Kan du använda ANC-hörlurar och hörlurar utan att lyssna på musik?

Res aldrig utan brusreducerande hörlurar eller öronsnäckor. Det är ett mantra som många människor nu lever efter; förmågan att blockera din omgivning när du är på ett flygplan, tåg eller på annat sätt är ovärderlig. För det mesta använder du dina aktiva brusreducerande (ANC) hörlurar medan du lyssnar på musik, en podcast eller en ljudkälla. Kombinationen av ljud och ANC kombineras vanligtvis perfekt för att skapa åtminstone en anständig känsla av isolering.

Men vad händer om du inte vill lyssna på musik men ändå vill blockera världen omkring dig? Kan dina ANC-hörlurar fortfarande ta bort brus utan att ljudet spelas?

Hur fungerar aktiv brusreducering?

För att förstå hur ANC kan blockera brus utan ljud, hjälper det att först titta på den underliggande tekniken och hur aktiv brusreducering fungerar. Brusreducerande enheter använder små mikrofoner för att fånga upp omgivningsljud från din omgivning. Dessa mikrofoner matar ljuddata till en processor, som genererar en lika men motsatt ljudvåg. Den inverterade signalen tar bort de inkommande brusande frekvenserna innan de når ditt öra. Aktiv brusreducering kräver dock ström och fungerar separat från all musikuppspelning.

ANC-teknik blockerar inkommande ljud genom att neutralisera externa störningar. Moderna ANC-system är mest effektiva för att blockera konstant lågfrekventa ljud som brummandet av ett flygplans motor. Men ANC-prestanda fortsätter att förbättras när det gäller att även dämpa högre ljud.

Kan du använda ANC-hörlurar med att spela ljud?

Ja, du kan använda aktiv brusreducering utan någon ljudkälla. Teknikens natur innebär att oavsett vad du gör så är ANC, ja, aktivt.

Så länge dina hörlurar eller öronsnäckor har ström och du har ANC-funktionen aktiverad, kommer de att fortsätta att blockera externt brus efter bästa förmåga. Men de kanske inte fungerar lika bra som med en ljudkälla. Det är inte så att ANC blir sämre. Att ha en ljudkälla som spelar med ANC aktiverat ger flera lager av ljuddistraktion och isolering när du koncentrerar dig på din musik och ANC blockerar externa ljud.

Att använda ANC utan ljud innebär att du bara har ett lager av ljudisolering. I själva verket kommer det att ge dig en bra idé om den verkliga ANC-prestandan hos dina hörlurar eller öronsnäckor.

Fördelar och nackdelar med att använda ANC utan ljud

Vi har fastställt att du kan använda ANC utan en ljudkälla. Men borde du? Tja, som allt annat finns det flera faktorer att ta hänsyn till.

För det första, även om det låter kontraproduktivt, kan det vara bättre för din koncentration att använda ANC utan ljud? Utan distraktion av musik eller en podcast är du fri att arbeta med din fulla uppmärksamhet och fokusera på uppgiften. Jag måste säga, som en ivrig ANC-användare medan du lyssnar på musik, verkar detta lite osannolikt, men det är värt att överväga. Bristen på stimulans kan vara lika distraherande för dem som är vana vid att lyssna på musik medan de arbetar.

Hannah Stryker / MakeUseOf

En säkerhet är att utan en ljudkälla förblir du mer medveten om din omgivning, även med ANC påslaget. Som nämnts ovan skapar kombinationen av en ljudkälla och ANC flera lager av skydd från externa källor, men det kan betyda att du går miste om eller omedveten om vad som finns omkring dig. Återigen, men en del av anledningen till att de flesta använder ANC är för att blockera externa distraktioner och för att hjälpa till att fokusera, så varför skulle du vilja vara i kontakt med din omgivning? Visst, det finns tillfällen då det är viktigt, som att gå runt i en livlig stad, men det är i grunden därför de olika transparens- eller hybridlägena ANC skapades.

Batteritiden för dina hörlurar eller öronsnäckor förbättras också om du använder ANC utan att spela upp ett ljud. ANC kommer fortfarande att använda batteritid, men det slutför inte två funktioner samtidigt.

En annan faktor är kostnaden. Om du bara vill blockera externt brus är en uppsättning öronproppar ett mycket billigare alternativ. Du kan köpa exklusiva anpassade öronproppar gjutna efter dina öron, vilket ger mycket större passiv brusreducering. Passformen är väldigt viktig när det kommer till att blockera ljud, och detsamma gäller ANC-öronsnäckor och hörlurar.

6 tips för att använda ANC utan musik

Att använda ANC utan ljud är inte allas kopp te. Det tar lite att vänja sig vid, särskilt om du är extremt bekväm med ANC och ljud. Men om du vill prova ANC-teknik utan ljud, tänk på dessa tips för att få ut det mesta av upplevelsen:

  • Använd öronsnäckor av skum för bästa passiva ljudisolering i hörlurar.
  • Over-ear-hörlurar blockerar naturligtvis mer ljud men kan också ha fler externa mikrofoner och erbjuda större ANC.
  • Se till att ANC är påslaget och att enhetens batteri är laddat. För den längsta batteritiden, sätt hörlurarna i lågströms ANC-läge. Detta kan dock äventyra ANC-upplevelsen, vilket leder till att ljud läcker in.
  • Experimentera med olika volymnivåer. Om du ställer in enhetens volym lägre kan du dämpa mer omgivande ljud innan det når dina öron.
  • Kontrollera passformen ofta och justera dina öronsnäckor eller hörlurar för att bibehålla en fullständig tätning runt öronen.
  • Ta enstaka pauser för att förhindra obehag i öronen, trötthet eller huvudvärk från överdriven ljudblockering. Du kanske också vill justera eller ta bort dina ANC-hörlurar eller öronsnäckor om du märker örontryck, vilket kan bli obekvämt.

Ska du använda dina ANC-hörlurar och hörlurar utan ljud?

Nu vet du mer om hur ANC-hörlurar och öronsnäckor fungerar, du kan se att ANC-hörlurar absolut fungerar utan att spela upp ljud. ANC-hörlurar och öronsnäckor använder mikrofoner för att blockera och balansera externa ljud, och oavsett om du spelar ljud eller inte fungerar ANC fortfarande.

Men bara för att ANC fungerar betyder det inte att du kommer att njuta av samma nivå av ljudisolering. ANC fungerar ofta bäst i kombination med en ljudkälla som musik eller en podcast, vilket skapar ett extra lager av ljuddistraktion i dina öron, vilket hjälper till att distansera dig från din omgivning.

Hur som helst, nu vet du, du kan ge ANC utan ljud ett försök och se om det fungerar för dig.