När (och varför) att använda var och en

Viktiga takeaways

  • Monoljud eliminerar känslan av riktning och är bäst för sång och basgitarrer inspelade med en mikrofon.
  • Stereoljud skapar ett mer organiskt ljud genom att sända ut olika nivåer av ljudinformation till vänster och höger. Gör den idealisk för trummor och rumsmikrofoner.
  • Blandning i mono möjliggör först bättre balansering och identifiering av ljudproblem, vilket säkerställer monokompatibilitet och en övergripande mix av högre kvalitet.

Du kanske förstår grundkonceptet för mono vs stereoljud. Men att välja det bästa kanalformatet för specifika ljudsammanhang kan avsevärt förbättra din mixnings- och produktionsprocess. Här går vi igenom deras grundläggande definitioner och vanliga användningsfall för att hjälpa dig lära dig när och varför du ska använda var och en.

Vad är skillnaden mellan mono och stereoljud?

Mono representerar enkanalsljud som vanligtvis låter som om det kommer från mitten av en ljudkälla. Detta beror på att monoljud skickar en lika stor signalintensitet till vänster och höger, vilket genererar uppfattningen av ljud som kommer från mellan dessa två punkter.

Med andra ord, inga skillnader mellan vänster och höger hörs av dina öron, vilket tar bort all riktningskänsla.

Å andra sidan representerar stereo tvåkanaligt ljud som avger olika nivåer av ljudinformation till vänster och höger. Detta leder till att dina öron uppfattar ljudkällor från distinkta punkter i stereofältet (vänster till höger) när du lyssnar på stereoljud.

Detta återspeglar ett mer organiskt sätt att bearbeta ljudinformation; dina två öron uppfattar naturligt ljud som kommer från olika håll.

Vad är Dual Mono?

Bildkredit: Soundtrap/Unsplash

Det finns ett extra kanalformat du kan använda för spår och plugin-inställningar som kallas dual mono.

Dubbla monospår eller inställningar inkluderar två monokanaler som är oberoende av varandra medan de vanligtvis delar samma ljudkälla. I praktiken kan detta innebära att du spelar in samma sångparti på två monospår panorerade åt vänster och höger.

Detta varierar från ett stereo tvåkanalsformat eftersom stereokanaler är beroende av varandra och alltid delar samma ljudkälla.

För att ytterligare förtydliga skillnaden fungerar plugins för stereoläge på ett stereospår på de två kanalerna lika. Plugins i dual mono-läge verkar dock på de två stereokanalerna separat när de behandlar dem oberoende av varandra.

Mono vs. Stereoinspelning

Bildkredit: Anna Pou/Pexels

Om du spelar in liveinstrument, som sång, ställer du naturligtvis in en monokanal genom att använda en mikrofon. Instrument som fioler, basgitarrer, trumpeter, kontrabasar och många fler drar nytta av monoinspelning med en mikrofon.

I allmänhet kommer du att vilja spela in i mono om inte ljudkällan avger en organisk och önskvärd spridning av stereoinformation. Instrument som drar nytta av stereoinspelning (en mikrofon till vänster och en annan till höger) inkluderar trumoverheads, vissa synthesizers och rumsmikrofoner.

Vissa instrument som akustiska gitarrer kan spelas in på båda håll, beroende på vilken ljudeffekt du är ute efter. Monogitrar kan leda till exakt positionering i stereofältet (via panorering) medan stereogitarrer bättre kan fylla upp det akustiska utrymmet i din mix. Ofta spelas gitarrer in på dubbla monospår, hårt panorerade till vänster och höger för att skapa en känsla av bredd.

När ska man mixa med stereolåtar

Bildkredit: Dylan McLeod/Unsplash

Även om vi har täckt några instrument som drar nytta av en stereoinstallation, finns det ett par andra användningsfall som är värda att överväga för att ge liv och bredd till din mix.

Ofta är det en bra idé att ställa in aux-kanaler med reverb och delay som stereospår. Detta kan stimulera känslan av rymd för vissa instrument eller din övergripande mix. Kom ihåg att ett (panorerat) monoreverb/delay aux-spår kan prestera bättre i vissa sammanhang; så fortsätt experimentera.

Som med de flesta aspekter av musikproduktion, var noga med att inte överdriva dina reverb och förseningar. Om du gör det kan du kämpa för att uppnå ett definierat ljud och ett monokompatibelt spår.

När ska man mixa med monospår

Bildkredit: Yomex Owo/Unsplash

När du lär dig att mixa musik kan det vara lätt att ha för vana att ställa in de flesta av dina digitala instrument som stereospår.

För många stereospår kan faktiskt leda till en brist på definition i din mix eftersom alltför många ljudkällor sänder ut ljudsignaler över stereofältet. Detta ökar sannolikheten för lågkvalitetsnivåbalansering, frekvensmaskering (där instrument konkurrerar om samma utrymme) och andra ljudproblem. För sätt att åtgärda problem med frekvensmaskering, titta på hur du använder EQ.

Genom att sätta upp monospår där det är möjligt, begränsar du utrymmet de upptar; detta kan vara viktigt i flerdelade projekt. Det är också bäst att hålla dina lågfrekventa instrument (tänk runt 50 Hz och lägre) centrerade för att undvika klarhet och fasproblem.

Du kanske tror att många monospår leder till en intetsägande och smal mix, men det är tvärtom. Kombinera uppsättningen av monospår med exakta, välgrundade panoreringsbeslut så får du en renare och bredare mix.

Bildkredit: Alexey Ruban/Unsplash

En annan vana som är alltför lätt att falla in i är att mixa (och bara lyssna på din mix) i stereo. Vad detta vanligtvis betyder är att du uppnår en till synes bra balans och ljudkvalitet i stereoversionen av ditt spår, men det har två nackdelar:

  • Du kanske aldrig blir medveten om vissa ljudproblem, till exempel hur vissa instrument och element krockar på grund av stereoseparation.
  • Ditt spår kan låta betydligt sämre när det spelas upp på monoljudsystem.

Att mixa i mono (alla dina låtar spelas i mitten) är en av de bästa metoderna för musikproduktion. Den visar hur var och en av dina musikaliska element interagerar med varandra. Utmaningen att balansera varje instrument som det låter från samma position kommer att driva din mixningsförmåga.

Om du kan få ditt spår att låta bra i mono, kommer alla trick för balansering, EQ och sidokedjekomprimering du kan ha använt oundvikligen att leda till ett stereospår av högre kvalitet när du väl integrerar panorering och andra stereoeffekter.

Den andra huvudsakliga anledningen till att kontrollera att ditt spår låter bra i mono är att många enheter, som telefoner, bärbara datorer och mindre högtalarsystem avger ljud i monoformat.

På detta sätt kan du säkerställa att din låt är monokompatibel och redo för alla typer av ljudsystem. Detta kommer att spara tid och ansträngning när du startar den efterföljande processen att bemästra ditt spår.

Använd både mono och stereo för en bra mix

Mono-spår bör vara ditt favoritformat, medan dubbla mono-inställningar är för specifik oberoende tvåkanalsbehandling. Välj endast stereo för instrument och effekter som avger en önskvärd blandning av stereoinformation. Och blanda hela spåret i mono för bättre definition innan du använder panorering och stereoeffekter. Gör detta så säkerställer du monokompatibilitet och en övergripande mix av högre kvalitet.