Varför en separat webbkamera kan vara ett bättre val än den inbyggda
I vår digitala era har videokommunikation blivit en central del av både privatliv och arbetsliv. Med allt fler som arbetar hemifrån och deltar i videomöten har behovet av högkvalitativa kameror ökat markant. Många bärbara och vissa stationära datorer är utrustade med inbyggda webbkameror, vilket är praktiskt och kostnadsfritt, men det finns flera goda anledningar att överväga en extern webbkamera. Denna artikel undersöker sex övertygande skäl till varför en extern kamera kan vara ett bättre val. Vi granskar hur de skiljer sig i bildkvalitet, flexibilitet, extra funktioner och mycket mer. Om du, precis som jag, känner dig begränsad av din inbyggda webbkamera, kan det vara dags för en uppgradering till en extern modell.
1 Förbättrad bildkvalitet
En avgörande anledning till att jag föredrar externa webbkameror är den betydligt bättre bildkvaliteten. Inbyggda webbkameror har ofta låg upplösning och saknar den avancerade optiken som behövs för skarpa bilder. Under många år har webbkameror i laptops ofta erbjudit enbart 720p, och det är först nyligen som vi sett tillverkare inkludera kameror som kan spela in 1080p (och ibland högre).
Trots dessa framsteg har de flesta inbyggda webbkameror fortfarande sämre bildkvalitet än externa alternativ, vilket beror på underlägsna bildprocessorer. Vissa av de bästa externa webbkamerorna, exempelvis Insta360 Link, har högre upplösningslinser som kan spela in i 4K.
2 Ökad flexibilitet och justerbarhet
Sergio Rodriguez / www
En annan betydande fördel med externa webbkameror är deras flexibilitet. Jag kan enkelt justera kameravinkeln för att uppnå den mest smickrande positionen. Kameran kan monteras på ett stativ eller ovanpå datorskärmen. Många externa webbkameror har även justerbara armar som kan roteras och vinklas för att finna den optimala vinkeln. Detta är en skarp kontrast till inbyggda webbkameror som är fixerade, vilket inte alltid är idealiskt.
Dessutom är externa webbkameror portabla och kan flyttas mellan enheter. Jag kan exempelvis använda samma webbkamera på både min stationära dator och min bärbara dator, vilket säkerställer högsta möjliga bildkvalitet vid alla online-möten. Jag kan också enkelt flytta med min kamera vid en eventuell uppgradering av min dator.
3 Förbättrad integritet och säkerhet
Externa webbkameror är konstruerade med integritet och säkerhet i åtanke. Ofta har de fysiska skydd som kan täcka linsen när kameran inte används. En annan säkerhetsfunktion är indikatorlampan som lyser när kameran är aktiv. Detta kan varna om din kamera blivit hackad. Det är inte ett tecken på att det är lätt att hacka en webbkamera, men säkerhetsfunktioner kan reducera riskerna.
En del inbyggda webbkameror har även de en indikatorlampa, fysiskt skydd eller både och, men det är långt ifrån alla. Då externa webbkameror är plug-and-play-enheter kan de kopplas ur när de inte används. En utmärkt integritetsfokuserad webbkamera är exempelvis Razer Kiyo Pro Ultra 4K, med både ett integritetsskydd, ett linsskydd och en vit LED-indikator.
4 Överlägsen prestanda i svagt ljus
Andy Cormier/www
Prestanda i svagt ljus är oumbärligt, särskilt för mig som ofta arbetar sent. De flesta inbyggda webbkameror ger acceptabel bildkvalitet under god belysning, men de kämpar i svagt ljus. Bättre prestanda i dåligt ljus kräver större bildsensorer. De flesta inbyggda kameror har just mindre sensorer. Även om det finns knep för att få en inbyggd kamera att prestera bättre, kan den inte matcha kapaciteten hos en stor sensor.
De flesta externa webbkameror är optimerade för svaga ljusförhållanden med större bildsensorer som släpper igenom mer ljus, vilket resulterar i bättre bilder även i mörka miljöer. Exempelvis har Razer Kiyo Pro Ultra en 1/1.2-tums bildsensor med en f1.7 bländare, medan OBSBOT Tiny 2-webbkameran har en 1/1.5-tums sensor. Det är sensorstorlekar som inte finns i inbyggda webbkameror.
5 Bredare synfält
Externa webbkameror har normalt ett bredare synfält än de inbyggda varianterna. Inbyggda webbkameror tenderar att ha ett smalt synfält, vilket oftast beror på att de är designade för att användas av en enskild person. Det är inte alltid fallet.
Det kan vara en begränsning när man vill visa mer av omgivningen i ett videomöte eller delta i ett samtal med en grupp människor. Det är där externa webbkameror utmärker sig, med bredare synfält. Vissa erbjuder även ett justerbart synfält, vilket gör att du kan anpassa det efter situationen.
6 Fler funktioner
Sergio Rodriguez / www
Utöver de tidigare nämnda fördelarna erbjuder externa webbkameror flera ”nice-to-have”-funktioner som sällan finns i inbyggda varianter. Vissa har autofokus som spårar dig och håller dig i fokus hela tiden.
Andra har inbyggda mikrofoner med mycket bättre ljudkvalitet. Ytterligare funktioner kan inkludera gestkontroll, röststyrning, filter och finjustering av bildkvaliteten.
Jag använder en extern webbkamera av flera skäl, bland annat för att jag uppskattar den förbättrade bildkvaliteten. De har också unika funktioner som inte finns i inbyggda webbkameror och ger större frihet när det gäller montering. Om du, som jag, är frustrerad över begränsningarna med den inbyggda kameran kan det vara dags för en uppgradering.