Om du planerar att installera massor av Smarthome-enheter, hoppa över Wi-Fi

By rik

Många smarta hemanordningar kommunicerar via Wi-Fi, vilket fungerar väl om antalet enheter är begränsat. Men om du planerar att utrusta hela ditt hem med smart teknik bör du vara försiktig med att endast förlita dig på Wi-Fi.

Det är inget fel med Wi-Fi-baserade smarta hemenheter i sig, men ju fler du installerar, desto mer ansträngt kan ditt Wi-Fi-nätverk bli. Om du är i början av din resa mot ett smartare hem och fortfarande långsamt utökar din utrustning, behöver du inte oroa dig i nuläget. Men om du någon gång planerar att lägga till smarta funktioner i varenda strömbrytare, uttag, lampa och övriga enheter i ditt hus, kan det vara fördelaktigt att överväga alternativ till Wi-Fi. Här är anledningen till det.

Wi-Fi har sina begränsningar

Wi-Fi kan framstå som en nästintill magisk teknik med oändliga möjligheter, men det är inte en oslagbar lösning. Det finns begränsningar som är viktiga att beakta.

En Wi-Fi-router kan i teorin hantera upp till 255 anslutna enheter. Men även om det tekniskt sett är möjligt att koppla 255 enheter till routern, är det inte praktiskt genomförbart. Inte bara skulle alla dessa enheter konkurrera om bandbredd från din internetanslutning, utan de skulle även störa varandra och försvåra en stabil trådlös anslutning.

Visst, du kommer troligen aldrig att nå den nivån där du har så många enheter kopplade till ditt hemnätverk. Men om du konverterar varje strömbrytare, uttag och lampa till smarta versioner med Wi-Fi, kan du potentiellt närma dig gränsen på 255 enheter, beroende på husets storlek. Och det inkluderar inte ens telefoner, datorer, streamingboxar med mera.

Wi-Fi 6 kan mildra problemet med överbelastning när hårdvara som stöder den nya standarden blir mer tillgänglig, men begränsningen av antalet enheter kommer fortfarande att vara en faktor. Ju färre enheter, desto bättre.

Överväg Z-Wave eller ZigBee för lampor, strömbrytare och uttag

Det är helt acceptabelt att använda Wi-Fi för smarta enheter som termostater, videodörrklockor, röstassistenter och liknande (eftersom det ofta är det enda alternativet för dessa). Men om du planerar att utrusta hela ditt hem med smarta lampor, är det mer effektivt att använda ett annat trådlöst protokoll, som Z-Wave eller ZigBee.

Dessa protokoll belastar inte Wi-Fi-nätverket, vilket minskar den totala trafikstockningen. Eftersom Z-Wave- och ZigBee-enheter ansluter till en hubb minskar dessutom antalet enheter som syns i ditt nätverk markant. Om du till exempel installerar 20 Z-Wave-strömbrytare i ditt hem, ansluter de alla till en enda hubb. Din Wi-Fi-router ser då bara hubben som en enhet.

Till exempel kan du köpa 20 Kasa-ljusströmbrytare från TP-Link, där varje strömbrytare ansluts direkt till Wi-Fi och syns som 20 separata enheter. Alternativt kan du välja ett Lutron Caseta-kit som inkluderar en hubb och en strömbrytare, tillsammans med 19 tilläggsbrytare. Dessa använder en egen radiofrekvens istället för Z-Wave, men även om du har 20 installerade syns de bara som en enhet i ditt nätverk eftersom hubben är den som ansluter till routern.

Om du bara har några få enheter behöver du inte oroa dig

Även om jag fortfarande förespråkar användningen av Z-Wave eller ZigBee för mindre enheter som strömbrytare och uttag, är det inte ett stort problem om du bara har ett fåtal smarta enheter i ditt hem – kanske en strömbrytare här och där, eller några smarta lampor i sovrummet.

Dessutom är det i allmänhet lättare för den genomsnittliga konsumenten att konfigurera Wi-Fi-baserade enheter. Men i takt med att du får mer erfarenhet och bygger ut ditt smarta hem kommer du troligen att inse att hubb-baserade enheter är det bästa alternativet för många av de mindre komponenterna. Dessutom har många företag gjort det enkelt att konfigurera hubbar och ansluta enheter till dem.