Onyx Boox Palma recension: Gör E-Ink mer bärbar

Viktiga takeaways

 • Onyx Boox Palma är en e-läsare i smartphonestorlek med en högkvalitativ skärm på 300 ppi, som körs på Android och låter dig installera olika appar från Play Store.
 • Med 128 GB lagringsutrymme och möjligheten att lägga till ett microSD-kort med upp till 1 TB utrymme erbjuder Palma gott om lagringsutrymme för böcker och andra filer.
 • Även om Palma är dyrare än 2022 Kindle, erbjuder den ytterligare funktioner och funktionalitet utöver en traditionell eReader. I slutändan beror beslutet att köpa på dina specifika behov och preferenser.

Den är formad som en smartphone, körs på Android, men det är faktiskt inte en telefon. Istället Onyx Boox Palma är en cool och kompakt eReader med extra funktioner och lite av en identitetskris. Palma är inte den första e-läsaren som har just den här storleken eller programvaran, men det är verkligen en frisk fläkt. Det gör också läsning på språng lite lättare.

Boox Palma kostar $280 eller €300, vilket betyder att den är mycket dyrare att få tag på i Europa. Köpet omfattar enheten, en laddningskabel (men ingen adapter), dokumentation och ett skyddsfodral. Du får också tillgång till 10 GB molnlagringsutrymme så att du enkelt kan överföra böcker och annat innehåll till din enhet.

Onyx Boox Palma

Boox Palma är en e-läsare i smartphonestorlek med en fantastisk skärm på 300 ppi. Palma körs på Android så att du kan använda den här enheten för mer än att bara läsa dina favoritromaner, så att du kan installera ett brett utbud av appar från Play Butik. Den har 128 GB lagringsutrymme, men du kan lägga till ett microSD med upp till 1 TB utrymme för alla de extra filerna om det behövs.

Upplösning E Ink Carta 1200 (824 x 1648) 300ppi

Lagring 128GB

Märke Boox

Skärmstorlek 6,13 tum

Processor Qualcomm Octa-core CPU

RAM 6GB

Format som stöds PDF, DJVU, CBR, CBZ, EPUB, AZW3, MOBI, TXT, DOC, DOCX, FB2, CHM, RTF, HTML, ZIP, PRC, PPT, PPTX, PNG, JPG, BMP, TIFF, WAV, MP3

Batteri 3 950 mAh

OS Android 11

Storlek 6,3 x 3,1 x 0,31 (159 x 80 x 8,0 mm)

Vikt 170g

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi (2,4 GHz & 5 GHz), Bluetooth 5.0

Frontljus Ja, varmt och kallt

Kamera 16MP

Färg svart eller vit

Portar USB-C

Knappar Ström, Volym upp/ner, Anpassningsbar

Fördelar

 • Har fysiska knappar
 • Det är storleken på en smartphone
 • Flera uppdateringslägen
 • Körs på Android, tillgång till Google Play Butik
 • Stort internt förråd

Nackdelar

 • Även vid hög uppdateringsfrekvens fungerar skärmen inte bra med video
 • Det kan gå långsamt att ladda appar
 • Dyr

Boox Palmas tekniska sida

De flesta e-läsare kommer i bokstorlek, vilket betyder att de inte är för stora och att de passar bra i din väska. De är inte heller direkt tunga heller. Boox Palma får dock plats direkt i fickan eftersom den bara är 6,13 tum – ungefär lika stor som Apple iPhone 15 eller Samsung Galaxy S23. Enheten mäter 6,3″ x 3,1″ x 0,31″ och väger cirka 170g.

Istället för en skärm med en miljard färger har Palma dock en E-ink HD Carta 1200-skärm med 300ppi-upplösning som lämpar sig för snabb sidvändning, men inte så mycket för att spela video eller spel (något Boox hävdar att du kan göra).

Skärmen ligger i linje med ramen, så du kan använda ett fodral för extra skydd. Tack och lov fick jag en med granskningsenheten, så när min valp trasslade in sig i en hängande kabel från mitt skrivbord och svepte bort allting överlevde Palma utan problem.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

På höger sida av enheten finns knappar för ström på/av och volym upp/ner. Den vänstra sidan har också en knapp, som är praktisk att ha om du bestämmer dig för att svepa skärmen inte är det sätt du vill gå till väga för att vända blad. Faktum är att alla knappar kan programmeras för olika uppgifter, inklusive rullning av artiklar. Den vänstra sidan är även värd för microSD-kortplatsen.

Längst ner på eReadern finns en USB-C-port så att du kan ladda upp den och en högtalare. Det finns också en mikrofon där, med en liknande grill för symmetris skull. Det finns en sekundär högtalare längst upp på skärmen.

