Ofta hyllar vi de drivna entreprenörerna och de visionära grundarna. Men har du någonsin undrat vilka de outtröttliga individerna är som arbetar i kulisserna och stöttar dessa startups på vägen mot framgång?
Dessa är personer som Sachin Arya. De investerar sin passion och energi i unga entreprenörer, ger dem ovärderliga resurser och leder dem genom varje steg på deras resa.
Jag är här idag med en ny intervju med Sachin Arya, en mentor som har guidat otaliga idéer till att bli framgångsrika miljonföretag.
Denna artikel är inte bara en hyllning till Sachin Arya, utan också till alla mentorer och coacher som arbetar hårt, dag som natt, för att hjälpa unga talanger att förverkliga sina visioner.
Du undrar säkert vem Sachin Arya är. Låt mig berätta:
Vem är Sachin Arya?
Sachin Arya är ledare för inkubation och entreprenörskapsstrategi och implementering för alla BITS-campus i Pilani, Goa, Hyderabad, Dubai och snart även i Mumbai. Inkubatorn har spelat en avgörande roll i att skapa och stödja ett innovativt entreprenöriellt ekosystem på BITS campus.
Inkubatorn har direkt och indirekt inspirerat många BITS-studenter och alumner att satsa på entreprenörskap. Enligt uppskattningar har över 300 startups grundats av BITS-studenter och alumner sedan inkubatorn startade 2004.
Han har innehaft denna position i över fem år och har under denna tid främjat många idéer – från skisser på en whiteboard till framgångsrika företag. Jag ser honom som en modern mentor som varje ung entreprenör skulle vilja ha vägledning från. Varför jag är så säker? Läs vidare så får du se det genom hans svar.
F: Vad skiljer BITS från andra institutioner i världen?
S: Sachin menar att BITS Pilani, beläget i en liten och avlägsen by 200 kilometer från Jaipur, har en unik ”hemlig ingrediens”.
Den avskilda placeringen, långt från storstädernas distraktioner och bekvämligheter som kan leda till lättja, tvingar studenterna att bygga karaktär och utveckla ledaregenskaper. Detta skapar en gynnsam miljö för entreprenörskap.
Det är ingen slump att BITS har 6000 alumner som är VD:ar och 7000 alumner med egna startups, efter IIT Bombay och Delhi.
Det finns inga utegångsförbud för varken killar eller tjejer på campus, och det finns generösa regler för att vistas utanför campus. Denna frihet ger studenterna en unik miljö att utvecklas och vara produktiva i.
Visste du om detta?
F: Vilka är kriterierna för att få ett års uppehåll från studierna på BITS?
S: När det kom ut att BITS-studenter kunde ta ett års uppehåll i sina studier väckte det nyfikenhet kring kriterierna. Jag tog därför saken i egna händer.
Sachin berättar om hur policyn om ett års uppehåll uppstod. Det var en stor debatt om dess fördelar och nackdelar. Man kom fram till att detta var ett nödvändigt steg för att utveckla entreprenörskulturen ytterligare. Om det kan gynna studenterna och få fram det bästa i dem, är det värt det.
Kriterierna för uppehållet är att studenten måste jobba med en startup, eller vara på väg att starta ett. Om en student kan presentera sina idéer eller är antagen till ett utbildningsprogram inom entreprenörskap av en tredje part, får hen ta ett års uppehåll.
Ja, så enkelt är det. Jag antar att du trodde att kriterierna skulle vara mer komplicerade.
F: Är erfarenhet nödvändig för att starta eget företag?
S: Enligt Mr. Arya finns det inget enkelt svar på frågan om erfarenhet är ett krav för att starta eget. Han nämner Pixxel, ett företag inom rymdteknik, som startade i ett studentrum, vilket kräver gedigen kunskap inom området. Idag skickar de upp satelliter.
Han lyfter även Grow, ett företag som grundades av Ishaan efter flera år av arbetslivserfarenhet.
