När kan hörlurar och hörsnäckor skada din hörsel?

By rik

Diskussionerna kring hörselnedsättning orsakad av hörlurar kanske har tystnat, men det är viktigt att minnas att hörlurar och öronsnäckor fortfarande utgör en betydande fara för din hörsel. Frågan är: hur högt är egentligen för högt, och hur kan du skydda dina öron utan att behöva avstå från musiken du älskar?

Gränsen för hörselskador ligger vid 85 dB

De flesta experter inom hörselvård är överens om att 85 decibel (dB) är den gräns där risken för hörselskador ökar. Att regelbundet utsätta sig för ljud på eller över 85 dB kan leda till hörselnedsättning eller tinnitus. Många antar felaktigt att 85 dB är en extremt hög ljudnivå, men det är inte ovanligt att vi dagligen exponeras för ljud som överstiger detta gränsvärde. Till exempel, gräsklippare och restauranger med hög ljudnivå kan generera ljudnivåer kring 90 dB.

Enstaka korta stunder med dessa ljudnivåer utgör inte någon omedelbar fara. Läkare anser att våra öron kan hantera upp till åtta timmars exponering för 85 dB. Men i takt med att ljudnivån ökar, minskar den tid dina öron kan tolerera den. Exponering för 100 dB i åtta timmar är absolut inte att rekommendera. Det är här musikälskare bör vara extra uppmärksamma.

Effekterna av ljud över 85 dB

Hur hög musiken blir i dina hörlurar beror på både hörlurarna och ljudkällan. Nästan alla kombinationer av telefoner, förstärkare och hörlurar kan överstiga 85 dB-gränsen, ofta med råge. Vissa hörlurar kan till och med nå upp till 110-120 dB. Vid de nivåerna tål öronen bara cirka en minut innan skada kan uppstå.

Förhållandet mellan ljudnivå och tid du kan utsättas för ljudet är inte linjärt. Vid 90 dB kan fyra timmars exponering orsaka permanent hörselskada. Ökar du till 95 dB klarar öronen bara två timmars exponering. Vid 110 dB är toleransen så lite som 1 minut och 29 sekunder.

Att mäta ljudnivån i hörlurar – inte helt enkelt

Vill du veta exakt om dina hörlurar eller öronsnäckor överstiger 85 dB-gränsen? Då kan du stöta på svårigheter. Det är nämligen inte enkelt att mäta ljudnivån i hörlurar.

De flesta ljudnivåmätare är designade för att mäta ljudnivån i en omgivning, som en restaurang eller en byggarbetsplats. Ljudet från hörlurar och öronsnäckor är specifikt riktat in mot örat. För att använda en ljudnivåmätare med hörlurar måste de placeras direkt mot mätaren, vilket ger en ungefärlig mätning, i bästa fall.

Att köpa en ljudnivåmätare för 500 kr för att få en ”halvexakt” avläsning är kanske inte det mest lockande alternativet. Det finns även gratisappar för ljudmätning, som Ljudmätare eller Ljudanalysator, men deras precision är ännu lägre.

Ärligt talat, om du är orolig för att dina hörlurar är för högljudda, så är de förmodligen det. Även om du inte kan få en exakt mätning, så är det viktigaste att vara medveten om dina vanor och justera volymen tills du hittar en behaglig nivå.

Medvetenhet är nyckeln

Ett av de bästa sätten att skydda din hörsel är att vara medveten om volymen. När du använder hörlurar, ta en stund och fråga dig själv om ljudet är för högt. Om du känner att du behöver anstränga dig för att höra, kan du sänka volymen till en behaglig nivå som blir din personliga tröskel. Denna tröskel kan vara ”halvvägs” på volymkontrollen på telefonen, eller ett visst nummer på en mer avancerad ljudkälla.

Du kan också ställa in en volymtröskel i de flesta streaming-appar. De flesta har en ”volymnormalisering”-funktion, som kan ställas in på ”låg”.

En annan faktor att vara medveten om är hörseltrötthet. När du lyssnar på musik under en längre tid, blir dina öron trötta, vilket gör att ljudet upplevs som ”tystare”. Omedvetet ökar man ofta volymen i det läget.

Att höja volymen när öronen är trötta är en dålig vana. Om du märker att du höjer volymen under en lyssningssession, ge dina öron en paus. Ta ut hörlurarna och låt öronen vila i minst 10 minuter.

Prioritera ljudkvalitet framför volym

De flesta som lyssnar på hög musik gör det för att de vill höra alla detaljer, inte för att de vill skada sin hörsel. Om dina hörlurar låter dåligt vid låg volym, är det dags att överväga att investera i bättre ljudutrustning.

Det behöver inte handla om dyr audiofil-utrustning. Det finns många hörlurar och öronsnäckor av hög kvalitet som kostar under 2000 kr. Om du ofta lyssnar i bullriga miljöer kan du överväga ett par bra brusreducerande hörlurar. Bra hörlurar låter bra även vid lägre volymer och de kan hålla i många år om du tar hand om dem. (Ett bra par hörlurar låter fantastiskt även vid hög volym, om du nu undrar.)

Det är värt att notera att ett par bra hörlurar oftast levererar bättre ljudkvalitet än ett par bra öronsnäckor. Hörlurar har sin plats, men om du oftast lyssnar på musik hemma, där…