På baksidan av Boox Palma hittar du en 16MP-kamera, som du kan använda för att omvandla dokument till digitalt format. Det finns en inbyggd blixt så att du kan förbättra skärpan i dokumentskanningarna. Den kan också fungera som en ficklampa när du ska leta efter dina tofflor utan att tända lampan efter att du har avslutat det där ”ett kapitel till” innan du lägger dig. Det där ”kapitlet” tog timmar att avsluta, eller hur?

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Under huven har Onyx Boox Palma en Qualcomm Octa-core-processor, 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Du kan lägga till ett microSD på upp till 1 TB om du behöver mer lagringsutrymme.

Det finns också ett 3 950 mAh batteri som ska vara bra i ett par veckor, beroende på hur mycket du läser och vilka andra appar du använder.

En Android-driven eReader

Boox Palma körs på Android 11 och har fullt stöd för Google Play Store. Det betyder att du kan ladda ner i stort sett vilken som helst av dina favoritappar, från spel till Google Books, Spotify eller Maps. Naturligtvis kan du också ladda ner de föredragna läsverktygen för e-böcker som Kindle, Kobo, Nook eller Hoopla, som ger dig tillgång till ditt vanliga bibliotek – eller till och med Goodreads så att du kan hålla reda på vad du läser och vad mer som finns på din lista.

Enheten har Wi-Fi och Bluetooth, så att du kan ansluta till ditt hemnätverk och dina trådlösa hörlurar för att lyssna på ljudböcker eller din favoritmusik. Du kan också spela in din skärm eller screencast vad du än tittar på. Ett bonussyfte för Palma är att använda den som en röstinspelare.

Eftersom detta är en Android-enhet kan du dra den översta fältet för att komma åt kontrollcentret, där du kan göra olika justeringar. Du kan till exempel slå på och av automatisk ljusstyrka, ändra färgtemperaturen, kontrollera volymen, aktivera flygplansläge eller få skärmen att rotera automatiskt när du vänder din Palma i sidled.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

En sak du kommer att märka bland de förinstallerade apparna är närvaron av BOOXDrop. Detta är standardverktyget du kan använda för att skicka filer till din enhet. Denna process är superenkel eftersom du behöver konfigurera ett konto, logga in och koppla ihop din enhet. När det är gjort kan du skicka iväg e-böcker, ställa in RSS-flöden, spara webbsidor för att enkelt ladda dem till Palma och så vidare. Samma app låter dig hantera vilken som helst av filerna på enheten om du vill ta bort något (via bibliotek) eller hantera anteckningar.

När du är i startskärmsvyn kommer du att märka att åtgärdsfältet längst ner har några fler alternativ än din vanliga Android-enhet. Det är här du enkelt kan uppdatera sidan om någon bild eller text skulle ha fel. Det är också där du kan komma åt ytterligare skärmkonfigurationer. Förutom att justera kontrastnivåerna kan du välja ett av de tillgängliga skärmuppdateringslägena. Det finns fem olika alternativ, som gradvis ökar skärmens prestanda baserat på vad du vill göra. Om du bara vill läsa böcker kommer HD att fungera bra, men om du vill spela upp några videor, välj Ultrafast eller Royal.

Onyx Boox Palma låter dig också ställa in uppdateringsläget automatiskt baserat på vilken app du använder. Så du kan välja en hastighet för Audible, en annan för Kindle, en annan för webbläsaren eller klockan och så vidare. Så du kan optimera din batteriförbrukning samt hur väl din handhållna eReaders skärm reagerar.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

För dem som har barn finns det också ett barnläge som du kan aktivera om du vill lämna Palma till dina barn. Läget låter dig styra när och hur länge de kan använda enheten, samt vilka appar och innehåll de kan komma åt. En av de första sakerna du gör när du aktiverar det här läget (bortsett från att ställa in ett lösenord) är att välja vilka appar du tillåter dem att använda. Gränssnittet för barnläge är renare och grupperar innehållet i två kategorier – bibliotek och appar.

Läser om Boox Palma och mer

Om den går som en anka och kvacksalvare som en anka, så är det en anka. Höger? Tja, inte den här gången. Palma är formad som en smartphone, körs på Android, men det är egentligen ingen telefon. Faktum är att det här är en föga ursäktande liten läsare, och det är ganska fantastiskt i sig.

Skärmen är i nivå med nästan alla Kindle och är väl upplyst. Justerbarheten för ljusstyrkan är också smidig, och om du inte har specifika preferenser är du vanligtvis bra på att låta Palma ställa in sina egna värden.

