iPhone vs Google Pixel-telefoner: Vilket är bättre?

När Google fortsätter att ta sin smartphone-avdelning på större allvar, undrar många människor vilken telefon som är bättre, iPhone eller Pixel. Om du letar efter en uppgradering bör du veta hur de två skiljer sig och hur de påverkar din upplevelse som användare.

Låt oss jämföra iPhones och Google Pixel-telefoner för att se vilken som är rätt för dig.

Pris och valuta för pengarna

Pixel-telefoner brukade erbjuda fruktansvärt värde, men ända sedan Pixel 6 har Google gjort en fullständig översyn av sin prisstrategi. Ingångspunkten för att få ett Pixel-flaggskepp är nu $599, medan standard iPhone-modeller fortfarande börjar på $799.

Även om du vill ha en mellanklasstelefon slår Pixel 6a iPhone SE i värde. Den förra har mer balanserade specifikationer och funktioner, medan den senare har en föråldrad design, dålig batteritid och ingen ultrabred kamera, vilket gör det mycket svårt att rekommendera.

Som sagt, om du redan är bunden till Apples ekosystem och inte kan klara dig utan tjänster som iMessage, iCloud, Apple TV och mer, är det bättre att skaffa en iPhone. En annan stark anledning till att skaffa en iPhone över en Pixel-telefon är att iPhones behåller sitt värde riktigt bra, så att du kan sälja eller byta in din gamla iPhone senare.

Detta beror delvis på att iPhones inte får rabatter, medan Google Pixel-telefoner ofta finns till försäljning månader efter den första lanseringen, vilket skadar deras upplevda värde för köpare.

Men om du köper en iPhone kommer du att känna dig tvungen att köpa andra dyra Apple-produkter också, med tanke på hur Apples ekosystem är utformat. Så är inte fallet med Pixel-telefoner, eftersom upplevelsen är densamma oavsett vilket Android-märke du köper dina tillbehör från.

Glöm inte heller att iPhones är notoriskt dyra att reparera, så du kan behöva bära några rejäla avgifter om du av misstag skadar din. Saker och ting är lyckligtvis inte lika skrämmande för Pixel-användare. Enkelt uttryckt, om du letar efter värde, välj en Pixel framför en iPhone.

Kameror

Pixel-telefoner är mest kända för sin utmärkta datorfotografering, och de senaste Pixel 7 och Pixel 7 Pro är inga undantag. Foton från en Pixel har vanligtvis bättre dynamiskt omfång, ser mer färgglada ut och representerar din hudton mer exakt än en iPhone.

Pixel har mer användbara och roliga kamerafunktioner som Magic Eraser, Photo Unblur, Motion Mode, Guided Frame och mer.

Samtidigt är iPhone-kameror mycket pålitliga och konsekventa. Det är knappast någon kvalitetsskillnad mellan något av objektiven, och du kan vara säker på att den slutliga bilden kommer att vara mycket nära – om inte identisk – med det du såg i sökaren.

Bildkredit: Tillverkad av Google

Dessutom, om du spelar in många videor, skulle en flaggskepp iPhone vara det bättre valet eftersom dess videor är jämnare och skarpare, särskilt i svagt ljus.

Apples iPhones kommer att ge dig mer sinnesfrid att dina foton och videor alltid ser bra ut, oavsett vilken miljö du befinner dig i. Men om du vill ha ett mer kapabelt kamerasystem och utan tvekan bättre bilder, välj Pixel istället.

Operativ system

Eftersom Google styr Android låter Pixel-telefoner dig uppleva det bästa av vad Android har att erbjuda. Det är inte förvånande att Googles appar och tjänster som Sök, Gmail, Foton, Kartor, Drive och mer fungerar exceptionellt bra på Pixel-telefoner.

Som sagt, iPhones körs på Apples proprietära mjukvara, iOS, och åtnjuter därför bättre optimering av appar och spel från tredje part. iPhones garanterar också en sömlös anslutning mellan alla dina Apple-enheter, inklusive AirPods, Apple Watch, MacBooks och mer.

En annan anledning att välja en iPhone framför en Pixel är att iPhones får längre programuppdateringar på fem till sex år, medan Pixel-telefoner bara får tre år med stora Android-uppdateringar. Så om du inte uppgraderar din telefon ofta, kommer en iPhone att tjäna dig längre.

Kom dock ihåg att Pixel-telefoner är de första som får nya Android-uppdateringar, och de får också nya Pixel Feature Drops med några månaders mellanrum, vilket gör din enhet mer användbar med tiden.

Röstassistenter

Både Google Assistant och Siri är jämförbara när det gäller att svara på vardagliga frågor om saker som vädret eller ditt schema, men den förra är mer lyhörd när du utför åtgärder som att skicka ett sms eller läsa dina aviseringar.

Google Assistant tar också ett steg framåt i naturlig språkbehandling, vilket innebär att den bättre kan förstå sammanhang, föra konversationer, översätta röster och svara naturligt. Du kan till och med söka efter en låt genom att nynna på den till Google Assistant.

Även om Siri kanske inte är så kapabel tekniskt sett är det mer respekt för din integritet. Apple säger att uppgifterna som Siri har om dig ”inte är kopplade till ditt Apple-ID, din e-postadress eller annan data som Apple kan ha från din användning av andra Apple-tjänster.”

Så är inte fallet med Google Assistant eftersom den samlar in transkriberad ljudtext från dina röstfrågor och kan till och med lagra dina ljudinspelningar om du tillåter det. Detta är inte förvånande eftersom Google är ett mjukvaruföretag, men Apple tjänar det mesta av sina pengar på hårdvara.

Batterikvalitet

När det gäller batteritid slår iPhones Pixel-telefoner trots att de har fysiskt mindre batterier. Det är möjligt tack vare de supereffektiva Apple Silicon-processorerna och det mycket optimerade iOS-operativsystemet; harmonin mellan båda säkerställer minimal strömförbrukning.

Om du köper en större iPhone som iPhone 14 Pro Max kan du förvänta dig betydligt bättre batteritid än en Pixel. Men skillnaden är marginell om man till exempel jämför den mindre iPhone 14 Pro och Pixel 7 Pro.

Bildkredit: Äpple

Android-märken har nästan alltid snabbare laddning än iPhones, men Pixel är ett sorgligt undantag. Både iPhones och Pixel-telefoner har ungefär samma trådbundna laddningshastigheter, även om Pixel har något snabbare trådlös laddning.

Tyvärr använder iPhone 14 och dess föregångare alla superföråldrade Lightning-portar istället för USB-C-portar. Lightning-portar är fruktansvärt långsamma både vid filöverföring och laddningshastigheter jämfört med modern standard.

iPhone eller Google Pixel: Vilket är rätt för dig?

Att bestämma vilken telefon du ska köpa, iPhone eller Google Pixel, kommer i slutändan att bero på dina behov. Du bör välja Pixel om du vill ha mer valuta för pengarna, fler kamerafunktioner, det bästa av Googles tjänster, snabba Android-uppdateringar och en smartare röstassistent.

Du bör välja en iPhone om du litar på Apple-tjänster och redan äger andra Apple-enheter. iPhones är också mer kraftfulla, håller längre, har ett mer konsekvent kamerasystem, får bättre optimering för appar från tredje part och är mer pålitliga överlag.