Komplett anonymitet med Mullvad VPN [Hands-on Testing & Review]

By rik

Mullvad VPN: En djupdykning i anonymitet och funktionalitet

För att börja använda Mullvad VPN behöver du inte ens ange en e-postadress. Men frågan är, finns det ytterligare argument som talar för att välja just denna VPN-tjänst?

Många har kanske inte hört talas om Mullvad VPN, vilket inte är så förvånande med tanke på att de inte använder sig av affiliate-program. Det innebär helt enkelt att de inte betalar någon för att skicka kunder till dem.

Enbart denna aspekt stärker deras trovärdighet jämfört med många andra framstående VPN-leverantörer.

Denna artikel kommer att gräva djupare och presentera omfattande tester, vilket ger dig underlag för att själv kunna bedöma tjänsten och fatta ett välgrundat beslut.

Låt oss börja.

En närmare titt på Mullvad VPN

Mullvad VPN, som grundades år 2009, har sitt säte i Sverige, ett land som ingår i 14-ögons övervakningsalliansen. Det kan initialt betraktas som en nackdel.

Vissa leverantörer, som PureVPN, har flyttat sin verksamhet till Brittiska Jungfruöarna från Hongkong för att skydda användarnas integritet.

Mullvad å sin sida är en öppen källkodstjänst och har genomgått oberoende granskningar sedan 2017. Dessa revisionsrapporter är dessutom tillgängliga på deras hemsida, vilket är ett plus i kanten.

De redovisar öppet om deras servrar är hyrda eller ägda:

Det krävs transparens för att visa att man hyr sina servrar, särskilt i den skala som Mullvad gör. Även om det är vanligt att VPN-leverantörer hyr servrar i olika länder, är det sällsynt att de är så öppna med detta.

Alla hyrda servrar är dedikerade exklusivt till Mullvad och delas inte med andra företag. Dessutom använder Mullvad inte virtuella servrar, vilket är en annan vanlig, men inte alltid helt säker, metod bland VPN-tjänster.

Sammanfattningsvis kan Mullvad VPN anses vara ett säkert val för de flesta användare, om man inte tillhör kategorin högprofilerade spioner.

Funktioner i fokus

Mullvad VPN erbjuder en imponerande samling funktioner med fokus på integritet. Du finner även ett antal avancerade inställningar som inte är standard hos alla ledande VPN-tjänster:

  • Policy utan loggning
  • Applikationer med öppen källkod
  • Modifierad WireGuard
  • Integrerad Kill Switch
  • Multihoppning
  • Split Tunneling
  • Portvidarebefordran
  • Anpassade DNS-servrar
  • Enhetlig prissättning
  • DNS & IPv6 läckageskydd
  • Inbyggd annons- och spårningsblockering
  • Anonym registrering med kryptovaluta

Efter att ha verifierat listan, gick vi vidare till att testa tjänsten. Recensionen kommer att ge detaljerade förklaringar av varje funktion, följt av standardtester.

Komma igång

Du inleder användningen av Mullvad VPN genom att skapa ett slumpmässigt genererat kontonummer.

Detta kontonummer är din enda metod för att kontakta supporten och aktivera applikationen. Så det är viktigt att du inte tappar bort det. 👈

Efter att ha skapat ditt kontonummer lägger du till tid på kontot. Prenumerationsalternativen är användarvänliga och saknar långa bindningstider.

Även om det inte finns något gratisalternativ, erbjuds en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti som täcker eventuella risker för nya användare.

Du har även möjlighet att betala kontant för maximal anonymitet:

Vi valde en månadsplan och laddade ner Windows-applikationen för vidare testning.

Användargränssnitt

Inloggningen sker med det genererade kontonumret. Alternativt kan man ladda ner applikationen, skapa ett konto och köpa krediter direkt där.

Användargränssnittet känns kanske inte ultramodernt, men heller inte föråldrat. Det presenterar sig i en enkel panelvy, till skillnad från Namecheap VPN som hade en uppdelning i tre paneler.

Alla grundläggande och avancerade funktioner är samlade under kugghjulsikonen i det övre högra hörnet. Det gör det osannolikt att du missar något i ett invecklat användargränssnitt, som det ibland kunde vara med HideMyAss VPN.