Den höga uppdateringsfrekvensen innebär att det finns lite eller inga spökbilder när du läser böcker. Kindles, till exempel, uppdaterar skärmen automatiskt med några sidor, men det är inget jag har märkt på denna Palma. Oavsett om skärmen var inställd på HD eller Ultrafast Refresh Mode, var övergångarna smidiga och jag märkte inte någon kvardröjande text eller några faktiska siduppdateringar.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Onyx Boox Palma-läsarappen är lätt att använda och det finns inget behov av några extra appar om du inte behöver tillgång till annars otillgängliga bibliotek. Längst ner på skärmen kommer du att märka dina framsteg, och om du trycker på högst upp på sidan får du tillgång till extra funktioner. Du kan till exempel aktivera Text-to-Speech och lyssna på boken istället för att läsa den. Rösten är dock ganska robotisk, som är typiskt med alla text-till-tal-verktyg som inte är AI, så det tar lite tid att vänja sig vid det.

Appen låter dig också aktivera automatisk sidvändning, ändra teckenstorlek och fetstil, byta teckensnitt, justera avståndet mellan ord eller rader och så vidare. Om din bok har massor av bilder kan du också se till att de är skärpta eller att vattenstämplar blekts ut. Allt du kan förvänta dig att hitta i en e-reader-app finns här, tack vare Boox många års utveckling och erfarenhet.

När du läser kan du lätt gå vilse i orden. Även om du skulle kunna få en liknande upplevelse – det vill säga läsa på en mindre skärm – med din smartphone och en eReading-app är Boox Palma överlägsen på grund av skärmens kvalitet. E-bläckskärmar är så mycket lättare för ögonen än någon smartphoneskärm. Bärbarheten av Palma är definitivt en fördel för dem som vill kunna stoppa sin eReader i fickan och gå. Även om e-läsare i allmänhet inte är massiva, finns det något att säga om att ha en som har samma storlek som din mest använda gadget.

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

En annan sak att notera är att du kan ställa in skärmgester för att styra enheten. Du kan till exempel aktivera svepgester uppåt och nedåt på skärmens vänstra område för att justera volymen och på skärmens högra område för ljusstyrka. Du kan också aktivera förflyttning framåt och bakåt genom att svepa åt vänster och höger från skärmens kanter. Om det är bekvämare för dig, kom ihåg att du också kan programmera knapparna för att göra din budgivning, så att du har fler alternativ.

Bortom läsning

När det kommer till andra appar du vill köra på Palma måste du ta hänsyn till skärmens begränsningar. Kan du köra YouTube på den här Android-enheten? Klart du kan, tekniskt sett. Men skulle du vilja? Inte riktigt. Bildhastigheten är inte idealisk för detta, inte ens i Regal-inställningen. Att läsa artiklar online fungerar dock utmärkt, och det gör till exempel att läsa e-post. Du måste komma ihåg att E-ink-skärmar har ett mycket specifikt syfte, och att försöka driva bortom det kommer att göra dig besviken.

I slutändan handlar det om att vara realistisk. Du kommer inte att kunna använda Palma till allt du använder din smartphone till, även om de kanske delar samma operativsystem. Läs dina e-postmeddelanden, läs dina nyhetsartiklar, kolla din kalender, bläddra i Reddit och lyssna på eller läs böcker, men förvänta dig inte att spela något utöver Sudoku eller ordspel. Även med dessa ganska grundläggande spelformat kommer du sannolikt att bli irriterad över hur skärmen reagerar.

I slutändan är detta helt okej. Om du ville läsa böcker på din smartphone kunde du göra just det. Men om du vill ha en skärm som inte tröttar ut dina ögon behöver du en ordentlig eReader.

Ska du skaffa Onyx Boox Palma?

Om du vill ha en e-läsare i ett mindre format, då är Palma ett gediget alternativ med några fantastiska funktioner. Å andra sidan är detta en ganska dyr enhet. För $280 är detta mycket dyrare än 2022 Kindle, till exempel. Denna Amazon-enhet är något bredare i storlek än Palma, men den är lite lättare. Med jämförbara storlekar är 2022 Kindle $100 utan några rabatter, men den har varit tillgänglig för så lite som $75.

I slutändan beror det på vad du letar efter och om du verkligen behöver eller vill ha de extra funktionerna i Android.

Onyx Boox Palma

Boox Palma är en e-läsare i smartphonestorlek med en fantastisk skärm på 300 ppi. Palma körs på Android så att du kan använda den här enheten för mer än att bara läsa dina favoritromaner, så att du kan installera ett brett utbud av appar från Play Butik. Den har 128 GB lagringsutrymme, men du kan lägga till ett microSD med upp till 1 TB utrymme för alla de extra filerna om det behövs.