iPhone eller iPad tangentbord fungerar inte? 6 problem lösta

Visas inte ditt iPhone- eller iPad-tangentbord, skriver fel bokstäver eller fungerar inte på något annat sätt? Vi går igenom vanliga problem och motsvarande lösningar du kan prova när din iPhone eller iPads skärm- eller fysiska tangentbord inte fungerar.

1. Tangentbordet för iPhone eller iPad visas inte

Om hela tangentbordet på skärmen inte visas när du behöver skriva något, beror det förmodligen på att markören inte är i ett textfält än. Testa att trycka på ett textfält eller en sökruta på skärmen för att tangentbordet ska visas.

Om det är ett specifikt språk som inte visas på ditt iPhone-tangentbord, beror det troligen på att du inte har lagt till språket ännu.

För att lägga till ett språk på ditt tangentbord, gå till Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Tangentbord > Lägg till nytt tangentbord. Välj språk och önskad inmatningsmetod i listan vid behov och tryck sedan på Klar.

2. iPhone eller iPad tangentbord Skriver fel bokstäver och ord

Nästan alla har fått ett textmeddelande i onödan autokorrigerat av sin iPhone eller iPad. Men om detta händer för ofta, och det finns fler misstag än exakta korrigeringar, är det här vad du bör göra.

Testa din iPhone- eller iPad-skärm

Om tangentbordet på skärmen verkar skriva på egen hand och mata in fel bokstäver och ord, kan problemet ligga på din iPhone-skärm. Testa för att se om din iPhone fungerar normalt när du inte använder tangentbordet.

Om din iPhone också öppnar appar slumpmässigt när du inte rör vid skärmen alls, är detta ett problem som kallas ”ghost touch.” Du kan prova lösningar som att rengöra din iPhone-skärm och byta ut skärmskyddet för att fixa ghost touch på din iPhone.

Men om orsaken till spökberöring är skadad hårdvara – till exempel tappade du din iPhone nyligen och det finns synliga skärmsprickor – måste du förmodligen byta ut din iPhone-skärm. Även om vi rekommenderar att få det fixat av Apple, har du alternativ om du vill fixa din iPhones skärm billigt.

Kontrollera din inställning för textersättning

Låt oss säga att du skriver frasen ”Jag studerar” i ett meddelande, men det automatiskt korrigeras till ”Jag sover” varje gång. Detta orsakas troligen av en textersättningsinställning.

Syftet med iPhone textersättning är att hjälpa människor att spara tid genom att fylla i fraser från förinställda förkortningar. Men det kan också användas av en familj eller vän för att skapa ett spratt, därav den oändliga ”korrigeringen”.

Gå till Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Textersättning. Om det finns en oönskad fras i listan sveper du åt vänster på den och trycker på Ta bort.

3. Tangentbordet för iPhone eller iPad släpar efter

Om du skriver snabbt på ditt iPhone-tangentbord men det tar ett tag innan texten visas på skärmen, kan orsaken vara ett tillfälligt programvarufel eller en felaktig iPhone-inställning. Prova lösningarna nedan.

Återställ tangentbordsordboken

Din iPhones tangentbordsordlista korrigerar inte bara felstavade ord automatiskt. Den lär sig också av vad du skriver och ger prediktiv text därefter.

Du kan prova att återställa tangentbordsordlistan om ditt iPhone- eller iPad-tangentbord har släpat efter ofta. Gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller återställ iPhone > Återställ > Återställ tangentbordsordbok för att göra det.

Granska dina Touch Accommodations-inställningar i Tillgänglighet

Om du använder en begagnad iPhone eller iPad kan den tidigare ägaren ha ändrat vissa tillgänglighetsinställningar som påverkar hur känslig skärmen (inklusive skärmtangentbordet) är för beröring. Därför kan dessa inställningar orsaka en fördröjning mellan att skriva på tangentbordet och texten som faktiskt visas på skärmen.

För att ta bort detta, gå till Inställningar > Tillgänglighet > Touch > Touch Accommodations. Stäng av Hold Duration, Ignorera Repetera, välj Av för Tap Assistance och stäng av Touch Accommodations.

4. Inget ljud eller vibration när du skriver på tangentbordet

Som standard, när du skriver på ditt iPhone- eller iPad-tangentbord, bör det vara ett mjukt knackande ljud. Du kan dock anpassa den för att inkludera haptisk feedback för varje knapptryckning i appen Inställningar. Och om du inte hör ett ljud när du skriver kan du kontrollera om det är aktiverat här.

Gå till Inställningar > Ljud & Haptics > Tangentbordsfeedback och växla till Ljud och Haptic, beroende på vad du vill.

Om du fortfarande inte känner någon vibration när du skriver, gå till Inställningar > Tillgänglighet > Peka och se till att Vibration är aktiverat. Se också till att du har tyst läge avstängt på din iPhone.

5. Fysiskt tangentbord fungerar inte med din iPad

Alla korrigeringar ovan fokuserar på din iPhone eller iPads skärmtangentbord. Men med tanke på den större skärmen på iPads, ansluter människor ofta ett fysiskt tangentbord för att använda det som en bärbar datorersättning. Här är vad du kan göra om det fysiska tangentbordet inte fungerar.

Kontrollera tangentbordskompatibiliteten med din iPad-modell

Om tangentbordet som är anslutet till din iPad inte fungerar kan det bero på att det inte är kompatibelt med din iPad-modell eller iPadOS-versionen som är installerad på din enhet.

Till exempel fungerar Apples Magic Keyboard för iPad-tillbehör endast med utvalda iPad Pro- och iPad Air-modeller. Du kan hänvisa till Apples iPad-tangentbordssida för att hitta rätt tangentbordsfodral för din iPad.

Koppla från och återanslut ditt iPad-tangentbord

När du är säker på att du har rätt tangentbordsfodral för din iPad kan du försöka koppla bort och återansluta tangentbordet för att se om det löser problemet. Om det fysiska tangentbordet är magnetiskt anslutet till din iPad tar du helt enkelt bort det och sätter tillbaka det.

Men om du använder ett tangentbord från tredje part som är anslutet till din iPad via Bluetooth, stänger du av Bluetooth på din iPad, väntar en stund och slår sedan på det och ansluter tangentbordet igen.

6. Allmänna korrigeringar när tangentbordet på din iPhone eller iPad inte fungerar

Om ditt iPhone- eller iPad-tangentbord fortfarande inte fungerar efter att ha gått igenom ovanstående felsökningsmetoder, kan du prova några allmänna lösningar. Starta först om din iPhone eller iPad genom att stänga av och slå på den igen. Men om tangentbordet på skärmen är fruset kan du behöva tvinga omstart av din iPhone eller iPad istället.

För det andra, gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering för att kontrollera om en nyare version av iOS eller iPadOS är tillgänglig för din enhet. Apple rullar ofta ut uppdateringar som inkluderar buggfixar och prestandaförbättringar, som kan hjälpa till att lösa tangentbordsproblem om det inte har fungerat som det ska.

På liknande sätt, om du har använt en iPhone-tangentbordsapp från tredje part, är det bäst att uppdatera iPhone-appen för att få de senaste buggfixarna också.

Som en långvarig användare har jag märkt att flera iPhone- och iPad-tangentbordsproblem dyker upp då och då. Vi hoppas att vår lista över vanliga iPhone- eller iPad-tangentbordsproblem hjälpte dig att snabbt hitta relevanta korrigeringar. Men om problemet kvarstår är det bäst att kontakta Apple Support för ytterligare hjälp.