Du finner även ett hänglås i aktivitetsfältet som indikerar anslutningsstatus. Låset är rött och olåst tills en anslutning upprättas, då det blir grönt. Dessutom kan du ansluta/koppla från genom att högerklicka på hänglåset utan att öppna programmet.

Gränssnittet är kopplat till aktivitetsfältet. Du kan frigöra det genom att gå till Inställningar > Inställningar och växla till ”Fäst inte appen i aktivitetsfältet”.

Sammantaget är användargränssnittet enkelt, intuitivt och fungerar smidigt.

Automatisk anslutning och annonsblockerare

Du kan ställa in Mullvad VPN att starta och ansluta automatiskt när du startar din dator. Dessa två funktioner är dock oberoende av varandra. Du kan till exempel ställa in programmet att starta vid datorns uppstart, men förbli frånkopplat. På samma sätt kan det konfigureras att ansluta automatiskt vid appstart, men undvika att starta vid datorns uppstart.

Det finns också ett alternativ att blockera annonser och spårare precis under inställningarna för automatisk anslutning. Även om annonsblockeraren ger en distraktionsfri surfupplevelse, kan den orsaka problem på vissa webbplatser.

Med blockeringen av spårare säkerställs ett mer slumpmässigt webbläsarfingeravtryck, vilket kan bidra till att kringgå riktade annonser.

Det är dock värt att notera att VPN-tjänster endast ger ett delvis skydd och inte helt uppfyller syftet.

Detta stämde överens med våra tester av ProtonVPN, vars ”Netshield” var avsett att blockera annonser, skadlig programvara och spårare. Även när den användes fullt ut, resulterade det ändå i ett unikt webbläsarfingeravtryck, likt Mullvad VPN.

Ett mer dedikerat alternativ för att skydda mot annonser och spårare är att använda mjukvara mot spårning. Alternativt kan du använda webbläsaren Brave, som har utmärkta inbyggda blockerare och ger möjligheten att tjäna gratis krypto.

Integrerad Kill Switch

En kill switch skyddar VPN-användare under tillfälliga problem med VPN-anslutningen. Det garanterar att användarens IP-adress förblir dold när krypteringen avbryts.

Mullvad VPN har en integrerad kill switch som inaktiverar internetanslutningen när du byter server eller vid tillfälliga störningar på serversidan. Detta är en inbyggd funktion som inte kan stängas av.

Du kan även öka säkerheten med ”Kräv alltid VPN” (under Aktivera IPv6). Då tillåts endast internetanslutning om en VPN-anslutning finns. Till och med de applikationer som exkluderas i Split Tunneling (diskuteras nedan) blockeras från internet.

Split Tunneling

Med Split Tunneling kan du utesluta vissa applikationer från VPN-krypteringen och de hastighetsbegränsningar som detta medför. Du finner den här inställningen under Inställningar > Avancerat > Delad tunnel.

Processen är enkel. Välj antingen applikationer från listan över delade tunnelfilter eller scrolla ned och välj ”Hitta en annan app”.

Även här gäller att den här funktionen inte fungerar om du har ”Kräv alltid VPN” aktiverat.

Tunnelprotokoll

Tunnelprotokoll, mer känt som VPN-protokoll, utgör grunden för din VPN-anslutning. Det är protokollen som sköter krypteringen och ger en säker anslutning. De bestämmer med andra ord hur din VPN-anslutning fungerar.

Det finns ett antal olika VPN-protokoll för specifika användningsfall. Mullvad VPN använder OpenVPN och WireGuard, två av de främsta alternativen.

För en vanlig användare är det bäst att låta inställningen stå på ”Automatisk”. Men för att kringgå censur, som att avblockera Netflix internationella bibliotek eller komma åt Facebook från Kina, är OpenVPN (TCP) att föredra.

Alternativt kan du använda WireGuard för snabbare anslutningar. Det är värt att nämna att Mullvad VPN använder en förbättrad version av WireGuard som är lika säker som OpenVPN.

Multihopp (bryggservrar)

Med Mullvad VPN kan du dirigera din trafik genom flera VPN-servrar innan du ansluter till den slutliga destinationen. Detta ger ett extra lager av säkerhet, men är i regel onödigt för de flesta användare.