F: Vad är studenternas mentalitet på BITS?
S: Mr. Arya tycker att frågan är intressant. Han påpekar att eftersom studenterna lägger ner mycket pengar på sina studier på BITS, är de beredda att ge upp välbetalda jobb för att starta sina egna företag.
En anledning till detta kan vara den unika kulturen på BITS. Studenterna påverkas av den entreprenöriella miljön och inspireras av andra på BITS att ta steget själva.
De smarta studenterna på BITS vet att även om deras startups misslyckas, har de alltid jobbmöjligheter att falla tillbaka på, då många företag ser entreprenöriell bakgrund som en merit. Alla dessa faktorer gör att många vågar ta risken.
Jag blev själv chockad. Att tacka nej till ett välbetalt jobb för att istället gå en osäker väg med utmaningar – det är det tänkesätt vi talar om.
F: Hur presenterar man sina idéer för investerare och institutioner?
S: Sachin berättar att investerare inte bara tittar på de ekonomiska aspekterna av idén, utan framför allt på grundarnas passion och vision.
De bedömer grundarnas förmåga att lösa problem och deras beredskap inför utmaningar. Dessutom utvärderar de idéernas potential och den aktuella marknaden.
Investerarna analyserar även hur idén ska utvecklas, vilka åtgärder som ska vidtas och hur de investerade medlen ska användas.
Slutligen söker investerare efter innovativa idéer som verkligen tillför något nytt till marknaden. Sachin menar att många startups idag försöker föra säljare och köpare samman på ett nytt sätt.
F: När bör en grundare ge upp?
S: Alla pratar om framgångsrika startups, men sällan om misslyckanden. På denna fråga log Sachin och konstaterade att den är svår att svara på.
Han delar med sig av sin erfarenhet från att ha sett många företag där idéerna inte varit gångbara, antingen för att kunderna inte fick värde för sin investering. Om kunderna försvinner, behöver man göra en analys för att hitta orsaken.
Om produkten inte säljer och kunderna lämnar, är det ett tecken på att företaget inte kan överleva.
F: Hur hittar man rätt medgrundare?
S: Sachin skrattar lite åt frågan och förstår vart jag vill komma. Han säger att det är svårt att hitta en medgrundare eftersom man ska hitta någon med rätt idéer, rätt mentalitet, och som delar ens visioner.
Han liknar partnerskapet med ett äktenskap, där man kan ha meningsskiljaktigheter. Som medgrundare måste man respektera varandras idéer. Detta är inte en lätt uppgift.
Tips till studenter som vill satsa på entreprenörskap?
S: Sachin nämner att den indiska regeringen finansierar många entreprenöriella inkubatorer. De hjälper gärna personer som vill starta egna företag.
Med mentorskap och stöd kan man få vägledning för sina idéer. Han nämner även ekonomiskt stöd som erbjuds av dessa celler för att hjälpa startups och deras utveckling.
Vilka delar av jobbet älskar du mest?
S: Sachin svarar: ”Varför gör jag det här?”. Han berättar att med studenter behöver man hitta nya sätt att lösa problem.
Han följer inga mallar, utan varje år kommer nya studenter med sina egna förväntningar och sätt att arbeta. Detta innebär att han själv lär sig något nytt varje dag.
Författarens dom
Jag har lärt mig mycket under podden med Sachin. Många människor kommer att dra nytta av de värdefulla insikter som vi fått. Jag ställde även frågor om hans lön, varför BITS är så dyrt, och andra erfarenheter.
Jag rekommenderar att du lyssnar på hela podden för att få alla svar direkt från honom. Håll utkik efter fler insiktsfulla samtal. Tills dess, fortsätt lära och fortsätt växa.
Du kan även läsa om samtalen med Vedant Singh Thakur (VD för My Content Cafe), Pranjal Mishra (VD för Your Brand Mates) och Saurav Kumar Sinha (VD för Homversity).