Kan AI Poesi? (ChatGPT och andra testade)

Spread the love

Vilka är oddsen att AI kan vara en (bra) poet? Låt oss ta reda på!

Poesi är rak emotionell kreativitet. Det är något även vi människor kämpar med, och om någon hade sagt till mig att prova det här med ett AI-verktyg i världen före GPT, skulle jag ha skrattat bort tanken.

ChatGPT är dock annorlunda. Det är mer kreativt och kan omedelbart göra grundläggande mänskliga färdigheter på skam.

Den kan koda, skriva utkast till e-postmeddelanden, räkna ut, översätta, sammanfatta och har mycket mer i rockärmen.

Så, hur djup kan en poet vara i ChatGPT?

ChatGPT och poesi

OpenAI:s ChatGPT är den överlägset mest kreativa artificiella intelligensen som är tillgänglig för allmänheten. Även om att förvänta sig att skapa som en förstklassig poet kan vara en evig otänkbar dröm, kan det lätt toppa ”standard” människor som jag.

Ergo börjar vi med några uppmaningar, lätta att komplexa, och försöker hitta var (eller om) det går sönder. Dessutom kommer vi att se några fler alternativ.

Låt oss börja.

Laugh poetically on the irony that a human is asking artificial intelligence to do poetry. (4 paragraphs maximum)

Med undantag för A creature of life….poetisk möda, kändes det ganska grundläggande och att ta uppmaningarna som de är. Dessutom verkar det vara att ta ”ironi” som den som skapar dikter som inte är så vettigt.

Gå vidare. Låt oss prova några fler ingångar.

Nu kändes det mycket mer…poetiskt. Inte som poetisk djup, men ändå är det uthärdligt.

Och ärligt talat, bra poesi är i allmänhet efterdyningarna av (bra eller dålig) känslomässig turbulens som en maskin inte kan uppleva om den inte blir kännande, vilket är ett helt annat territorium.

Så tills dess borde vi inte förvänta oss en Robert Frost från ChatGPT.

I alla fall.

Men vad jag inte kunde ignorera är att ChatGPT poetiska skapelser alltid rimmar. Inte för att rim är dåligt eller så. Faktum är att det låter bäst för alla som inte har engelska som modersmål som jag.

  Hur övervakar man webbplatsens globala prestanda med Grafana worldPing?

Ändå är fri vers lika viktig, och det är även andra former av poesi.

Därför frågade jag ChatGPT vilka poesischeman den är bekant med, och den kom upp ganska säker på de flesta.

Fan, jag har inte ens hört talas om alla dessa! Dags att se om denna AI kan tala.

Generate a limerick about a little girl wishing for a chocolate tree in her bedroom.

Vad tror du?

Tja, det är en limerick, för en. Och den följde strukturen perfekt, inklusive antalet rader och AABBA-rimschema, vilket också är bra.

Och leveransen verkar felfri.

Jag gick vidare till en allvarlig ton och bad ChatGPT att prova gratis vers.

Write a free verse as a Hiroshima bombing survivor, appealing to all nuclear-armed nations to denuclearise themselves (4 paragraphs maximum).

Rörande. Men det kan bara inte bryta sig loss från rim. AABB rimstruktur är synlig i alla stycken utom det tredje.

ChatGPT och Rimning

Åhh! Så det finns andra också. Och det verkar som att ChatGPT är tränad att rimma när det kommer till poesi.

Men eftersom det är baserat på maskininlärning, vilket betyder att det kommer att behöva sina utvecklare att göra justeringar för att hjälpa det att göra något nytt, och det kommer att vara så tills en uppdatering förbättrar dess poetiska förmågor.

Alternativt kan de basera ChatGPT framtida versioner på djupinlärning (uppenbarligen lättare sagt än gjort) för att automatisera lärande som människor.

Bara för att bekräfta, jag har försökt med några fler uppmaningar, och varje svar verkar lida av någon form av rytmisk överdos.

Äntligen, något fungerade (och kanske är det därför snabb ingenjörskonst är en karriär).

Så det är trots allt en fri vers. Ändå presenteras det inte som en. I slutändan krävdes det ytterligare en uppmaning för att få vad vi känner som sann fri-vers poesi.

Det kändes inget mindre än en prestation att få ChatGPT ur sitt rytmiska missbruk.

I synnerhet kan du inkludera något som fritt versformat utan interna eller externa rim i prompten.

Sammantaget är detta en stor prestation för en AI. Och jag erkänner gärna att denna nivå av poesi känns bra för mig, och jag skulle verkligen njuta mer av sådana skapelser.