Multihoppning kan vara bra för att kringgå censur i internetreglerade länder som Turkiet, eller för att hantera komprometterade servrar. Men en extra routing kommer även att leda till lägre nätverkshastighet.

Gå till bryggläget i OpenVPN-inställningarna, under avsnittet Tunnelprotokoll.

Du kan nu välja ”Automatisk” under bryggläget. Då försöker tjänsten tre gånger som vanligt innan en anslutning med multihopp används. Alternativt kan du välja ”På” och testa en bryggad anslutning direkt.

Du kan välja specifika in- och utgångsservrar via ”Ändra plats” på startsidan, efter att ha aktiverat det i inställningarna.

Mullvads VPN-applikation stödjer routing via flera servrar med OpenVPN-protokollet. För att konfigurera multihoppning med WireGuard behöver du generera, ladda ner och använda konfigurationsfiler.

Mullvad använder Shadowsocks för sin multihoppfunktion. Shadowsocks är en öppen källkodsproxy som ursprungligen skapades för att kringgå censur i Kina. Men på grund av tryck från kinesiska myndigheter, tvingades utvecklaren att göra det till ett öppet källkodsprojekt som nu drivs av bidragsgivare runt om i världen.

Även om Shadowsocks får datapaket att se ut som vanlig HTTPS-trafik, gör kombinationen med en VPN-server det hela ännu mer robust.

Det övergripande syftet är att kringgå censur samtidigt som du surfar privat och anonymt.

Portvidarebefordran

Portvidarebefordran (även kallat Port Mapping) ger snabb åtkomst till fjärrtjänster/filer som finns inom ett privat nätverk. Detta gör att inkommande anslutningar når sin destination snabbare och förbättrar prestandan.

Det används ofta i spel, när du ställer in FTP-servrar för filöverföring osv.

Du kan skapa/ta bort portar från din Mullvad VPN-kontosida:

Klicka på ”Hantera portar och WireGuard-nycklar” i det övre högra hörnet. Alternativt kan du gå till Tunnelprotokoll > WireGuard > WireGuard-inställningar > WireGuard-nycklar > Hantera nycklar i Mullvad VPN-applikationen.

För WireGuard väljer du nyckeln som används på den enhet som ska fungera som server för externa anslutningar. Eller välj ”Ingen nyckel” för OpenVPN. Slutligen, klicka på knappen ”Lägg till port” på höger sida för att få portnumret.

Detta skapar en port som är aktiv så länge du har tid kvar på ditt konto. Det är värt att notera att den här funktionen bara fungerar om du inte har automatisk förnyelse aktiverad. Avsluta i så fall din automatiska prenumeration och börja betala manuellt. Detta påverkar inte tiden som återstår på din aktuella prenumeration.

Du kan hantera portarna från samma sektion. Mullvad VPN tar bort dessa portar 20 dagar efter att kontot har gått ut.

Glöm inte att ansluta till samma stad som du har portvidarebefordrat till. Det kan ta en stund innan funktionen aktiveras. Vänta tills den aktiverats och starta om din VPN-applikation innan du börjar använda den specifika porten.

Anpassad DNS-server

En nära belägen och välunderhållen DNS-server kan ge en ökad prestanda. Du kan prenumerera på premium-DNS-servrar från tredje part eller använda gratisalternativ, som Googles offentliga DNS eller Comodo Secure DNS.

Mullvad har sin egen publika DNS-tjänst. Den kan användas även om du inte använder deras VPN-tjänst.

Du anger IP-adressen för DNS-servrarna i Inställningar > Avancerat > Använd anpassad DNS-server.

Att använda en anpassad DNS-server kan påverka din integritet, speciellt om du inte är säker på vilken DNS-tjänst du använder. En DNS-server kan logga data och övervaka din aktivitet. Därför rekommenderas det generellt inte att använda icke-tillförlitliga, anpassade DNS-servrar. I de flesta fall behöver du ingen anpassad DNS-inställning.

Detta täcker de flesta av Mullvads VPN-funktioner. De kommande avsnitten kommer att handla om några grundläggande VPN-tester för att verifiera de påståenden som görs om integritet och prestanda.

IP- och WebRTC-test

En av de första sakerna som användare frågar efter hos en VPN är en anonym IP-adress. Med Mullvad VPN får du en anonym IPv4-adress och kan även använda en IPv6-adress, även om du inte hade det från början.

