fungera långsammare. Men om du föredrar att slippa stänga flikar manuellt för att frigöra resurser för spel, kan denna begränsning hjälpa till.

Det är osäkert om det kommer att leda till ökad prestanda. Windows är i teorin utformat för att hantera resurser automatiskt, och webbläsaren ska inte vara i vägen när du spelar. Men ibland fungerar det inte som det ska, och det är därför spelare ofta stänger av sina webbläsare och undviker att ha hundratals flikar öppna i bakgrunden.

”Innan Opera GX stängde spelare ofta sina webbläsare för att undvika att sänka spelhastigheten. Vi har skapat GX Control-funktionen för att göra det möjligt för spelare att spela smidigare utan att behöva ge avkall på vad de gör på webben,”
förklarar Maciej Kocemba från Opera.

Det är också viktigt att poängtera att webbläsaren inte på något sätt kommer att snabba upp webbspel. Dess prestandafunktioner handlar uteslutande om att inte vara i vägen och att begränsa resurserna som används av webbsidor.

Ytterligare funktioner i en spelwebbläsare

Webbläsaren är utvecklad med spelare i fokus. Panelen ”GX Corner” är ständigt tillgänglig i det vänstra hörnet av flikfältet. Den innehåller nyheter om kommande spel samt en samling erbjudanden med länkar till spel som är till salu. Den har också en ”Daily News”-sektion som ger dig ett dedikerat flöde av spelnyheter.

I sidofältet finns en inbyggd Twitch-panel där du kan utforska dina följda kanaler, se vem som streamar live för tillfället och få meddelanden när en kanal du följer börjar sända live.

Opera GX spelar även ”GX Sound”-ljudeffekter, inklusive när du för muspekaren över ikoner på sidan Speed Dial (Ny flik). Opera är stolta över detta och framhäver att de ”komponerades i samarbete med ljuddesignern Rubén Rincón och bandet Berlinist, som nyligen blev nominerade i BAFTA Games Awards för Gris-spelets originalmusik”. Om du inte gillar ljuden kan du avaktivera dem.

Även vanliga Opera-funktioner ingår

Opera GX erbjuder även ett flertal funktioner som finns i vanliga Opera. Till exempel finns meddelandetjänster integrerade i sidofältet – Facebook Messenger, Telegram, Vkontakte och WhatsApp – vilket gör att du kan chatta direkt från webbläsarens gränssnitt.

Precis som Opera har Opera GX också en inbyggd annonsblockerare, en kostnadsfri VPN och en funktion för ”video pop out”, vilket gör det möjligt att visa video i ett mindre fönster ovanpå andra applikationer. Opera planerar även en ”Video over game”-funktion, som ska göra det möjligt att titta på video samtidigt som man spelar, men den är inte tillgänglig än.

Bör du börja använda den?

Om du gillar utseendet eller vill ha funktioner som Razer Chroma- och Twitch-integration, kan du med fördel testa Opera GX. Trots det annorlunda utseendet är detta en ganska vanlig Chromium-baserad webbläsare som bör fungera i stort sett som Chrome.

Men det är just utseendet och de inbyggda funktionerna för spelkultur, som Twitch-integrationen och spelnyheterna, som utgör det främsta argumentet för att använda den. Den första versionen av Opera GX identifierar sig till och med med versionsnumret ”LVL 1”.

Begränsningsfunktionerna är bland de mest intressanta vi sett i en webbläsare på länge och kan vara värda att utforska. Men förvänta dig inte stora prestandaförbättringar. Och kom ihåg: om du låter dem vara aktiverade hela tiden kommer webbläsaren att gå långsammare.