  En kort guide till Python i cybersäkerhet

Hittills har vi sett ChatGPT göra gratis vers och limericks. Rimma och inte rim. Och det passerade dessa barriärer med anmärkningsvärd kreativitet.

Låt oss nu avsluta denna ChatGPT-poesiutvärdering med ett sista litet test.

En sonett.

Write down a sonnet about a mother looking at the clouds and trying to picture her upcoming twins as a boy (Ryan) and a girl (Emma).

Det är ingen mening att ifrågasätta ChatGPT:s poetiska skicklighet längre. För mig är det tillräckligt bra för att glädjas, och det sätter en nivå som jag önskar att alla poeter ska övervinna med lätthet.

Alternativa AI-poesiverktyg

Även om ChatGPT är bra (och ibland bra), var svaren du såg ovan från GPT 4, det är den senaste och bästa (betalda) versionen.

Så om du gör samma uppmaningar med GPT-3.5, som är gratisversionen, kan kvaliteten ta en törn.

Därför finns det några alternativ du kan prova. Och även om några av dem är baserade på själva ChatGPT, kan du använda dem utan ett OpenAI-konto.

#1. AI-diktgenerator

Detta säger att den använder ”AI-teknik från OpenAI” i sin About-sektion, vilket med största sannolikhet indikerar dess ChatGPT-underbyggnad.

Det bästa med det är att du kan börja direkt. Ingen registrering krävs.

Detta är ett helt gratis verktyg som uttryckligen nämner generering av rimmade dikter. Och även med uppmaningarna, som gav oss icke-rimande fri vers med ChatGPT (4), gav detta rimmande svar.

Följaktligen misstänker jag att detta är baserat på gratisversionen av ChatGPT, som inte är så kreativ. Och det sparar inte historia, vilket du kan få med ett gratis ChatGPT-konto.

Slutligen, det enda skälet att använda denna diktgenerator är att snabbt få en dikt eller två utan att behöva registrera dig.

#2. Canva

Canva är mest känt för elementär grafisk design. Det har dock nyligen lanserat Magic Write, en AI-skribent som du också kan använda för att skapa dikter.

Detta är ett betalverktyg med 25 gratis krediter för att smaka på dess poetiska talanger.

På kvalitetsfronten kändes det okej att rimma dikter. Och jag kunde inte få den att generera en fri vers som inte rimmar.

  Bäst betalande värd affiliate-program för bloggare

Men eftersom du är en betalprodukt från Canva kan du förvänta dig att den kommer att förbättras i de kommande uppdateringarna.

#3. ToolBaz

Den här från ToolBaz är mycket bättre med en kreativitetsomkopplare och röstinmatning. Och det är helt kostnadsfritt och fungerar utan att be om registrering.

Dessutom kan du se de senaste skapelserna. Det finns dock ingen information om den tid den lagrar uppgifterna under. Så det är klokt att säkerhetskopiera viktiga. Och precis som de andra på den här listan är det svårt för ToolBaz att skapa poesi som inte rimmar.

Slutligen ger det ett ettklicksalternativ för att kopiera skapandet och läsa det högt.

#4. Google Bard

Bard är ett 100 % gratis alternativ, och det kommer från ett välkänt tekniskt kraftpaket, Google.

Du kan förvänta dig några bra saker från Bard. För det första behåller den tidigare svar. För det andra krävs röstinmatning. Och slutligen ger den tre versioner av alla svar med en enda uppmaning vilket är ett stort plus för poesiskapande.

Dessutom kan du exportera svaren som e-postutkast i Gmail och Google Dokument.

Och den kan skriva icke-rimmande poesi också. Det enda problemet är att jag sa till den att generera två stycken, och den svarade med sju! Så det är inte bra på att hålla räkningen.

Även om det finns fler gratisverktyg för att skriva dikter, verkar de flesta lida av liknande begränsningar. Och ChatGPT (även gratisversionen) är det bästa jag kunde hitta.

Poesi och maskin!

Även med alla dessa ofullkomligheter har AI kommit långt. Och om den första generationen av generativ AI är så här bra, kommer framtiden säkert att bjuda på allvarliga slag.

Om du fortfarande läser kanske du har hittat Google Bard som en värdig ChatGPT-tävling.

För att hjälpa dig att ringa rätt har vi ytterligare två guider: den första där du kan se Google Bard vs. ChatGPT över några få uppmaningar, och den senare stjäl showen på ett övertygande sätt. Och för det andra, saker där Bard är bättre än ChatGPT.

Håll ögonen öppna!