Du kan inaktivera IPv6 om du inte vill ha en maskerad IPv6-adress. Om du stänger av den, skickas du bara med en IPv4-adress, även om du har en IPv6-adress.

Mullvad VPN presterade bra med att maskera mina IPv4- och IPv6-adresser och hanterade webbläsarbaserade WebRTC-läckor utmärkt.

Du kan kontrollera din IP-adress på browserleaks.

DNS-läckagetest

En DNS-server är det första som din dator kontaktar när du gör en utgående anslutning.

Vanligtvis hanterar din internetleverantör DNS-förfrågningar. Men de bör omdirigeras till VPN-leverantören när du är ansluten via en krypterad VPN-tunnel. Vissa VPN-tjänster misslyckas med detta, vilket resulterar i en DNS-läcka.

En DNS-läcka innebär att dina DNS-förfrågningar kringgår din VPN och går tillbaka till din ursprungliga DNS-server, oftast hanterad av din internetleverantör. Detta gör att din leverantör kan övervaka din internetaktivitet, som vilka sidor du besöker, dina nedladdningar och länkar du klickar på.

Detta är givetvis inte önskvärt. Det underminerar grundsyftet med att använda en VPN, nämligen integritet.

Vi genomförde ett utökat DNS-läckagetest med Mullvad VPN:

Resultaten visar att Mullvad VPN hanterade alla DNS-förfrågningar utan att orsaka några DNS-läckor.

Krypteringstest

Nätverksanalys är inte lika svårt som det var förr. Verktyg som Wireshark är fritt tillgängliga och kan användas av illasinnade personer för att få tag på viktig information om dig, som webbläsare, operativsystem, IP-adress etc.

Föregående bild visar hur mycket information som kan erhållas från ett enda datapaket. Tusentals sådana skickas varje minut beroende på din aktivitet på nätet.

Det är här som VPN-tjänsten kommer in, genom att kryptera informationen så att en utomstående inte får tillgång till den.

Krypteringen fungerade som den skulle och en genomsnittlig användare har inget att oroa sig för.

Hastighetstest

Hastighetstester visar hur bra en VPN-server kan leverera efter krypteringen. Även om premium-VPN sällan sviker dig, är det oundvikligt att hastigheten påverkas.

Här är resultaten med Mullvad VPN, med automatiskt protokollval aktiverat:

Server Ping (ms) Nedladdning (Mbps) Uppladdning (Mbps) Ca. Avstånd (km)
Standard 64 8.72 39.86 N/A
Singapore 75 46.14 5.36 6200
Stockholm, Sverige 35 42.31 17.32 5720
Manchester, Storbritannien 32 729.7 21.54 6900
Miami, Florida, USA 46 731.6 13.10 10,709

Den faktiska upplevelsen kan variera beroende på faktorer som aktuell serverbelastning, avståndet mellan innehållsservern och VPN-servern, användarens plats etc.

En nackdel med Mullvad VPN är att serverbelastningen inte visas, vilket den gör hos till exempel ProtonVPN. Detta är en viktig parameter för att kunna välja en mindre belastad server för bättre prestanda.

Hastighetsbegränsningar är dock inte ett stort problem med Mullvad VPN.

Mullvad VPN: Slutliga intryck

Mullvad VPN är en bra tjänst med tanke på priset. Den enhetliga prissättningen gör det tydligt och enkelt för användarna att prenumerera. Portvidarebefordran är en annan premiumfunktion som antingen saknas hos vissa ledande VPN-leverantörer (som NordVPN) eller kommer som en betalt tillägg hos andra som PureVPN.

Det som Mullvad bör fokusera på är antalet servrar (för närvarande finns det endast drygt 700), geo-avblockering (Netflix, BBC iPlayer, Hulu osv.) och att lägga till mer hjälptexter i VPN-applikationen.

Det finns andra VPN-tjänster som är duktiga på detta, som ProtonVPN, men de kostar dubbelt så mycket för en månadsplan.

Att Freedom of The Press Foundation rekommenderar Mullvad VPN är givetvis något som ökar deras anseende. Dessutom använder den respekterade Mozilla VPN även Mullvad VPN-servrar.

Det kan dock vara bra att läsa vår recension av ProtonVPN innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.